Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Erre semmi szükség nem volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Megy a picsogás az Index oldalán, mivel kizavarták az augusztus 20-i rendezvényről Tisza Párt margitszigeti piknikén dolgozó újságíróját. Alapvetően én is a propaganda szerves részének tartom az Indexet, de azzal egyetértek, hogy ez egy igen rossz döntés volt a Tisza Párt részéről. Már csak azért is, mert még ha az Index az állampárti propaganda részét is képezi, ők nem szoktak provokálni. Nem a Vadhajtások Bede Zsoltja, vagy valamelyik hangosan ordibáló barom jelent meg a Margitszigeten, hanem egy viszonylag korrekt riporter. Nem értek egyet az Index pálfordulásával és „munkájával”, de egy újságíró kitiltása egy elvileg mindenki számára meghirdetett párteseményről mégis milyen formában segíti elő a változást? Ha ugyanazt csinálja a változást akarók oldala, mint azok, akiket ezzel vádol (márpedig Magyar Péter elég sűrűn nehezményezi a propaganda módszereit és nem alaptalanul), akkor ugyanott tart. Vannak olyan esetek, amikor érthető egy ilyen döntés, de véleményem szerint ebben az esetben hibát követtek el, mivel azóta is ezzel van tele a sajtó, és még lesz jó néhány hétig vagy hónapig.

Csak azért, mert Orbán Viktor szintén nem alaptalanul retteg a spontán kérdésektől és az olyan emberektől is, akiknek nem mondták meg előre, hogy mit kérdezhetnek, nem kellene az elvileg változást akaró, az Orbán-kormány leváltását ígérő Tisza Pártnak is ugyanezt tennie. Az nagyszerű, hogy a Telex vagy a HVG bemehet szabadon – akkreditációra hivatkoztak azok, akik kitessékelték az Index riporterét -, de engedjék ezt meg az Indexnek is, hiszen bőséggel van elérésük, és ha olyan üzeneteket tudnak ezeknek az embereknek átadni, ami miatt estleg megkérdőjelezik a Fidesz monopóliumát, akkor már nyertek vele. Az, hogy provokátorokat nem engednek be, vagy ha provokálni kezdenek, akkor kiküldik őket, teljességgel érthető, de itt véleményem szerint nem erről volt szó, amit nem mellesleg az Index által publikált videó is bizonyít. Ott a piknikre érkezők mondhatták el a véleményüket arról, hogy mit gondolnak Magyar Péterről és pártjáról, amelyben semmi különleges vagy felháborító nem volt.

Magyarországon jelenleg nincs teljes sajtószabadság és mindazok, akik ki merik mondani az igazságot, sokszor vagy bezárásra kényszerülnek, vagy a bevételeik csökkenek. Orbánék beszántották az Origót és az Indexet, valamint megsemmisítették a Népszabadságot. Elég jól érthetően az emberek tudtára adták, hogy ha olyanba dugják bele az orrukat, amihez szerintük semmi közük nincs, akkor megtorlásra számíthatnak. A Rogán-féle propagandagépezet pontosan erre van, ezért létezik, és olyan költségvetéssel működik, amellyel nem vetekedhet senki sem. Ha a kormány ki akar csinálni valakit, akkor azt vélhetően ki is fogja csinálna. Kivéve akkor, ha az olvasók azok, akik szponzorálják a lapot. Persze az utóbbi időben próbálkoztak már sok mindennel annak érdekében, hogy megfosszák a bevételeiktől ezeket a lapokat, de nem nagyon vált be ezek közül semmi. A Telex túl nagyra nőtt és a bevételeiknek is egy jelentős része is az olvasóktól érkezik, hasonlóan a HVG-hez. Talán a 24.hu az utolsó olyan jelentős lap, amely egy vállalkozónak, egy tehetős embernek köszönhetően működik, akit ugyan ugyancsak megpróbált kicsinálni a hatalom, de nem járt sikerrel.

De visszatérve az Index riporterének kitessékelésére: ez egy rendkívül rossz példa. Tanulhatott volna annyit Magyar Péter – már ha nem egy egyedi döntés/hiba miatt zavarták ki a riportert a Margitszigetről -, hogy másként közelíti meg a dolgot és bebizonyítja, hogy ő valódi változást akar. Az a politikus, aki nem rejteget semmit, nem fél semmilyen kérdéstől. Az mondjuk tény, hogy Magyar Péter a NER-ből érkezik, ezért vélhetően akad takargatnivalója bőséggel, de a cenzúra erre nem megoldás. Láttunk már eleget ebből az elmúlt 14 évben, és úgy vélem, hogy elég volt belőle. Egyébként az Index videójában az egyik interjúalany is arról beszél, hogy ugyan a főnöke fideszes, de már nem érdekli, ha kirúgják amiatt, amit itt a riportban mondott, hiszen már nincs vesztenivalója. Ez tökéletesen megmutatja, hogy mennyire elegük van már az embereknek abból, hogy egy skatulyában tartják őket, és megmondják nekik, hogy mikor mit csinálhatnak, miről mit mondhatnak.

Véleményem szerint pont ezért kellene hagyni, hogy egy közterületen tartott rendezvény nyilvános legyen mindenki számára, egyben sajtónyilvános legyen, aztán ha valaki balhézni akar, vagy a provokáció a legfőbb célja, akkor haza lehet szépen küldeni. Addig azonban, ameddig ez nem következik be, addig hagyják csak „munkálkodni”, hiszen csak azért, mert a nemzeti oldal elhallgattatja a másik felet, a változást akaróknak még nem kellene ugyanezt tenniük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.