Szeptember 23,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Az egyenes beszédről

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Fontosabb dolgokról kellene beszélni, de most pont nem azokról beszélünk, mert kitört a parasztgyalázat az ATV Egyenes Beszéd című műsorának hétfő esti adásában. Mint ismert, Magyar Pétert, aki a választás estéjén több, a Fidesz közvetlen vagy közvetett irányítása alatt álló médiumot is kritizált, amiért a választás előtt nem biztosítottak neki szereplési lehetőséget, meghívták élő adásba, ahol Rónai Egon műsorvezető elég furán nekiesett, mint tót az anyjának, az interjúalany pedig a nehezen és furán indult beszélgetés nem túl sokadik percében kisétált a stúdióból.

.

Azóta is mennek a kinek volt igaza és miért igen, miért nem, ki a közszereplő, kinek mit kell eltűrnie, kinek hogyan kell viselkednie típusú megoldások és okoskodások és moralizálások az üggyel kapcsolatosan, és ahogy az lenni szokott, igencsak megoszlanak a vélemények. Az én véleményem, mint mindig, most is az, hogy a tényeket jelen esetben is figyelembe kell venni. Magyar Péter azt állította (az adásban is), hogy március 28. és május 3. között nem hívták egyetlen adásba sem. Ez nem mellesleg ebben a formában nem teljesen igaz. Az ATV a honlapján közzétette annak a színes dossziénak a tartalmát, amit a műsorvezető úr minden bevezető nélkül Magyar orra alá dugott, hogy tudniillik: 

Első meghívás, sms: Március 1. (Válasz nem jött) 
Március 6. újabb sms. (Közben több telefonhívás) 
Március 7. újabb SMS Vona–Magyar vita szervezés vállalja, vagy nem? 
Március 8. vita sms egyeztetés, mikor lenne jó? 
Március 17. SMS újabb meghívás az Egyenes Beszédbe 
Március 19. SMS újabb meghívás az Egyenes Beszédbe ezt mondta le, a tüntetés miatt 
Március 21. SMS meghívás az Egyenes Beszédbe – elfogadta, de lemondás nélkül tüntetést szervezett 
Március 26-án sms-ben rákérdezett Szöllősi Györgyi, hogy akkor jön-e vagy sem, mert bár elvállalta, nem mondta le és nem reagált semmilyen megkeresésre. 
Március 27. meghívás előre májusra, az anyák napi tüntetés után 
Április 18. Magyar Mártont hívtuk, mert szólt, hogy Ő intézi a sajtóját, innentől vele egyeztetett Szöllősi Györgyi telefonon és sms-ben. Jeleztük, ha Magyar Péter nem tud jönni, akkor az EP-listán szereplő jelölteket is várjuk. 
Április 19. újabb sms: jönnek-e az EP-listáról, mert nem kaptunk választ. 
Május. 2. sms: Magyar Péter meghívása újra, emlékeztető sms. 
Május 9. sms Magyar Péter meghívása 
Közben többször beszélt Szöllősi Györgyi telefonon Magyar Mártonnal, hogy küldjön bárkit a listáról. Mivel ez nem történt meg, közvetlenül felhívták Tarr Zoltánt, a lista 3. helyezettjét. Ő végül bejött május 8-án. Az utolsó meghívások Seprenyi Anitának mentek, mert ő lett a sajtósa, csak telefonon beszélt vele Szöllősi Györgyi. Május 15 után többször is. Március 13-án, április 8-án volt Szöllősi Györgyinél, május 31-én Rónai Egonnál, június 7-én újra Szöllősi Györgyinél. 

