Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Feltűnési viszketegség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerintem vegyük át ennek az árvíz elleni szabadságharcnak némely aspektusát. Áradjon, Doktorminiszterelök úr! Árad a Tisza. Nem az, hanem a másik: a párt. Döbbenetes, milyen szétcsúszott állapotban van az állampárt, ha Pócs János képes volt félreérteni ezt a Magyar Péter feltűnése óta elterjedt mondást. Napok elteltével is nehéz erre mit mondani. Mármint arra, hogy miközben mindenki tudta (via Vízügy), hogy sem a Tiszán, sem a Zagyván, sem a Tarnán, sem a Gyöngyös-patakon nincs készültség, a bölcs honatya azért a biztonság kedvéért személyesen ellenőrizte. Megörökítette, ahogy gumicsizmára cseréli a bőrcipőjét, hogy beszámoltassa a körzete településeinek polgármestereit. A kemény munkát természetesen siker koronázta, Pócs diadalmasan jelentette be, hogy szerencsére ott náluk, a Tiszánál minden rendben. Azóta már állítólag az önkénteseivel a Dunántúlon is rendet rak éppen. Atyaúristen, hova jutottunk. És van követője az embernek, az a nem semmi: F. Kovács Sándor fideszes elvtársa követte a példáját. 

Szóval árad minden, a hülyeség mellett a közösségi oldalak is, ezen belül elsősorban a politikai szereplők érzik úgy, hogy most van itt az ideje a katasztrófára felkapaszkodni, kattintásokat és lájkokat gyűjtögetni. Pontosabban most se árthat meg, mindent ki kell hozni a nyomorúságból. Mert szerepelni kell amellett, hogy egyesek beülnek az ATV-be észt osztani. Ez most a hagyományos ellenzéki pártoknak kevés, ők is demonstrálják – még ha csekély figyelem is irányul rájuk, hiszen megint jelentősen megkésve szaladnak az események után -, hogy fizikai munkát is képesek végezni. Ha lehetséges egyáltalán alulmúlni Menczer Tamást (aki úgy áll a munkához, hogy más is odaférjen), akkor a legdurvábban Szentkirályi Alexandra kamu főpolgármester-jelölt tolja, aki kioktatta Magyar Pétert, hogy ne használja az árvizet politikai haszonszerzésre, miközben ő kormányszóvivősége óta gyakorlatilag semmi mást nem csinál, mint bulvár-lájkvadászati mocskolódó videókat gyárt a politikai haszonszerzés érdekében.

Őt csak a kaszinómilliárdos férjeura, mellékállásban honvédelmi miniszter tudta überelni, aki a méregdrága öltönyéből kibújva katonának öltözött, terepszínű gyakorlóban rohangál és próbál értelmes mondatokat egymás után rakni, mintha értene ahhoz, amit csinál. Sajnos ez nem mindig jön össze neki. Szemmel látható, hogy a kommunikáció nem az erőssége, na. Ő területvédelmi tartalékos őrnagy. Beszarsz. Hát akkor Isten hozta, őrnagy úr! Kifejezetten örülök, hogy legalább a főnöke árvízinfón előre megrágott dumáját képes volt hibátlanul visszaadni. Például ezt is: Jelenleg 1677 katona szolgál, és ezt 4000 főre bővítik. De egy nappal korábban is kitett magáért, amikor leírta azt, amit elmondani nemigen sikerült:

Szükség esetén árvízvédelem a levegőből is 

A H145M és H225M típusú helikopterek kiemelkedő szerepet vállalnak a természeti katasztrófák idején is a mentési és védekezési munkálatokban. 

Legyen szó elszigetelt területekről, magaslatokról, vagy nehezen megközelíthető helyekről – a levegőből csörléssel mentünk életet, szállítunk homokzsákokat és erősítjük meg a töltéseket. Ezek a többcélú, modern helikopterek nappal és éjszaka egyaránt kulcsfontosságú információkkal látják el a katasztrófavédelem és vízügy szakembereit. 

Nem ismerünk akadályokat, megvédjük Magyarországot!

Akkor jól van, őrnagy úr! Azért lenne egy-két kérdésem és megállapításom a nagy mentés közepette. Előtte azért idetennék még egy szerintem súlyosan kontraproduktív, hepciáskodó szösszenetet, amit szintén őrnagy úr osztott meg két lapátolás között:

Ami sok, az sok, elég a kisstílű hazudozásból!

Magyar Péter becsmérli a Magyar Honvédség képességeit, ezáltal azokat a katonákat, akik a gáton állják a sarat.

Szégyenletes, hogy amikor egy egész ország összekapaszkodik és helytáll a gátakon, az ellenzék Facebook-vitéze a Magyar Honvédség ellen hergel.

Több száz katona, számtalan eszközzel, az ország több településén dolgozik azért, hogy elkerüljük a bajt, és minden magyar biztonságban hajthassa álomra a fejét.

