Szeptember 22,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


És nem sül le a képükről a bőr

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Nagy Márton vezette NGM szerint azért „nonszensz” és „félrevezető” szegénységről beszélni az AIC kapcsán, mert a háztartások a jövedelmüket nemcsak fogyasztásra, hanem megtakarításra is fordíthatják. Teszik is: a magyar „lakosság bruttó megtakarítási rátája a korábbi magas szintről még tovább növekedett, és meghaladta a 21 százalékos szintet, ami az Unión belül a legmagasabb érték. Következésképpen a magyar családok nem elköltik a jövedelmüket, hanem megtakarítják.

Ez a rendkívül drága ember tehát azt állítja, hogy a magyarok nem szegények, csak szeretnek spórolni. Kérdés viszont, hogy ha nem keresnek eleget, akkor mégis miből spórolnak? Merthogy ezzel az ostoba, de legalább arrogáns kijelentéssel szinte párhuzamosan került ki az Egyensúly Intézet felmérése, amelynek megállapításai közül bőven elég csak néhányat idézni  a helyzet súlyosságának szemléltetésére:

  • Jelenleg a magyar háztartások közel kétharmada (64 százalék) csak kisebb-nagyobb erőfeszítések árán képes finanszírozni a mindennapi kiadásait.
  • Mindent összevetve jelenleg a magyarok negyede-harmada, tehát nagyjából 2,5-3 millió ember tekinthető szegénynek.
  • A növekvő jövedelmek ellenére a társadalom többsége (51 százalék) úgy érzi, hogy kevesebb árut és szolgáltatást képes megvásárolni, mint korábban.
  • 2022 novembere óta most vannak a legtöbben azok, akik nem lennének képesek megbirkózni egy hirtelen keletkező 100 ezer forintos kiadással.
  • Az adatok alapján a magyar szülők 34 százaléka nem evett mindig eleget annak érdekében, hogy etetni tudja a gyermekeit.

Nos, Nagy Márton vagy hazudik, vagy hazudik. Más opció nem nagyon van. Mert lehet, hogy ha beleszámoljuk a NER-lovagok közösből törvényesen ellopott megtakarításait, akkor valóban átlagban olyan számok jönnek ki, amelyekkel hencegni lehet, de mindenki pontosan tudja, hogy ez nem egy reális mérés. Elég ha csak körbekérdez az ember az ismeretségi körében azzal kapcsolatosan, hogy kinek mekkora megtakarításai vannak, vagy milyen fizetésről tud beszámolni. Mert az csodálatos, hogy a kormánypárt céljait és propagandáját szolgáló KSH  minden évben beszámol arról, hogy újra növekedtek a reálbérek és egészen brutális összegekről beszélnek, de az ezekre a sikerjelentésekre érkező reakciókból elég gyorsan kiderül, hogy egy bizonyos társadalmi réteget kivéve a többség ennyi pénzt még életében nem látott egy helyen. Félreértés ne essék, vannak Magyarországon is tisztességes körülmények között élő dolgozók, de ez nem azt jelenti, hogy egy egyszerű állampolgárnak ne lehetnének alapvető anyagi problémái.

Mert miközben a NER-elit magángépeken repked, a legdrágább órákat és cipőket vásárolja meg, jachtokon utazgat, vagy helikopterezik, addig Mari néni és Pista bácsi nyomorog a fűtetlen lakásában. A családbarát kormány országában elmondható, hogy a szülők 34 százaléka nem evett mindig eleget, hogy etetni tudja a gyermekeit. Ez a szám önmagában olyan vérlázító, hogy szerintem a társadalom egészének fel kellene háborodnia, de az ilyen adatok nyilván nem jutnak el a közvélemény többségéhez, hiszen a kormánypropaganda nem ezzel van elfoglalva éppen, hanem azzal, hogy Karácsony Gergely mondjon le – ha már választáson nem tudták őt legyőzni ugye -, illetve azzal, hogy Magyar Péter részegen vitatkozott valakivel (sokak szerint Bede Zsolt kormánypárti provokátorral) egy szórakozóhelyen. Valóban fontosabb dolgok ezek, mint hogy a magyar szülők közel 40 százaléka inkább kevesebbet evett csak azért, hogy maradjon a gyermeke egészséges táplálására.

Az én pofámról égne a bőr Nagy Márton helyében, hiszen a teljesen nevetséges hazugsága egy teljes társadalmi csoportot néz totál hülyének. Hogy van pofája belehazudni 2,5-3 millió szegény magyar ember szemébe? Azt akarja mondani, hogy ezek az emberek csak szegénynek érzik magukat, de a valóságban nem is azok? Esetleg azt, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék? Vagy azt, hogy jobban kellene spórolniuk a bevételeikkel? Mert az egy dolog, hogy a Fidesz-kormány számtalan munkahelyet hozott létre – ezt akkor sem lehetne eltagadni tőlük, ha nagyon akarná az ember -, de megfelelő fizetések is kellenének ahhoz, hogy ezek a munkahelyek egy átlagos család emberhez méltó életét fedezzék. Márpedig ilyenről nem feltétlenül beszélhetünk, hiszen akkor nem arról tudnánk most beszámolni, hogy a vásárlóerő-paritáson mért tényleges fogyasztás alapján 2023-ban a magyarok az uniós átlag 70 százalékát fogyasztották, így – a statisztika első, 1995-ös publikálása óta először – az utolsó helyen végeztünk a tagállamok körében.

Itt már nem Ausztria vagy Csehország beéréséről kell álmodoznunk – persze álmodozni bármiről lehet -, hanem arról, hogy legalább Bulgáriától és Romániától ne szakadjunk le még jobban. De persze tudom, a magyar nemzet a vagyonát párnahuzatokba varrva rejtegeti, úgyhogy nincs itt semmiféle probléma.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.