Október 16,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

Mani kövek


Spectator: A baleset kódolva volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 668,625 forint, még hiányzik 2,331,375 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A sarkkörön túli óriási bányászati és kohászati komplexumról és Norilszk városról korábban már beszámoltunk. A világ egyik legélhetetlenebb települése a napokban egy nagyon jelentős műszaki baleset, és kiterjedt környezetszennyezési esemény kapcsán került a hírügynökségi címoldalakra. A Nornikkel óriás vállalat kohászati üzemeinek működése roppant mennyiségű energiát igényel. A szükséges energia több forrásból és több területről érkezik, az ellátását részben az ipari komplexum saját erőműveivel a Norilszk-Tajmir Energia Vállalat biztosítja. Az egyik régóta üzemelő erőmű Norilszk várostól északnyugatra, Kajerkan településnél, az Ambarnaja folyó mellett helyezkedik el.

A baleset helyszíne, az erőmű (Forrás: Roszkozmosz)

Május 29-én az erőmű üzemanyag tárolóinak egyikéből váratlanul legalább 21 ezer tonna dízelolaj ömlött ki, ráadásul egy része egy arra haladó teherautó alatt kigyulladt. A Nornikkel első magyarázkodása a teherautót jelölte meg a tartályrepedés okául, ami néhány óra múlva teljesen hiteltelennek bizonyult. A vállalat két módon is hibázott. A Rendkívüli helyzetek Minisztériumának előírása szerint az ötezer tonnát meghaladó mennyiségű, vízbe került szennyező anyag esetén szövetségi szintű bejelentést kellett volna tennie. Tetézte a hibát, hogy csak a balesetet követő harmadik napon, a közösségi médián keresztül derült fény az esetre, igyekeztek eltussolni a történteket. A környezetvédelmi hatóság (Roszprirodnadzor) szakértőjének első becslése szerint 6 ezer tonna üzemanyag a földbe, 15 ezer tonna pedig az Ambarnaja folyóba került. Az első hatósági vizsgálatok bebizonyították, hogy a tartályok karbantartása, szükséges felújítása évek óta nem történt meg. (Az üzemanyagtartályokat 1985-ben telepítették.) A karbantartás hiánya mellett nagy valószínűséggel az is közrejátszott a balesetben, hogy az utóbbi években felgyorsult a permafroszt felszíni zónájának szezonálisan ismétlődő kiolvadása. A talaj teherbírásának megváltozása a tartály alapjának deformációját eredményezte, ami miatt az egyébként  rossz állapotú acél létesítmény instabillá vált. A környezetet és a bioszférát súlyosan veszélyeztető dízelolaj területi kiterjedésének megakadályozása a legsürgetőbb feladattá vált. A folyó szennyeződéstől mentesítése, és a szennyezés lokalizálását vízfelszínen lebegő zárókeretekkel igyekeznek megoldani.  Jelenleg hét zárókeret van a folyón. A felszínen lebegő üzemanyagfoltok helyben tartása nagyon fontos, mert az erőműhöz közeli Ambarnaja folyó lényegesen nagyobb, a Kara tengerbe ömlő Pjaszina folyóba torkollik. A Pjaszinán észak felé ugyan van egy nagy kiterjedésű tó, ami átmeneti puffer hatást jelenthet, azonban nem jelent garanciát arra nézve, hogy a szennyezés bizonyosan nem halad majd tovább a tenger felé.

A szennyezés lokalizálása Forrás: Roszkozmosz

A nagy erőket mozgósító mentesítés első hetében az Ambarnaja folyó felszínéről 140 tonna üzemanyagot, és további 200 tonna, vízzel keveredett dízelolajat gyűjtöttek be. Az erőmű területéről 1500 m³ olajjal szennyezett talajmennyiséget távolítottak el. A jelenlegi adatok szerint a szénhidrogén származékkal szennyezett régió kiterjedése 180 ezer m².

Dízelolaj az Ambarnaja folyó felszínén (Fotó: Sz. Rodionova)

Az oroszországi Greenpeace becslése szerint a vízfelületek mentesítése 6 – 7 milliárd rubelt (27 – 31 milliárd forint) igényel. A Természeti Erőforrások Minisztériuma által jóváhagyott módszerek költségei alapján a teljes mentesítés pedig meghaladja a 100 milliárd rubelt (450 milliárd forint) és 5-10 évig is eltarthat a megvalósítás.  (A Nornikkel tulajdonosa a baleset kiderülte után Putyinnak megígérte, hogy a konszern 10 milliárd rubelt fordít a kármentesítésre és nem kér állami támogatást. Hát, nem ígérte túl magát a szakértők becsléseit figyelembe véve…) A dízelolaj kezelése jelentősen eltér a nyersolaj-mentesítési kezeléstől és kevés ismeret is van, mert eddig az arktikus övezetben ilyen típusú baleset még nem volt. Mérsékelt égövi területeken – tapasztalatok szerint – a szénhidrogén szennyezés 20 %-át egy idő után a természet semlegesíti. A sarkkörön túli vidéken azonban a mikrobák olajbontó hatása, aktivitása elhanyagolhatóan csekély. A mentesítés során összegyűjtött anyag kezelése önmagában is probléma. A terepi gyűjtés során rendszerint adszorpciós tulajdonságú agyagokkal kötik meg a szénhidrogén szennyeződést, amit azután speciális, csak gáztisztító szűrőkkel felszerelt hőerőművekben lehet elégetni, mert extrém sok káros anyag is kiszabadul a légkörbe a megsemmisítés során. A Környezetvédelmi Minisztérium kategorikusan az elégetés ellen foglalt állást ebben az esetben. Jelenleg még az is probléma, hogy a gyűjtéshez szükséges felszerelések teljesen hiányoznak a régióban. A Nornikkel vezérigazgatójának ötlete szerint két nagy konténerben kell gyűjteni a szennyeződést, és ha majd találnak megoldást, akkor annak megfelelően megsemmisíteni. A Nornikkel környezetszennyezés területén is világcsúcstartó vállalat. Az ilyen irányú műszaki korszerűsítés nem prioritás a vállalat működésében. A mostani baleset helyszínén levő tartályok felújítási kérelmét öt év óta következetesen elutasította a Nornikkel vezetése. A baleset okának a vezetés a permafroszt olvadását tartja  és nem a karbantartás hiányát. A hatalomhoz jól bekötött tulajdonos azt is megengedhette magának, hogy napokig a helyszínről kitiltsa a Természetvédelmi Hivatal helyi munkatársait, akik a tartályok vizsgálatát kívánták elvégezni. A hírek szerint azonban megtalálták és már le is tartóztatták a baleset felelősét. Az erőmű turbinaegységének üzemvezetőjét…

2020. 06. 09.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.