Szeptember 23,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ha elbújnak a függöny mögé, esetleg befogják a szemüket, akkor nem látják a mumust, így az sem látja őket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Ma fog egyeztetni Magyar Péter Manfred Weberrel a Tisza Párt EP-frakciójának az Európai Néppárthoz történő csatlakozásáról. Azt hiszem, leginkább jelzésértékű és véletlenül sem ok nélküli, hogy nem Magyart hívták Brüsszelbe, hanem Weber jön Budapestre. Így olyan érdekes helyzet fog előállni – amennyiben persze bejutnak a Néppártba -, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak jóval komolyabb érdekérvényesítő képessége lesz az unióban, mint a kormánypártnak. A szélsőjobbos pártcsalád alakítása, illetve egyesítése még mindig lóg a levegőben, és a magam részéről túl komoly esélyt nem látok arra, hogy két szélsőjobbos vezér hajlandó lenne osztozni a hatalmon. Akárhogy próbálják az eddig kormányon, illetve ellenzékben lévő pártok elkenni a helyzetet, a hatalmi hierarchia egyensúlya nem egyszerűen megbomlott, hanem felborult az országban. A kérdés már csak az, ezt mikor lesznek hajlandók belátni a pártok vezetői, és hogyan óhajtanak/tudnak alkalmazkodni az új helyzethez. Ahogy nézem, most még azt a taktikát választják, amit általában a kétéves gyerekek; ha elbújnak a függöny mögé, esetleg befogják a szemüket, akkor nem látják a mumust, így az sem látja őket.

Jelenleg a pártmédia azzal van csurig, hogy Orbán Viktor tárgyalt a NATO főtitkárával és győzött, mint mindig. Az lett, amit ő akart, elérte, hogy mimagyaroknak ne kelljen háborúba menni, ne legyen kötelező sorozás és ne kelljen magyar katonákat küldeni Ukrajnába. Miután kitörölgettük a könnyeket a látószervünkből, nem árt emlékezni arra, hogy ezek egyikét sem Orbán Viktor érte el, ugyanis eleve benne vannak a NATO alapszerződésben. A találkozó eredménye nem ez, hanem az a kijelentése a legyőzhetetlen hadvezérnek, hogy Magyarország nem fog vétózgatni és keresztbe feküdni azoknak a döntéseknek, melyeket a NATO tagországok támogatnak. Lefordítva egyszerűre: alighanem ráléptek a csúti csoda érzékenyebb szervére nála nagyságrendekkel erősebb fiúk és szóltak neki, ha nem fejezi be a bohóckodást, csúnya világ jön. Erre a rettenthetetlen pávaharcos összecsapta a bokáját és tette, amit szokott; hazudott a híveinek. Sok sikert kívánok a továbbiakhoz!

És most jöjjön egy kis háztáji megbeszélnivaló. Először is nagyon köszönjük az olvasóinknak, hogy mellénk álltak és segítettek megtartani a portálokat. Most úgy néz ki, hogy ha még el nem is értük az ideális bevételt, az erős mínuszból sikerült elmozdulnunk. Akit ezért köszönet illet, az fogadja ez úton is őszinte hálánkat. Gergő kolléga kiválása folyamatban van, bár még azt nem sikerült kitalálnunk, hogyan fogjuk megoldani a teljes kiválás okozta nehézségeket. Ezen még agyalunk, ki fogunk találni valamit. Most úgy fest, hogy további leépítésre nem lesz szükség, a szerkesztőség maradéka folytathatja a munkát különösebb változtatás nélkül. Jelenleg tervben van a honlapok bizonyos mértékű frissítése, amihez csupán időre van szükség. Mármint arra, hogy aki ezt meg tudja tenni, annak legyen ideje a fizetős munkája mellett arra, hogy nekünk is dolgozzon. Azt most még nem tudjuk, hogy ez fog-e akadozást eredményezni a portálok működésében, de jelezni fogjuk, ha szükségünk lesz némi türelemre, amit előre is köszönünk.

Szemfülesebb olvasóink már felfedezhették – sőt, van, aki már használatba is vette -, új előfizetési lehetőség van a Szalonnázón , és új támogatási lehetőség a Szalonnán. A honlapon a bal felső sarokban új fülecske jelent meg adomány felirattal, és lent, a cikk alján is meg lehet találni az új fület Stripe néven. Ez egy fizetési rendszer, egyszerűbb, mint a PayPal. Nem kell regisztrálni, olyan, mint egy online vásárlás. Lehet vele rendszeres, és lehet eseti adománnyal segíteni a munkánkat, az összeget az adományozó dönti el. Amennyiben valaki rendszeres utalás mellett dönt, de idő közben változtatni szeretne ezen, mindössze annyit kell tennie, hogy ismét belép a Stripe felületére, és onnan egy kattintással eltávolítja a kártyáját. Aki szeretné, az eddigi banki utalást áthelyezheti ide (nekünk jobb lenne, mert egyszerűbb így és nem utolsó sorban a költsége is alacsonyabb), vagy akár pár kattintással jutalmazhatja, ha egy-egy cikk különösen elnyerte a tetszését. Nem kell hozzá tudni angolul, nem kell külön számlát nyitni, semmi különösebb tudás nem kell hozzá, csupán egy bankkártya. A világ minden pontjáról működik a dolog, akit eddig a PayPal bonyolultsága tartott vissza, vagy egyszerűen csak nem óhajtottak regisztrálni oda, azok talán ezt a megoldást szimpatikusabbnak találják. A honlap működésében segítséget nyújtó egyik fejlesztőmérnök igyekezett meggyőzni minket arról, hogy valahány másodperc után egy felugró ablakban toljuk az olvasók arcába a támogatási lehetőséget, de ezt meglehetősen egyhangúan leszavaztuk. Így is azon igyekszünk, hogy semmi ne zavarja az olvasói élményt, nincsenek tolakodó reklámok sem a honlapokon, sem a kommentmezőben – azért külön fizetnünk kell, hogy ne legyenek -, nem teszünk közzé fizetett cikkeket és semmi más módon nem toljuk el üzleti irányba a dolgot, tehát nem fogjuk az olvasóinkat felugráló ablakokkal zaklatni. Aki akar és tud támogatást adni, az megteszi erőszakosság nélkül is, aki tenné, de nem tud minket támogatni, azt nem fogjuk még külön is ezzel stresszelni.

Most pedig már senkit nem szeretnék semmivel stresszelni, úgyhogy ezennel jó ébredezést és szép napot kívánok mindenkinek! Mi azért majd hamarosan jövünk vissza az első beszólással, mert mindig így szoktuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.