Ez egy tényszerű felsorolás, ne vonjuk kétségbe. Emellett azt is közzétette a kormánytól látszólag független csatorna, hogy hányszor szerepelt Magyar Péter a híradásokban. Ez rendben van, ennek alapján Magyar Péter valótlanságot állított azzal kapcsolatban, hogy nem hívták be. És ez teljesen független attól, hogy az MTVA és a többi fideszes propagandamédium ennek alapján rekord közeli műsoridőt szentelt Magyarnak, miután folyamatosan lejárató anyagokat közöltek róla. De ez mindegy, ami nem mindegy, az az, hogy az interjúalany azt mondta, meg fogja nézni a dosszié tartalmát, ahogy vége a műsornak, belenéz, és nem tudjuk, hogy így lett volna, de még az is lehet, hogy megköveti utólag az ATV-t, mert hülyeséget állított. Ahogy Dezső Andrástól is utólag elnézést kért, mert lepropagandistázta.

Itt erre esély nem volt, a szerkesztő-műsorvezető olyan hangnemben kérte számon a vendéget, amihez hasonlót én soha nem láttam tőle, ami szerintem megengedhetetlen. Bárki a vendég. Rónai stílusa és felsőbbrendű megnyilvánulása, ami olyan volt, mintha egy tanár baszná le a diákját, hogy fejezzük be ezt a kutyakomédiát, a legalja kategóriába tartozik. Az, hogy a harmadszor sem volt hajlandó közölni, hogy mi a kérdés, mi a téma, ami miatt Magyart behívták a stúdióba, szerintem több mint értelmezhetetlen. Mondom, még egyszer: ha a saját gyakorlatát követi Rónai vagy a csatorna vezetése, és ilyen jellegű probléma merül fel, azt első körben biztosan nem a nézők előtt, pláne nem ilyen stílusban kellett volna megbeszélni. Vagy pedig kell hagyni a francba, ahogy az MTVA se zavartatja magát két választás között, és nem kell behívni az embert. Hozzáteszem, bár ezzel sem akarom relativizálni a kivonulást: szerintem nem Magyar Péter van rászorulva az ATV-re, hanem pont fordítva. Miután a baloldalinak és ellenzékinek nevezett oldal gyakorlatilag megsemmisült, nem vagyok biztos benne, hogy a parlamenti választásokig hátralevő időben a nézők ugyanazokra a leszerepelt, sokadszorra is hiteltelenné vált politikusokra lesznek kíváncsiak a jövőben, akik már megint ígérgettek és csalódást okoztak. Talán nem az első eset, amikor tetten érhető a műsorvezetők elfogultsága, áthallásos kérdezési módja, de ez most többször visszanézve is elég kirívó volt. 

Nem akarok részletesen belemenni Németh Sándor csatornatulajdonos NER-rel való kollaborációjába, a Vidám vasárnapokba, amelyekben felsejlenek az orbáni és putyini narratívára épülő szent beszédek. Bár nem minden esetben tekinthető hiteles hírforrásnak, az Amerikai Népszava egy 2021 cikkében elég komolyan dokumentálja Németh moszkvai kapcsolatait, amelyek egyházi és az orosz állami propaganda vonalán is több mint érdekesek. (Röviden: Németh Sándort Putyin vallási tanácsadó testületének tagja mutatta be a Kreml által irányított orosz propaganda vezetőjének.) Ebből a cikkből idézek egy passzust: Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, 2017. decemberében a Hetek című lap 20. évfordulóján megbeszélést tartott a gyülekezeti médiában dolgozók részére. Meghívták a Hit Rádió és az ATV azon munkatársait is, akik a gyülekezet tagjai. Németh Sándor itt az alábbi kijelentéseket tette: »Vége az objektív, független újságírásnak, be kell szállni az ideológiai háborúba. A toll fegyver. Jobb az értékvédő diktatúra, mint az értékvesztett demokrácia. Ki kell kísérletezni az agresszív újságírást. A tízparancsolat alapján kell írni, nem szabad ateistákat pozitívan bemutatni. Ha kell, fejvadászatot kell végezni, infókat gyűjteni emberekről, majd a megfelelő időben lehozni, akár hangulatot kelteni valaki ellen «.”