Ma ezrek mozgósítását készítettük elő, hogy mindenhol ott lehessünk, ahol szükség lesz ránk.

Az árhullám ideje alatt az országot járjuk, támogatjuk az árvízvédelmi munkát, mert a magyar emberek védelménél nincs fontosabb.

Politizálni nem a gátakon kell, arra ott a Parlament.

Azt felejtsük is el, mert szóra sem érdemes, hogy senki nem becsmérelte a Honvédséget, a katonákat, mindenki a kormányt bírálta nem teljesen alaptalanul. Merthogy az van, hogy állítólag év elején már 37 ezer katona volt szolgálatban, akkor pedig csak jogos a kérdés, hogy a többi 35 ezer hol a bánatos faszban van? Miért a civileknek kell olyan munkát végezni, amit a hivatásoknak kellene? Miért olyan kurva nagy szám az, hogy helikoptert is bevetnek, amikor konkrétan arra vettük őket, nem arra, hogy Rogánék, Szijjártó vagy Lölő azzal repkedjenek. Jaj, bocs, azok magángépek. Összekevertem a honvédségi jetekkel, bocsánat. Azokkal most tényleg nem mennénk semmire, de akkor miért is vettük? Ja, már beugrott: Júdást és a haverokat közpénzből hatalmas luxusban kell reptetgetni egyik focimeccsről a másikra. Vagy ha úri kedve úgy tartja a fényestekintetű miniszterelnök úrnak, akkor ellátogat Kairóból Firenzébe megnézni a purdét. Ja, és persze Péter miniszter is ezeket használja, hogy gyűjtse a krediteket magának, mert ahogy végignézek a pályafutásán, szerintem a Guinness Rekordok Könyvébe szeretne bekerülni, mint a legtöbb órát a levegőben eltöltött közszolga. Szigorúan közpénzen jeligére.

Visszatérve. Három napja a háromnevű honvédő ezt írta:

A Magyar Honvédség számos eszközzel vesz részt az árvízvédelemben. Szentesről úton vannak PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat. A magyar emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb!

Csodálatos, érezzük magunkat megtisztelve. Amúgy igen, ezeket békeidőben erre használják más országok is, szóval legalább lesz némi rutinja a sok újoncnak – miután az ő bölcsességében Szalay-Bobrovniczky lefejezte a honvédséget és szélnek eresztette a profikat -, hogy éles helyzetben hogyan kell ezeket használni. Mondjuk, azt speciel nem tudom, mi lenne itt, ha kitörne egy háború? Akkor is a civilek fognának fegyvert, majd szép lassan becsatlakozna a honvédség is? Vagy hogy gondolja, őrnagy úr? Lehet, hogy nem a Margit szigeten kellett volna kocogni, amikor már régen elindult az áradat Németország felől?

Meg aztán lehet, hogy többet ért volna, ha csirkeháló helyett mobilgátakat és védelmi rendszereket építettek volna csilliárdokért, amiket aztán nem kell elbontani? Víztározókat példának okáért, hogy az árvíz ne feltétlenül az ellenségünk, hanem akár a barátunk lehessen, ahogy szakemberek mondják. Esetleg. Mert migráns nincs, árvíz viszont momentán is van, és ahogy a klímaváltozást elnézem, még lesz is. Nem is kicsik. Szóval jogos a kérdés: miért nem készültek fel időben és miért hiányzik az ember- és eszközállomány is most, amikor kellene?

Mert az erre nem válasz, hogy Júdás is szerepel ezerrel, árad a Facebookon, és mindenhol, ahol tud, árvízinfót tart, masírozik, vezényel, méricskél, adja az utasításokat, és bízik benne, hogy a 2013-as árvízhez hasonlóan most is szavazatokat fog hozni neki, hogy a megmentő szerepében tetszeleg. Operatív törzs, okoskodás és feltűnési vízkeresztség. Bocsánat, viszketegség.

Megint a helyzet magaslatán állnak az kétségtelen, csak éppen nem ezzel az önfényezéssel kellene elkápráztatni a nagyérdeműt. Csak egy példa. Karl Nehammer osztrák kancellár oldalán például nem látom, hogy fel-alá szaladgálna gumicsizmában, a mentést a szakemberekre bízza. Ő viszont igen komoly anyagi segítséget és támogatást jelentett be azoknak, akik bajba kerültek. Mert ott aztán tényleg pusztított a víz, annál jóval durvábban, mint nálunk.

Katasztrófaalap 1 milliárd euróra növelése, átfogó fizetési könnyítések az adószektorban, támogatás a bajba jutott cégeknek. Ez az érdemi segítség egy kormány részéről, nem a gátakon játszani a katasztrófa turistát és szerepelni, hogy mekkora menő csávók vagyunk.

Ceterum censeo: az orbáni rendszer bukni fog!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.