Szeptember 22,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A szabály, az szabály

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Budapest Főváros Kormányhivatala hivatalból hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizzair, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben az utóbbi napokban tapasztalt jelentős járatkésesek kapcsán – közölte az MTI-vel a hivatal.

A hatósági ellenőrzés arra irányul, hogy a légitársaságok betartották-e a vonatkozó uniós rendelet előírásait az utasok tájékoztatását, valamint a nekik nyújtandó segítséget illetően.

Nyilvánvalóan a valódi problémát az a járat jelentette, amely számtalan hiba miatt képtelen volt az utasait elvinni Németországba, ezért lemaradtak a magyar-skót mérkőzésről. Ez a hír bejárta a hazai sajtót, ahol csalódott utasok tucatjai számoltak be a helyzetről. Még Geszti Péter is megszólalt a témában, ugyanis ő is a gépen ült azon a délutánon, amikor gyakorlatilag lincshangulat alakult ki a gép fedélzetén. Nyilván pont a pilóta vagy a légiutas-kísérők azok, akik hibáztathatóak a kialakult helyzetért, de olyan ez, mint hogy sajnálatos módon, de a megszokott az, hogy a pincér fejét ordítja le a kedves vendég, nem pedig a séfét, vagy az étterem tulajdonosáét, ha rossz az étel. Véleményem szerint érthető a felháborodás – én sem lettem volna boldog, ha van jegyem egy gépre, amivel egy mérkőzést mentem volna megnézni, ám a légitársaság hibájából nem tudtam volna megérkezni -, de értelmetlen nekiesni azoknak, akiknek a legkevesebb közük van a félreértésekhez és a kellemetlenséghez.

Én aztán nem szoktam a kormány pártját fogni, de úgy vélem, hogy egy ilyen vizsgálat azért nemhogy nem árt, de egyenesen szükséges is. Már csak azért sem, mert egyes légitársaságok azt hiszik, hogy szinte bármit megtehetnek. Félreértés ne essék, én magam is használom a fapados légitársaságokat – soha nem volt pénzem még nem az ő szolgáltatásaikat igénybe venni -, de ez még nem jelenti azt, hogy bármit megtehetnek. Pontosan tudom a szabályokat és egyetlen hátizsákkal, élelemmel és itallal vágok neki egy-egy útnak, mivel számomra ez egy olyan utazási eszköz, mint egy busz vagy vonat. Manapság a repülés ugyanis nem számít luxusnak, hiszen van, hogy egy országon belüli utazás többe kerül, mint egy repülőút egy másik országba. És tudom, itt lehet azzal érvelni, hogy a repülőgépek károsanyagkibocsátása óriási, és jobb lenne, ha mondjuk vonatoznánk, de ehhez elsőként azt kellene meglépniük a kormányoknak, hogy egy vonatút ne számítson luxusnak, hanem az egyszerű emberek számára is elérhető legyen.

De visszatérve a repülésre: a Ryanair, Wizzair vagy az EasyJet emberek százmilliói számára tette elérhetővé a repülést, amiért véleményem szerint a többség hálás. Mert akármennyire is gusztustalan szabályozásokat vezettek be az utóbbi években ezek a légitársaságok, a valóság az, hogy még ezek ellenére is messze velük a leginkább elérhető egy repülőút. Persze akinek van pénze drágább repülőjegyre, az nyilván nem ezekkel a légitársaságokkal fog utazni, de akinek csupán az A pontból B pontba eljutás a célja, az véleményem szerint ezen nem fog változtatni egyhamar. De ez még mindig nem jelenti azt, hogy ezek a légitársaságok nem kötelesek betartani bizonyos szabályokat, hiszen ahogy az a Stuttgartba tartó gép esetében is – az utasok elmondása szerint – előfordulhatott, ismételten túlfoglalták a gépet, vagyis több utas jelent meg, mint amennyi hely volt az egész gépen. Ezt azért szokás megtenni, mert szinte mindig vannak olyanok, akik nem jelennek meg a reptéren és a helyük üres marad.

Igen ám, de ha az ember már kifizette a helyét, akkor miért akarnak még egyszer kaszálni ezen a légitársaságok? Be kellene tartani a szabályokat, hiszen a fapadosok tudomásom szerint folyamatosan gazdaságosak, és nem nagyon kell amiatt aggódniuk, hogy csődbe mennének. Az emberek ugyanis – pláne a Covid-járványt követően – utazni akarnak, és ehhez értelemszerűen a legolcsóbb utazási lehetőséget választják ki. Ezt pedig a fapados utazás jelenti, amely ugyan egyre nevetségesebb szabályokat hoz (ma már nem ülhetünk egymás mellé, ha csak nem fizetünk ezért külön), de még így is a legnépszerűbb utazási módszer. Tudniuk kell viszont, hogy az egyes kormányok által előírt szabályokat be kell tartaniuk, pontosan ugyanúgy, ahogy ők is egy pillanat alatt megbüntetik azt, akinek a csomagja nem fér bele a légitársaság által repterekre kirakott csomagmérő eszközbe. Ahogy az utas fizet a szabálytalanságáért, úgy a légitársaság is kénytelen fizetni azért, ha valamilyen döntése hátrányosan érintette az utasokat. Ez pedig véleményem szerint az egyetlen jó irány, és igenis a kormány vizsgálja meg, hogy történtek-e szabálysértések az elmúlt napok eseteivel kapcsolatban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.