Szeptember 22,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Irányba állítva

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Tegnap vidáman kezdődött a napom, ahogy kinyitottam a laptopomat, ez jött szembe: Portugália kritikán aluli teljesítménnyel kiejtette Magyarországot az Eb-ről (Index). Én nem nagyon értek a focihoz, de az nem úgy van, hogy a csapatok – abban meg a játékosok – fociznak, több gólt rúgnak, mint az ellenfél és továbbjutnak? A foci ilyen taktikai játék, vagy olyan, mint ezek a rémes valóságsónak csúfolt izék, ahonnan egymást ejtik ki a játékosok, vagy a közönség szavazza ki őket? Netán a zsűri? Az én mostani tudásom szerint nem Portugália ejtette ki a magyar csapatot, hanem a magyar csapat magától esett ki, mert nem jól fociztak. Annak ellenére sem fociztak jól, hogy amikor életmentő kezelésekre úgy kell összekunyerálni a pénzt – mert az állam nem téríti, de még csak nem is hozzáférhető Magyarországon -, amikor télen iskolák maradnak fűtés nélkül, mert nincs pénz korszerűsíteni a fűtést, csak toldozgatnak-foldozgatnak évről évre, amikor alapvető szolgáltatásokhoz nem jutnak emberek, mert nincs pénz, a focira akkor is van. Mindig. Sok pénz. Ameddig egy csapágyasra hajtott nővér, egy tűzoltó, mentős kénytelen másodállást vállalni a pihenés helyett, mert a fizetéséből nem tud megélni, addig egy focista akkor is megkapja a nagyon magas fizetését, ha egyetlen percet sem tölt a pályán és akkor is, ha rosszul focizik. Szóval nem kell az ócska duma.  Meg kell tanulni jól focizni, vagy nem kell ilyen versenyeken indulni. Ez a dolog nyitja.

Orbán Viktor befutott Brüsszelbe – éppen azon van, hogy elfoglalja -, és máris van neki ellenvéleménye. Mindenről is. Az van, hogy el van ő nyomva a véleményével együtt, mert már megint nem azt csinálják ott, amit akarna Európa génhordozója. Pedig hozzá van szokva, hogy minden úgy történik, ahogy ő azt kitalálja, de ez sajnos csak Magyarországon van így, Brüsszelben – és mondjuk a világ összes többi pontján – nem így működnek a dolgok. Úgyhogy duzzog, mérgelődik, fel van erősen háborodva. Remélem, van légkondi az üléstermekben, mert a végén megüti a laposguta. Elvégre már nem fiatal, erősen túlsúlyos és látszik, hogy az egészségi állapota sem annyira acélos. Az mondjuk kétségtelenül felpörgette, hogy végiglátogatott pár uniós tagállamot – véletlenül a jelentősebbeket – és mindenhol fogadták, de az nem a személyének szólt, hanem az unió soros elnökségének. Attól még, hogy csókdosta Meloni kicsi kacsóját, nem fogadják be a Fideszt a pártcsaládba, tehát a világon semmi jelentősége a dolognak nincs. Már Brüsszelben hisztizik, ami szintén nem érdekel senkit. A gond ott lesz, hogy közben a magyar csapat ugye kiesett az EB-n, holott a pártújságok átálltak sportközvetítésekre, de mostantól nem annyira lesz mit közvetíteni mimagyaroknak. Putyin ugyan páros napokon megnyeri a háborút, páratlan napokon meg kitör az atom-apokalipszis, de ha nem lehet politikai sikerekről beszámolni – és hát ugye erre kevés esély van mostanság -, ellenben a független sajtót még mindig nem sikerült bedarálni, de annyira nem, hogy még a Szuverenitásvédelmi Hatóságot is be kellett vonni a harcba (most szólok, nekik sem fog menni a dolog), van annak némi kockázata, hogy a valóság elszivárog a mélyebb rétegekbe, és tovább fogyatkozik a rajongótábor.

Rettenetes az izgalom a honi médiában, mert Orbán Viktor odalépett Zelenszkijhez és mintegy 25 másodpercig beszéltek egymással. A videó alapján szerintem joggal feltételezhetjük, hogy a vezérnek kellett pár jó fotó itthonra. Le is csapott rá a propaganda, Deák Dániel odáig ment, hogy Orbán Viktor irányba állította Zelenszkijt. A pártmédia majd csak később csatlakozik a kórushoz, a végére egy valóságos hős fog előttünk állni, aki férfiasan kihívta a kövesútra az ukrán elnököt, hogy elrendezzék a dolgokat, mint két macsó. 20-25 másodperc alatt – amiből néhány elment a köszönésre, ha feltételezzük (de legalábbis reménykedünk benne), hogy a csúti megpróbált kulturáltan viselkedni, és köszönt – egyértelműen annyi történhetett, hogy Orbán elsütött néhány dakota viccet, abba más nem fért bele. Az irányba állításról meg annyit, hogy mindentől függetlenül jelenleg az van, hogy Ukrajna egy megtámadott, vérző, hősiesen védekező ország, Zelenszkij pedig hős az uniós politikusok és uniós polgárok többségének a szemében. Ugyanezekben a szemekben Orbán Viktor egy Putyin érdekeit szolgáló, az unió érdekeit eláruló gazember. Szóval az, hogy kit állíthat irányba és kit nem, így kell értelmezni.

Ha erről még nem is, a Meloni-féle kosárról már megszületett a központi miheztartás. Azt ugye már tudtuk eddig is, hogy a Fidesz nem akart beléjük lépni, merthogy a román jobbos pártot felvették, és akkor ők sose, véletlenül sem.

Amiről álmodtunk, aztán felébredtünk – A célegyenesben sunnyogtak be a román szélsőségesek Meloni platformjába a Fidesz helyett, de van még szuverenista alternatíva

Megdöbbentette a hazai jobboldalt Meloni bejelentése, hogy az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaládjába a Fidesz helyett a szélsőnacionalista AUR-t választották be, elzárva ezzel a magyar konzervatív pártot az EP-ben az olyan hagyományos szövetségeseitől is, mint a lengyel PiS és a spanyol VOX. Úgy tűnik, Meloninak a kettővel több képviselői hely elég indok volt arra, hogy a román nacionalistákkal bútorozzon össze Brüsszelben a magyar konzervatívok helyett, de mi már csak történelmi tapasztalatainkból kiindulva is megjósolhatjuk, végül Meloni fog ebből rosszul kijönni. (Pesti Srácok)

Szép próbálkozás. A helyzet az, hogy az AUR pont olyan szélsőséges és nacionalista, mint a Fidesz. Szerintem. A platformba sem besunnyogni, sem más módon észrevétlenül belopakodni nem lehet. Jelentkezni kell és a tagok eldöntik, hogy fogadják-e a jelentkezést, vagy nem kérnek belőle. Azt pedig több ország pártjai is jelezték, ha a Fideszt felveszik a platformba, ők kilépnek. Úgyhogy Meloni már az előtt elárulta az olasz sajtónak, hogy nem kerül sor politikai szövetségre Orbánnal, mielőtt meg a propagandisták elkezdtek volna arról jajveszékelni, hogy a románok miatt ők nem akarnak belépni. A valóság az, hogy a Fidesz még a szélsőjobbos pártoknak is büdös, és ahogy nézem, még sokat fog romlani a helyzet. Mert az biztos, hogy Orbán Viktor megpróbálja kiaknázni a soros elnökség nyújtotta lehetőségeket és eszébe sem jut, hogy azok a lehetőségek csak az ő fejében vannak, a valóságban nem léteznek. Remekül fogunk szórakozni. Akkor is, ha nem.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.