Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Jó, de akkor miért akarják leváltani a Fideszt?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mártírnak lenni csak jobb, mint tolvajnak – tartja egy ősi kipcsak közmondás, vagy ha az nem is, bölcsebb és tapasztaltabb kollégám foglalta össze így azokat a pártja tagjai és vezetői részéről érkezett reakciókat, amelyek a dr. Kiss László III. kerületi polgármester személyét is érintő óbudai korrupciós ügyben nyilvánosságra kerültek. Amely korrupciós ügy keretében – mint ismert – a nyomozók kihallgatták a Demokratikus Koalíció polgármesterét, egy önkormányzati vezetőt, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját, akiket őrizetbe is vettek, az ügyészség pedig indítványozta letartóztatásuk elrendelését.

Én nem ismerem közvetlenül ezt az ügyet, nem vagyok Kiss László főnöke, elvtársa, párttársa, rokona vagy ismerőse, viszont elolvastam minden korábbi és mostani elérhető információt, amelyekből igyekeztem összerakni, hogy nagyjából miről szól ez az egész. Nem találtam semmi reménykedésre okot adót vagy bizalomgerjesztőt, aminek nyomán magabiztosan azt tudnám gondolni, hogy egy ártatlan, tisztességes ember politikai koncepciós eljárás keretében történő meghurcolásáról van szó. Szerintem az is téved, vagy tagadja a valóságot, aki azt állítja, hogy ez egy figyelemelterelési célzatú gumicsont, amivel fennállása egyik mélypontján lévő állampárt vergődve próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy áldásos ténykedésének köszönhetően éppen összeomlik az ország. Azt hiszem, hogy akinek ezzel el lehet terelni a figyelmét arról, hogy a szája körül hullámzik a fekália, az semmit nem ért a körülötte lévő világból, annak tökmindegy.

Mindenki másnak azt az egy kérdést tenném fel, amit saját magamnak feltettem, miután mindent elolvastam, amit lehetséges volt: el tudja képzelni, hogy ennek az eljárásnak semmi, konkrétan zéró alapja van, el tudja képzelni, hogy a vád minden egyes elemében koholt, hogy a Polt-féle politikai pórázon rángatott sóhivatal összehányt egy fiktív ügyet azért, hogy az Óbudán szarrá vert Fidesz egy új választás nyomán megszerezze a kerület vezetését, miután az ott élők világosan elhajtották a bús picsába őket június 9-én? Azt hagyjuk, amin Gyurcsány Ferenc két mártírpózba rándulás között kattog, hogy tudniillik az őrizetbe vétel Kiss esetében mennyire indokolt, miközben a nagyságrendekkel súlyosabb korrupciós bűncselekménnyel vádolt Völner Kenőpénzes Pál szabadlábon éli világát. A Demokratikus Koalíció és a hagyományos ellenzék hitelessége szempontjából ez pontosan annyira irreleváns, mint az, hogy napnál világosabb: az, amivel Kiss Lászlót és társait gyanúsítják, az maga a Fidesz évtizedes napi rutinja, normális működése.

Az immár 16 gyanúsítottat számláló ügy lényege, egyben a megalapozott gyanú, rögzítsük itt is: Kiss 2019-es polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további, az önkormányzatnál dolgozó hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Ehhez az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el. Kisst hivatali visszaélés, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, illetve egyéb bűncselekmények elkövetésével is gyanúsítja a főügyészség. A sztori legfontosabb láncszeme azonban a júniusban letartóztatott MSZP-s alpolgármester, bizonyos Czeglédy Gergő (az ő letartóztatását október végéig hosszabbította meg az ügyészség), akinek a cégcsoportja – akárcsak a Mészáros Lőrincé és a NER-holdudvar egyéb szereplőié – érdekes módon a 2010-es fülkeforradalom után virágzott fel, aki úgy lehetett szocialista alpolgármester Óbudán és felügyelőbizottsági tag a BKK-nál, hogy a Fideszhez közeli üzletemberekkel közös bizniszeket vitt, és aki ugyan az OLAF vizsgálódása ellenére sokáig megúszta, hogy Polték lecsapjanak rá, mostanra elengedték a kezét. Az önkormányzati választás után, júniusban tartóztatták le.

