Szeptember 22,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Csak az a baj, hogy a kaszinó nem az övé

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát ilyet, bazdmg. Pont akkor, de véletlenül és különben is. Nehogy már magyarázni kelljen a megmagyarázhatatlant. Nehogy már Szijjártót kérdezzék fel, hát hiszen ő a világhírű magyar diplomácia góréja. Ne már, gyerekek, nemár! Tehát az úgy volt, hogy az orosz külügy a honlapján jelentette be, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden felhívta orosz kollégáját, Szergej Lavrovot. Orbán Viktor ezalatt Kijevben tárgyalt Zelenszkij ukrán elnökkel. A párhuzamos magyar–orosz egyeztetésről Szijjártó nem adott hírt, ahogy az MTI sem. Zelenszkij és Orbán tárgyalása egyébként érdemi bejelentés nélkül zárult. Július 2-án Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – vette észre az orosz külügyi tárca honlapján a bejelentést a 444.hu. Az orosz külügy kiemelte, hogy a magyar fél kezdeményezésére történt a hívás; utána leginkább csak általánosságokat írtak a beszélgetésről.

Suttyomban, ahogy szokott. Mert gondolom, ha bejelentik, akkor az ukrán tálibok a vállról indíthatóval lesben álltak volna, hogy leszedjék Dagi Dögöt a honvédségi Falconjával együtt az égboltról. Pedig nem, kivételesen nem szállt fel magasra, 2100 kilométert és 24 órát autózott, hogy béke legyen, szégyelljük magunkat, hogy belekötünk. Amúgy egyáltalán nem mellékesen: fogalmam nincs, miért kell ennek állandóan sunnyognia, bujkálnia, sötétben, leoltott lámpák mellett, miért kell permanens módon kordonok és függönyök mögött settenkednie? Miért kellett ebből a látogatásból is egy titkos küldetést kreálnia, egy misztériumot gyártania, és természetesen, mint mindig, most is hazudnia. 

Mert ugye azt tolja ezerrel, hogy ő irányítja most az egész Európai Uniót, ő a góré, ő a főnök Brüsszelben, aki tárgyalgat és utasítgat, és akinek az első dolga az volt, hogy felszólítsa az ukrán bohócot, hogy tegye már a le a fegyvert, és csicskuljon be a tartótisztjének, Vlagyimir Putyinnak. Igaz, hogy mindaz, amit a kurta, Zelenszkijjel közös sajtótájékoztatón előadott, frontálisan az ellenkezője volt mindannak, amit az elmúlt két és fél évben mondott, de aki ismeri, az enélkül is tudhatja, hogy állandóan hazudik. Például azt tálalta fel Kijevben, és kisfilmekben is megörökítette az utókor számára, hogy ő az uniós politikát képviselve érkezett Kijevbe. Hát majdnem igazat szólt. Majdnem.

Zelenszkij elmondta, hogy Orbánnal a szomszédsággal összefüggő kétoldalú kapcsolatok alapvető, problémás kérdéseit vitatták meg  kereskedelemről, határon túli együttműködésről, infrastrukturális és energetikai ügyekről, kisebbségi témákról, azaz „mindarról, ami érinti Ukrajna és Magyarország lakóinak életét, beleértve az első magyarországi ukrán iskola megnyitását”, ezek szerint akkor nem szóltak neki, hogy nem ez volt a lényeg. A lényeg az lett volna, hogy a béketurul úgy tetszelegjen ebben az álszent előadásban, mint a magyar Chamberlain, és ő legyen az, aki elhozza az olajágat a cserepes szájában, ami véget vet a több mint két éve tartó háborúnak. Ehhez képest amit javasolt, az természetesen, magától értetődően, belőle következően egy irdatlan nagy baromság: a tűzszünet is, a határidőhöz kötött tűzszünet is az oroszoknak kedvez, ráadásul olyan feltételeket szab Orbán moszkvai ura és parancsolója Zelenszkijnek, amelyeket kicsit jobb érzésű ember is megmosolyogna, nemhogy a megtámadott ország vezetője. Ez nem tárgyalási alap szerintem, különösen úgy nem, hogy pontosan lehet tudni, hogy Putyin feltételei de facto Ukrajna kapitulációját írják elő: Ukrajna demilitarizálását, az ország vezetésének „nácitlanítását” és az eddig elfoglalt területek Oroszországnak való hivatalos átadását követelte, sőt, az átadását azon területeknek is – Herszon, Zaporizzsja, Donyec és Luhanszk megyékben –, amelyeket az orosz erők a háború során el sem tudtak foglalni, vagy a háború első szakasza után kénytelenek voltak feladni. Nos, erre mondják jobb helyeken, hogy hát a faszom nem kéne?

