Október 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A kormányba vetett bizalom változása normális dolog

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,691,677 forint, még hiányzik 1,308,323 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A hollandok fele nem bízik a saját kormányában és elégedetlen annak válságkezelésével. Ez persze nem egy túl meglepő adat, hiszen nem nagyon van olyan európai ország, ahol a lakosok elégedettek lennének a kormányuk politikájával, mivel olyan válságot élünk meg, amivel a legtöbben nem tudunk mit kezdeni. Nyilvánvaló az, hogy ilyen esetben az emberek többsége a kormányokat vonja felelősségre, hiszen az ő feladatuk lenne az, hogy megvédjék az állampolgárokat a különböző áremelkedésektől, vagy gazdasági válságoktól, de olyan mértékű ez a válság, hogy kevés ország kormánya képes ezt jól kezelni. A holland gazdaság az ország méretéhez képest jelentős, a holland fizetések magasak, ami ugyancsak igaz az életszínvonalra, azonban természetes dolog időnként átgondolni azt, hogy szükséges-e a kormány lecserélése. Véleményem szerint ez még csak nem is annak az oka, hogy miként kezelik a válságot, egyszerűen az emberek időnként valami újat szeretnének, a demokrácia pedig pontosan erről szól.

A hollandiai lakosok mintegy fele nem bízik a kormányban és parlamentben – írta a Dutchnews hírportál csütörtökön a holland társadalomkutató intézet (SCP) legfrissebb felmérésére hivatkozva.

A kétezer résztvevővel végzett reprezentatív kutatásban az áll, hogy a hollandok 49 százaléka véli úgy, hogy „az ország rossz irányba halad.” A Mark Rutte miniszterelnök vezette koalíciós kormányban 50 százalékuk, és a holland parlament 51 százalékuk bízik. A holland lakosok mintegy 70 százaléka elégedett a demokrácia működésével. „A hollandok különösen nagyra értékelik a szabad választásokat és a véleménynyilvánítás szabadságát, a legtöbb ember mégis lát javítanivalót” – idézte a hírportál a felmérést. A politikusoknak például jobban kellene hallgatniuk a választópolgárokra, tanulniuk kellene a hibákból, és őszintébbnek kellene lenniük. Többen azt is szóvá tették, hogy túl sok politikai párt létezik.

Josje den Ridder, az SCP egyik kutatója szerint utoljára a 2008-as pénzügyi válságot követő megszorító intézkedések és a 2015-ös migránsválság idején volt ennyire pesszimista a közvélemény a kormányzattal szemben. A holland médiának adott nyilatkozatában elmondta: a borúlátás egyik fő oka az ország politikája, de más tényezők, például az egyre szűkülő ingatlanpiac, az országban zajló menekültügyi válság, az éghajlatváltozás és az infláció is szerepet játszik.

Den Ridder hozzátette: úgy érzi, az emberek elkezdtek kételkedni abban, hogy Hollandia tényleg olyan jól szervezett-e, mint ahogy eddig gondolták. Véleménye szerint a kételkedés már a koronavírus idején elkezdődött, amikor a kormány lemaradt a lakosság oltásával, de a gyermekgondozási segéllyel kapcsolatos botrány is hozzájárult a bizalmatlanság kialakulásához.(MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.