Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


De, 14 év alatt szinte bármit meg lehetett volna reformálni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kórházi adósságrendezésre is minden évben sor kerül – ezt is említette Magyar Péter –, idén erre eddig csaknem százmilliárd forintot fizetett ki a kormány, és ezt minden évben megteszi. Persze, sorra születnek a cikkek arról, hogy összeomlik a rendszer és csődbe mennek az intézmények, de az igazság az, hogy ez még sosem következett be.

(…) Azt ígérnie pedig Magyar Péternek, hogy ha megválasztják, majd mindent egy csapásra megold százmilliárdokkal, a legnagyobb hazugság. Egy olyan összetett rendszert ugyanis nem lehet csak pénzzel egy csapásra hibátlanná varázsolni, mint az egészségügy. Szisztematikusan, rendszerszinten, lépcsőről lépcsőre lehet megreformálni, ami láthatóan és érzékelhetően folyamatosan zajlik. Csak hát Tisza-lógós pólóban élőzni és nagyokat mondani könnyű. Cselekedni és valóban változtatni sokkal nehezebb.

A Mandiner propagandistái nem tudják szó nélkül hagyni, hogy Magyar Péter arról beszél, hogy a hazai egészségügy romokban van. Nem képesek elfogadni a tényeket, miszerint 14 éve van hatalmon a Fidesz, a helyzet viszont mégsem javult sőt, egyes helyeken még romlott is. És ennek mi is lehet az oka? Többek között az, hogy ellopták és a mai napig is ellopják a fejlesztésekre szánható pénzeket. De az is, hogy a GDP egészen alacsony, 4,7 százalékát költik csupán az egészségügyre, amely az EU-ban átlagosan 8%. És nem arról van szó, hogy egyébként ne lenne pénz, hogy tizenöt éve nincs pénz – hiszen mindössze 8 év alatt 1360 milliárd forintot vertek el Rogánék propagandára -, hanem arról, hogy nem ott használják fel a forrásokat, ahol erre egyébként valóban nagy szükség lenne. Nem a kórházakat rakják rendbe, nem az ápolók fizetését emelik meg, nem a szakemberhiány csökkentése érdekében tesznek meg mindent, nem klimatizálják normálisan a kórházakat, hanem egyszerű hazugságnak nevezik azt, hogy romlik és csak egyre romlik a a helyzet a magyar egészségügyben.

Olyan embereket, mint a fenti cikk szerzője is, szépen megfizetnek, hiszen mégis csak olcsóbb pár millió forintért hazugságra rábírni egy propagandahadtestnyi elvtelen alakot, mint tisztességesen gatyába rázni egy olyan rendszert, amely évtizedek óta romokban van. Vagy legalább elkezdeni gatyába rázni. A szerző arról beszél, hogy a rendszer soha nem fog összeomlani és csődbe sem fog menni, de az igazság az, hogy egy ilyen rendszer kapcsán nem is arról van szó, hogy egyik napról a másikra elfogy minden pénz, leállnak a kórházak és minden egyszerre omlik össze. Egyes kórházak már ma sem képesek normálisan működni. Vagy azért, mert túl meleg van a műtőkben, vagy azért, mert nincs elég orvos, vagy épp azért, mert nincsenek meg a megfelelő eszközök a betegek gyógyítására, kezelésére. Nem teljes kórházak, hanem bizonyos szakrendelések állnak le, vagy szűnnek meg. De mivel orvos és ápoló is mindig lesz – még ha egyre kevesebb is –, ezért valaki mindig lesz, aki erőn felül fog dolgozni annak érdekében, hogy minden élet megmenthető legyen.

Elvégre ha megnézzük, hogy még háborús övezetekben is vannak kórházak, ahol gyakorlatilag alapfelszereléssel, sokszor romok között, de orvosok életeket mentenek. Nevezhető ez működőképes orvoslásnak? Technikailag igen, gyakorlatilag viszont arról van szó, hogy a rendszer maga nem működik, de egyes szakemberek odaadása, elhivatottsága és hősiessége miatt mégis képesek életeket menteni. Ezt nem csődnek, vagy romokban lévő rendszernek nevezni azért elég nehéz, bármennyire is jó abban valaki, hogy kénye, kedve szerint hajlítsa a valóságot. Nyilván Magyar Péter nem tudná egy csapásra megváltoztatni ezt a helyzetet, sem ő, sem mások nem képesek csodákra, de azt állítani, hogy a pénz nem oldana meg sok mindent, egyszerűen hazugság. Nyilván a pénz nem minden, de pénz nélkül egyetlen rendszer sem működik. Elvégre miért is van orvos és ápolóhiány? Azért, mert alacsonyak a fizetések, ami miatt egyre kevesebben választják ezt a szakmát, vagy ha esetleg ki is próbálják magukat ebben, akkor is karriert váltanak, látva, hogy mennyire keveset vihetnek haza és ezt milyen embertelen körülmények között tudják megkeresni.

Ha a Rogánék által elköltött 1360 milliárd forint mondjuk az ápolók fizetésére ment volna, akkor már most sokkal jobb helyzetben lennénk. Tehát a pénz nem old meg automatikusan minden problémát, de pénz nélkül egészen biztosan nem fog javulni semmi sem, hiszen egy orvos vagy ápoló nem hazaszeretetből, hátba veregetésért dolgozik, hanem fizetésért, amelyből aztán el tudja tartani magát és családját. A szerző szerint egyébként láthatóan és érzékelhetően folyamatosan zajlik a rendszer átalakítása. Nos, érdekelne, hogy egy egészségügyben dolgozó ember erről mégis mit gondol? Már csak azért is, mert olyan sok jót nem hallani a kórházak környékéről, még ha esetleg az orvosok fizetését valóban meg is emelték. Nagyjából ez az egyetlen pozitívum, ami miatt nem fogunk tapsviharban kitörni, hiszen Orbán Viktor 14 éve kétharmaddal kormányozza ezt az országot, márpedig ez idő alatt akár valódi reformokat is véghez lehetett volna vinni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.