Október 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Legalább a börtön legyen okos, korszerű és high-tech

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,691,677 forint, még hiányzik 1,308,323 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hofi Géza szerint inkább az orrom legyen borvirágos, mint a fogam vízköves. Bár a témához nem kapcsolódik, történetesen nem szeretem a bort (és soha ne felejtsük el, hogy aki nem szereti a bort, akinek nem fáj Trianon és aki nem fideszes vallású, az nem is magyar), de ez a fordulat jutott eszembe arról, hogy a rendőrminisztérium parlamenti államtitkára ma Budapesten ellelkendezte, hogy Csengeren Közép-Európa legkorszerűbb, high-tech okosbörtöne épül. Csudálatos. Ha már a Pintér nevű főnöke által vezetett tárca gondjaira bízott egészségügyet és oktatást úgy rendbe rakták, hogy komplett kórházi osztályok/szolgáltatások szűnnek meg átmenetileg vagy véglegesen, illetve akkora a pedagógushiány, hogy már alsós tanítók oktathatnak felsősöket (az óvónőknek pedig elég a középfokú képzettség is, még sok is), miközben a tanárok béremelését uniós források hiányában évekig képtelen abszolválni a fideszes állam, legalább a börtön legyen high-tech, nem? Inkább a börtön legyen okos, mint a felnövekvő nemzedék. Inkább a börtönben legyen hely, mint tisztességes, hozzáférhető ellátás a reumatológián. Egyszerre mindent nem lehet. Például úgy nem lehet a nemzeti érdeket képviselni és patriótának lenni, hogy közben nem lopnak.

Ámde komolyra fordítva. Szerintem tök jó, hogy ez az ezerötszáz férőhelyes high-tech okosbörtön létrejön (reméljük nem úgy, mint a nemzeti vakcinagyár vagy Paks II.), azaz Rétvári ezúttal nem hazudott úgy, ahogy az oktatási, egészségügyi statisztikákról szokott. Sőt, remélem, hogy nem csak ez az egy épül, hanem több, és mindegyik Közép-Európa legokosabb börtöne lesz. Már csak azért is, mert akkor hátha soha többé nem kell a börtönbizniszelő ügyvédek és a kis helyre összezsúfolt fogvatartottak ellen hergelni a magyarokat, másrészt fontos, hogy legyen majd kapacitás, ha netán az éppen megbukott kormányt és szűkebb-tágabb udvartartását bűncselekmények elkövetése miatt elítéli valamely független bíróság. Nagyon nehezen viselném, ha az illetékeseknek nem lenne hol éhségsztrájkolniuk, amiért a jogaikat semmibe veszik. Bár azért az nagy kérdés, hogy ha valaha lesz igazságszolgáltatás, hány ezerötszáz férőhelyes okosbörtönre lenne szükség ahhoz, hogy mind elférjenek?

Magyarország, sőt Közép-Európa legkorszerűbb börtöne épül Csengeren, az ezerötszáz férőhelyes, high-tech okosbörtönben videóanalizáló és helymeghatározó rendszer is működik majd. Rétvári Bence a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP) hangsúlyozta, Magyarország a világ húsz legbiztonságosabb országa közé tartozik, 2010 óta ötezerrel nőtt a fogvatartottak és éves szinten 280 ezerrel csökkent a bűncselekmények száma.

Az új büntető törvénykönyv Európa egyik legszigorúbb ilyen jogszabálya, ezért több bűnözőt és hosszabb időre juttatnak börtönbe a bíróságok, így nagyobb kapacitásra van szükség; több börtön kibővült már, és az új, csengeri intézmény is fontos lépés azért, hogy a magyar emberek biztonságban érezzék magukat.

Az államtitkár kitért arra, hogy nem véletlen a helyszínválasztás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei térségben a csengeri börtön mintegy hétszáz munkahelyet teremt, folyik a börtönőrök toborzása.

Úgynevezett „okosbörtönöket” 2018 óta építenek világszerte, már ma is vannak digitális elemek a hazai börtönökben, sok esetben ilyen eszközökkel zajlik a hozzátartozókkal való kapcsolattartás, a kihallgatás, ügyintézés.

A csengeri börtönben azonban olyan technológia lesz, amellyel a fogvatartottak útját teljes mértékben kontrollálni lehet, és a mesterséges intelligencia segítségével elemzik majd a viselkedésüket, arckifejezésüket. Ha nem a megszokott módon viselkednek, a rendszer jelzést küld a felügyelőknek, hogy fel kell készülni valamilyen rendkívüli eseményre. Ez még biztonságosabbá teszi a fogvatartást, a szökési lehetőséget a minimálisra szorítja. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.