Október 16,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


Orbán Viktor villantott Brüsszelnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 668,625 forint, még hiányzik 2,331,375 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elnézést kérek a bulvár stílusú címért, nyilván a bulvársajtó ihlette, és Orbán Viktor természetesen nem mellbimbót villantott, és azt is tudom, hogy mindez Strasbourgban történt, ellenben úgy gondolom, hogy ez maga volt „Brüsszel.” Azt is tudom, hogy mindenki már leírta, elmondta ezt az egészet, de engedjék meg, hogy én is megtegyem ezt egy kicsit más szemszögből. Villantás alatt pedig azt értem, hogy Orbán Viktor ezúttal kiesett a szerepéből és egy rövid időre a saját valódi személyiségét villantotta, mutatta meg. De ne szaladjunk annyira előre.

Először is azt gondolom, hogy a miniszterelnökünk remek formában volt, én rég láttam ennyire összeszedettnek és frappánsnak, ami azt is jelenti, hogy remekül felkészítették. Gondolom, nem volt nehéz kitalálni, hogy hogyan fognak reagálni rá, és jó előre összeszedtek minden olyan adatot és választ, amivel visszavághat, és gondosan leírták neki előre, ráadásul nem is keverte össze a cetlijeit.

Szóval a magyar sajtó egyik része arról szólt, hogy Orbánnal felmosták a padlót, a másik fele arról, hogy Brüsszel szemét módon letámadta Orbánt. Szerintem ezúttal egész jó beszédet mondott, olyan európai volt, szinte szakmai, hivatkozott Draghira, illetve Marconra, mintha ténylegesen közös platformon lennének ezekben kérdésekben, de leginkább általánosságokat mondott. Pár dolgot azért kiemelnék, pl.: „A most úttörőnek számító technológiákban néhány éven belül eldől, hogy ki marad talpon.” Természetesen a Magyarországra hozott koreai és kínai akkumulátorgyárakra kell ilyenkor gondolni. Erről már írtam, hogy véleményem szerint ezek távolról sem a legújabb technológiát jelentik. Persze mondott okosnak hangzó dolgokat is, mint például amikor arról beszélt, hogy „az elveszített készségeket, tapasztalatot és szaktudást nem vagy csak nagyon nehezen lehet pótolni.” Ez annak tükrében elég abszurd, hogy Magyarországon sikerült mélységesen lezülleszteni az oktatást, és a tehetséges fiatalok nagy részét is sikerült elüldözni az országból, és ehhez még hozzátehetjük a következő mondatát is: „keressük az Istent félő, és az emberek méltóságát védelmező, a kultúra, a tudomány, a szellem csúcsait ostromló Európát.” Hát igen, jelenleg ezt Magyarországon hiába is keresné. Mondjuk megemlíthetjük a friss Nobel-díjasainkat, de ők nem az Orbán-kormányok támogatásának köszönhetik az eredményeiket. Különben is itthon inkább a munka alapú társadalmat erőlteti. Talán az egyetlen konkrét javaslata az uniós határokon kívüli migrációs hotspotok létrehozása volt. A beszéd egyetlen cikis része az utolsó mondat volt, ami Trump kampányjelszavának európai változata volt. Volt még egy cikis dolog, amiről senki nem írt. Nem tudom, hogy sikerült, de Orbánt szélsőbal pozícióba ültették le. Az is lehet, hogy ezt eleve sértésnek és gúnynak szánták.

Az ülés izgalmas része ez után kezdődött. Ursula szerintem elég korrekt és visszafogott módon reagált, de attól még elég kemény volt. Manfréd is elmondta a magáét, és még sokan mások. Dobrev Klára egész jókat mondott, de – nekem legalábbis – túl színpadias volt, viszont ő foglalta össze a legtömörebben szinte az egész Európai Parlament véleményét, vagyis azt, hogy Orbán ne csodálkozzon azon, hogy itt senkit nem érdekel a programja, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy Orbán valójában mit és kit képvisel, és azt is tudják, hogy minden, amit mond csak duma.