Egyébként pedig tényleg nem értem, hogy mi a terve Júdásnak ezekkel a performanszokkal. Nem hinném, hogy ez a nesze semmi, fogd meg jól kategóriájú megmozdulás célravezető, mármint ha kivételesen komolyan gondolja amit mond. Nem úgy tűnik. Ez a mennyit engedsz a feléből stílus, és ugye lehet gusztustalanul alkudozni, de az többnyire nem szokott bejönni. Ezt azok csinálják, akik kiszolgáltatott helyzetben lévő emberektől kurva olcsón akarnak megszerezni valamit, cserébe gyakorlatilag alamizsnát ígérnek annak, aki szarba került. Nem hinném, hogy Ukrajnával ez működne, miután egyelőre még mindig az a helyzet (Moszkva és Felcsút is arra gyúr, hogy ez változzon), hogy Orbánt kivéve egész Európa, a jelenlegi amerikai adminisztráció és úgy általában mindenki, akibe szorult érzelmi intelligencia is, segíti őket abban, hogy ne kelljen átadniuk az elfoglalt területeket az elborult agyú volt KGB-tisztnek. És igen, a rengeteg áldozat se lenne boldog attól – miután ő a vérét és életét adta a hazájáért -, hogy ha Zelenszkij belemenne egy ilyen undorító alkuba. 

Úgy gondolom, hogy nem is fog. Szerintem az ukránok tényleg inkább elvesznek mind egy szálig, mint hogy tálcán átnyújtsák az országuk felét a szarházi moszkvai gyilkosnak. Én sem tenném, inkább a halál, mint a szolgaság. A szolgaságot az bizonyította ebben a történetben a legdurvábban, ami az orosz külügy által kiadott közleményből derült ki, amely arról tájékoztatta a világot, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden felhívta orosz kollégáját, Szergej Lavrovot. Miközben a főnöke Kijevben tárgyalt Zelenszkij ukrán elnökkel, Péter szolga rászabadult a telefonra. Ami felől akkor sem lehet semmilyen kétségünk, ha a kijevivel párhuzamos magyar–orosz egyeztetésről se Szijjártó, se az MTI nem adott hírt. Zelenszkij és Orbán tárgyalása egyébként érdemi bejelentés nélkül zárult. Szóval továbbra is megy a taktikai kussolás és ködösítés, hát hiszen ezek annyira titkos és bizalmas dolgok, hogy csak na. És nehogy már oroszpártisággal vádolják az orosz barátság érdemrenddel kitüntetett, kémbankot és orosz hekkereket vendégül látó, de ezekről saját elmondása szerint semmit nem tudó, lélegeztetőgépek közbeszerzési dokumentációját megsemmisítő Szijjártót. Ez nem úgy van, ahogy itt sokan gondolják.

Szóval megy minden, ahogy eddig, kitakarva, eltitkolva és természetesen hülyének nézve mindenkit, mert most Júdás nagyon nagynak érzi magát, most ő az osztó. Csak egyetlen baj van: hogy a kaszinó viszont nem az övé, és az osztókat ugyanúgy figyeli a ház, mint a játékosokat. Ha nem jobban.

Ceterum censeo: az orbáni rendszer bukni fog!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.