Ha ez az állítás valóban elhangzott, akkor még érdekesebb, hogy most kikérik maguknak, és büntetőeljárással fenyegetnek, mert Magyar Péter szerintük vallási hovatartozásuk alapján listázta az ATV munkatársait. Listázta? Szerintem leírta, hogy kik és mennyire büszkék arra, hogy a Hit Gyülekezetének tagjai, és hogy ez adott nekik erőt és mindent lebíró akaratot. Bocsánat az a Puffin, a Kincs, ami nincs című örökzöldben. Visszakanyarodva: ezek az emberek büszkén vállalják a hitvallásukat, szóval nem tudom, mi ezzel a probléma. Magyar egyébként ezt írta, emiatt helyezték kilátásba a büntetőeljárást:

1.) az ATV reklámidejét a Mészáros Lőrinc cége, az Atmedia értékesíti

2.) az ATV befogadja a Rogán-művek uszító kormányreklámjait

3.) az ATV vezérigazgatója Németh Szilárd NER-lovag, Németh Sándor Hit Gyülekezete-vezető fia

4.) az ATV online szerkesztője Hit Gyülekezete tag

5.) az ATV online másik szerkesztője Morvay Péter, volt III/III-as ügynök

6.) az ATV közéleti műsorainak szerkesztője Hit Gyülekezete tag

7.) Az Egyenes beszéd főszerkesztője és a Spirit Fm szerkesztője, Hit Gyülekezete tag

8.) az ATV online divíziójának vezetője Gavra Gábor, akit az elhíresült bajai videó ügy miatt távolítottak el a HVG-től

9.) az ATV reggeli műsorainak szerkesztője Hit Gyülekezete tag

10.) Németh Sándor, az ATV tulajdonosa és a Hit Gyülekezete vezetője az “Istentiszteletein” rendszeresen uszít a TISZA Párt és személy szerint ellenem és a Fidesz mellett kampányol. Cégei milliárdokat kapnak a NER-től.

Szerintem ezek is tények, és ezek is magukért beszélnek, ráadásul eléggé egy irányba mutatnak. Mondjuk aki nem volt vak, az eddig is láthatta, hogy az ATV egy álfüggetlen csatorna, ahonnan már réges-régen eljöttek azok a komolyan vehető szakemberek, akiknek még volt hitelességük és nem szektatagként szolgálták a munkáltatójukat. Annak idején Tamás Gáspár Miklós is bojkottálta a csatornát, Hadházy Ákos és néhány hozzá hasonlóan gerinces politikus pedig egyenesen kerüli ezt az orosz bulvárba csomagolt NER agymosodát. A fenti listán 5. számmal jelzett Morvay többek között ezt válaszolta Magyarnak: 

Tisztelettel kérem, hogy a listáján a nevem mellett tüntesse fel: a Hit Gyülekezete tagja.

A közösségnek ugyanis 37 éve, 1987. június 13-a óta tagja vagyok.

Ezen a napon fogadtam el Megváltómnak Jézus Krisztust, és azt a bűnbocsánatot, amit az Úr Jézus az élete és vére által minden ember számára megszerzett a golgotai kereszten.

Igen ismerős ez az ájtatos duma nekem valahonnan. A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenek előtt!

Egyáltalán nem tisztem Magyar Pétert védeni, de szerintem bűzlik ez az egész ügy, mert bár egy közszereplőnek tűrnie kell a kritikát, ez a műsorvezetői problémafelvetés és viselkedés ebben a formában minősíthetetlen. Úgyhogy az a véleményem, hogy egyáltalán nem kell az ATV-be bemenni, nem kell tálcán felkínálni nekik semmilyen lehetőséget az ilyen típusú egyenes beszédre, mert lassan semmivel nem különbek, mint bármelyik KESMA-nyúlvány.

Ceterum censeo: az orbáni rendszert el kell pusztítani!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.