Magyar Péter elmondta ugyanazt, amit itthon is elmondott mindig a kampány során. Amit mondott az általában ült, de nekem ő is túl mesterkélt és ráadásul patetikus volt, de a fő célját elérte, vagyis „Brüsszel” be- és elfogadta őt. A lényeg, hogy a nagy többség keményen elutasító volt Orbánnal szemben, viszont a saját pártcsaládjából való felszólalók meg őt magasztalták, és leginkább Ursulát szidták. Amúgy nem tudom, hogy Orbán és csapata mit várt. Vajon tényleg volt olyan forgatókönyvük, amiben a magyar elnökség terveinek előadása egy konstruktív vitát eredményezett volna, aminek során Orbán szépen meggyőzött volna mindenkit észérvekkel? Na de térjünk rá a villantásra!

Eleve azt gondolom, hogy magát Orbán Viktort, mi, magyar polgárok nem igazán láthattuk még. A maszkot, a szerepet igen, azt látjuk mindig, a vezetőt, a miniszterelnököt, az árvízi hőst, stb. Az embert csak ritka pillanatokban, például amikor Putyin mellett feszengett, de most megvillantotta magát. Tisztán láthattuk a milliárdos oligarchát, az érinthetetlen gengszterfőnököt, akár egy Scorsese-filmbe is belepasszolt volna a karakter. Azon se csodálkoztam volna, ha előkap az asztal alól egy baseballütőt. Na jó, azért de. Viszont amiket mondott és ahogy mondta, az elképesztő volt. Nem fogom idézni, hanem átírom úgy, ahogy azt érteni kellett, legalábbis szerintem. Szóval valahogy így:

Velem baszakodtok? Mégis mi faszt gondoltok magatokról? Ismerlek titeket, és én is tudok az összes szemét kis ügyeitekről! Manfred, te kis pöcs, törleszteni akarsz, mert miattam nem lehettél a Bizottság elnöke? Azt hiszed, hogyha ezt hülyegyerek-magyarpétert pátyolgatod, és beszólsz itt nekem, attól jobb lesz neked? Dugd fel magadnak a pártcsaládodat magyarpéterestől! Ursula, te hülye korrupt ribanc, te mered a szádra venni 56-ot? Miközben nekem köszönheted azt, hogy te lehetsz a Bizottság elnöke? Te is velem baszakodsz? Én foglak megbaszni téged! És ti mind, idejövök jó szándékkal, és egy csomó jó ötlettel, ti meg csak nyomjátok a ballibsi faszságaitokat és engem vádoltok? Hát elmehettek mindnyájan a picsába! Tényleg velem akartok baszakodni? Hát jobb, ha tudjátok, nem maradok az adósotok! Megbaszlak mindnyájatokat!

Íme Orbán Viktor, a Don! A keresztapa kijött a gardróbból és megmutatta magát. Nem csodálkozom, hogy a saját pártsajtója az egekig magasztalta. Most megmutatta! Jól kiosztott mindenkit. Szerintem csak azt nem mérte fel, hogy ezek után már nem térhet vissza az eddigi szerepeibe, vagyis abba, ahogy eljátszotta, hogy ő a komoly, felelősségteljes miniszterelnök, a nép egyszerű gyermeke, az ihletett vezető, aki védelmezi a magyarokat. Itthon ugyan lehetett tudni, hogy 1998-ban már megtörtént a politika és az alvilág egyesülése, amikor Orbán összekapaszkodott Pintérrel, és ugyan az Unióban is kiismerték már, de most először mutatta ki mindenki előtt a foga fehérjét. 

Az ember azt gondolhatta már elég sokszor, hogy ennél lejjebb már nem lehet menni. Attól tartok, hogy most végképp le fogják dobni a civilizált viselkedés felesleges mázát magukról, és minden eddigit alulmúlva négyzetre emelik a keménykedést, a mocskolódást és a hergelést. Orbán megadta a mintát, innentől mindenkinek ezt kell nyomni. Csak keményen! Ennek nyitányát már láthatjuk is, a pártpropaganda rákattant Magyar Péter farkára, nyilván a családbarátság jegyében. Mi jöhet még ezek után? 

CHF.Scarface

UI: Akár már meg is születhetett mindebből az új Fidesz kampányszlogen: Do not fuck with us! 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.