Nem vagyok én se vádhatóság, se ítélőbíróság, pláne Hadházy Ákos nem vagyok, a korrupció elleni küzdelem messze legelszántabb hazai képviselője, nem én fogom kimondani, hogy ebben a súlyosnak, szerteágazónak és komplexnek tűnő korrupciós ügyben Kiss Lászlónak és a többi gyanúsítottnak mi a büntetőjogi felelőssége. Arra viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy aki a fent összefoglalt előzmények ismeretében megpróbálja szimpla politikai támadásnak, pláne koncepciós eljárásnak, pláne a választások elcsalási kísérletének beállítani azt, ami történik, aki bagatellizálni próbálja, hogy de hát Tiborcz, Mészáros, Szíjj és társaik, sőt az egész fideszes államapparátus ezen az elven hízik és vagyonosodik 15 éve, az a június 9-i választás eredményéből sem értett meg semmit. Aki jogászkodó, álmoralizáló, maszatoló, mártírkodó okfejtésekben magyarázza, hogy lényegében semmi olyasmi nem történt, amit a NER ne művelne főállásban tizenöt éve, lepapírozva, törvényi biztosítékokkal körbebástyázva, vagy aki Kiss László vagy Czeglédy Gergő párttársaként, főnökeként úgy tesz, mintha semmit nem tudott volna arról, hogy mi folyik Óbudán, az vagy nem érti, vagy pontosan érti, és játssza a hülyét, védi a védhetetlent (egyik lehetőség rosszabb, mint a másik), hogy miért van egy csomó nem fideszes, az orbánizmust rühellő embernek elege abból a fajta ellenzékiségből, amely ugyanúgy összemossa a valódi korrupciós bűncselekményeket az ellenzéket célzó valóban koncepciós eljárásokkal. Amelyik aszerint tartja üldözendőnek/szőnyeg alá söprendőnek a korrupciót, hogy ki a vélelmezett elkövető.

Szóval felteszem a közhelyesnek tűnő, de szerintem annál fontosabb kérdés(eke)t: az, akinek a Fidesszel és az Orbán-rezsimmel szemben az egyik visszatérő, semennyire nem megalapozatlan vádja a mindent átszövő, az országot nyomorba döntő, a jövőt felzabáló korrupció, aki alternatívája kíván lenni ennek a velejéig rohadt, mocskos rendszernek, annak hogy férnek bele az állampárttal seftelő Czeglédy Gergők? Aki azt hirdeti magáról, hogy a Fidesszel nincs alku, a Fidesszel nincs semmiféle együttműködés, a Fidesszel semmilyen közösséget nem lehet vállalni, annak hogyan fér bele polgármesterként, hogy az egyik helyettese egy, az állampárttal seftelő, több ízben korrupciógyanús ügybe keveredett ember legyen? Nem büntetőjogilag, morálisan, a Fidesz túl sok évi becstelenségét meghaladni, a közmorált javítani, az országot jobb irányba terelni kívánó politikusként. Aki saját állítása szerint érti (és ő érti a legjobban), hogy kicsoda, micsoda a Fidesz és Orbán Viktor, aki tisztában van a Polt fejétől bűzlő ügyészség politikai alárendeltségével, aki számtalanszor látta a saját szemével, hogyan működik az állampárt által pórázon rángatott intézmények, hatóságok szelektív jogalkalmazása, annak hogy nem sikerült megugrania még azt a minimum elvárást se, hogy legalább a látszatát megőrizze a tisztességnek és a becsületnek? Hogy ő nem ugyanolyan, mint ezek. Hogy ő tényleg képes másképp csinálni.

Vagyis mindent összevetve: lesújtó és kiábrándító, hogy a Magyar Péter feltűnése miatt sértődött, a választáson csúnyán alulmaradt ellenzéki pártok egyes politikusai mennyire el vannak távolodva a magyar társadalom valóságától. Vagdalkoznak, magyarázkodnak, értetlenkednek, szűkölnek, holott szerintem nem az a kérdés, hogy Kiss László korrupt vagy nem korrupt, hogy elkövette azt, amivel vádolják, vagy nem követte el, mert azt viszont sajnos pontosan lehet tudni, hogy az OLAF szerint a helyettese, a Czeglédy nevű fideszes körökkel összejátszva fölözött le uniós támogatásokat. Nem a pártutasításra cselekvő Polt szerint, hanem az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint. Innentől kezdve az egész óbudai önkormányzatot, beleértve Czeglédy felettesét is körbelengi a korrupció ocsmány bűze. Aminek semmi köze a Fidesz nagypályás korrupciós ügyeihez.

De aki mindenáron a Fideszre akar mutogatni, aki most azon van kiakadva, hogy ez az ügy csak azért van, mert a Fidesz félre akarja állítani a választáson győztes polgármestert, aki semmit nem tudott az alpolgármestere fideszes mutyijairól, akinek a pártja sem tudott semmit a fideszes mutyijairól, az gondoljon bele – még ha nem is tökéletes a párhuzam -, hogy miképpen reagált, amikor Varga Judit nem volt hajlandó vállalni a felelősséget a Völner Pál nevű beosztottja kenőpénzes-végrehajtói maffiás mocska miatt, mondván, hogy semmiről semmit nem tudott. Ha az nem volt rendben (szerintem rohadtul nem volt rendben!), akkor Kiss László – ha netán felmentik a vádak alól – vígan maradhat polgármester, és mondhatja azt, hogy fogalma nem volt, hogy a helyettese fideszes körökkel üzletel és lopja a közpénzeket? Oké. Csak akkor azt nem értem, sokadszorra sem értem, miért akarják ezek az emberek leváltani a Fideszt? Hát nem minden jól van így?

Címlapkép: Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) budapesti elnöke (b) és Kiss László, Óbuda közös ellenzéki polgármesterjelöltje sajtótájékoztatót tart (Ál)civilek a pályán címmel a III. kerületi Lajos utcában 2019. szeptember 5-én. Kiss 2020 februárjában lépett át az MSZP-ből a DK-ba. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.