Szeptember 23,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Sorkatonai horkolásgátlók

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Nekem a tegnapi napom azzal kezdődött, hogy eldobtam az agyamat. Azóta sem sikerült teljes egészében összeszedni, de nem baj, elhordják a hangyák. Olvasom a mértékadó és értékálló Indexben, hogy immáron a kormány hasznosítani fogja a raktárban porosodó gépeket, amiket sikerült az évszázad legaljasabb, legmocskosabb lopásával összekötve az ország nyakába zúdítani. Mindannyian emlékszünk még – kivéve persze a fideszes szektatagokat, mert ők akkor sem értették/nem hitték el, tehát emlékezni sincs mire – a járvány idején előadott cirkuszra, amikor Orbán előadta karikás szemekkel a nemzetmentőt, aki elzavarta Szijjártót Kínába lélegeztetőgépeket venni. Hogy ehhez minek kellett Szijjártó, az a mai napig rejtély számomra, mert a sokszorosan túlárazott, lélegeztetőgépnek hazudott, de többségében a célra egyáltalán nem használható eszközöket percekkel előtte bejegyzett magyar cégeken keresztül vásárolta a kormány. Vettek mindjárt annyit, amire az egész Európai Uniónak nem volt szüksége, nem hogy egy tízmilliós országnak, ahol sem szakképzett orvos, sem szakképzett személyzet, sem semmi egyéb feltétel nem állt rendelkezésre a gépek töredékének a használatára sem. A járvány lecsengett, Szijjártó nem bukott bele (ebbe sem), Orbán sem bukott bele (ebbe sem), nálunk volt lakosságarányosan messze a legtöbb halálos áldozat, a gépek azóta is a raktárban porosodnak, és még fizetünk is a tárolásért. Annyit, amennyiből egy random magyar falu virágba tudna borulni, és nem arra gondolok, hogy minden ablakba jutna egy cserép muskátli.

Telt-múlott az idő, de a feledés csak nem akarta ráteríteni jótékony fátylát a lélegeztetőgépekre, a bajok sokasodnak, jó lenne valamit kezdeni a történettel. Mégpedig lehetőleg úgy, hogy legyen valami pozitív kicsengése a dolognak, mert most nem telik választások előtt megszokott pénzszórásra, talán még a kiló krumpli szintjén sem. Úgyhogy kitalálták, legyen országos hír, hogy nem ment ám pocsékba az a 300 milliárd (!) forint, amit 17 ezer darab gép vásárlására elköltöttek (darabonként átlagosan 17,6 millió forint). Úgyhogy kitalálták, hogy a klinikai használatra vásárolt lélegeztetőgépeket átalakítják alvási apnoéban szenvedő betegek számára. A darabonként 17,6 millióért vásárolt, majd azóta százmilliókért tárolt készülékeket tehát át kívánják alakítani – nyilván további költséggel – olyan eszközzé, amiből a legprofibb sem kerül többe 700 ezer forintál. És ezeket oda akarják adni a betegeknek, otthonra, egy bonyolult, böhöm nagy készüléket, miközben a 700 ezerbe kerülő csúcskészülék 1,3 kg súlyú – mert el kellene férnie a hálószobában, az éjjeliszekrényen -, egyetlen gombbal szabályozható cucc. De ez még messze nem a történet vége, mert a csattanó itten van:

A lap a sikertelen árverés után megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot arról, mi lesz a lélegeztetőgépek sorsa, ám a tárca nem válaszolt megkeresésre. Azonban a Népjóléti Bizottság áprilisi ülésén Takács Péter elmondta, hogy a beszerzett lélegeztetőgépek különböző tudásszintűek. Vannak olyanok, amelyek az intenzív osztályos igénybevételnek, illetve az ottani elvárásoknak is megfelelnek.

„Ezek nagy része most is kórházaknál van, tehát a régebbi gépeket lecseréltük, a régieket leselejteztük, az újak pedig beálltak” – magyarázta az államtitkár. A gépek egy része kisebb tudásszintű, non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezések, amelyekre Takács Péter szerint külön terve van a kormánynak. (Index)

Kiemelések tőlemtől. Hogy tehát akkor az van, hogy a gépek különböző tudásszintűek, olyan is van közöttük, ami alkalmas klinikai használatra. Csakhogy Szijjártóék a Covid-járvány alatt arra kaptak megbízást, hogy LÉLEGEZTETŐGÉPEKET vegyenek, nem arra, hogy alvássegítő készülékeket. A darabonkénti 17,6 millió forint egy klinikai használatra alkalmas, profi lélegeztetőgéphez képest is brutálisan túlárazott, de ezzel együtt sem kapott, nem kaphatott arra felhatalmazást senki, hogy huszonötszörös áron horkolásgátlókat vásároljon. A fene nagy lelkesedésben tehát sikerült elárulni, hogy nem egyszerűen csak meglopták a járványban a halálra rémült országot, de durván és tudatosan lopták meg. Ez talán megérne némi ajtócsapkodást az ellenzéki pártok részéről, nem? De.

Közben az égbekiáltó lopás másik – vagy első számú – főbűnöse tovább tolja a legalja félelemkeltést. Szijjártó pár napja kitalálta, hogy valaki Brüsszelben felvetette a sorozást Európában. A dolog vagy igaz, vagy nem igaz, vagy elhangzott valami, és szokás szerint azonnal kicsavarták, nem tudni. Mindenesetre most ez megy, ezt kukorékolja mindenhol a bátor utcai békegalamb, ahová csak elhurcolja a stábja váratlanul, hogy egy hokedlin állva beszéljen a szigorúan válogatott rajongóknak. Hogy szavazzon mindenki a Fideszre, mert ő majd nem engedi, hogy Brüsszel besorozza a magyar fiatalokat. Itt szeretném megjegyezni, hogy Brüsszel nem tud senkit sem besorozni, azt csak a tagállamok parlamentjei dönthetik el országonként, hogy az adott országban mi történjen. Magyarul: jelenleg Magyarországon csak Orbán Viktor dönthet a kötelező sorozásról. Senki más. Tehát nem rikácsolni kell, hanem nem kell elrendelni a katonai szolgálatot, és meg is vagyunk. Erről ennyit, máris rá lehetne fordulni fontosabb kérdésekre. Például a lélegeztetőgépekre, és még arra is, hogy mi van az orosz behatolással a külügy szervereire? Merthogy az tényszerűen nemzetbiztonsági kockázat, de nem csak nemzeti ügy, uniós ügy is. Szóval arról tessék szépen mesélni, meg esetleg arról, hogy lett a vejkónak 100 milliárdja a semmiből, amikor még az esküvő előtt végrehajtó akarta elárverezni a családi tanyát. Ezernyi izgalmas kérdés van, amire ha most nem, de egyszer majd válaszokat kell adni. Ahogy nézem, nem is olyan sokára.

Jó ébredezést, igazán szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.