Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ennek a rendszernek búcsút inthetünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az elnök egy kezén meg tudja számolni a 35 év alatti háziorvosok számát a megyében, miközben a nyolcvan körüliekét húsznál is többre becsüli. A helyzet országosan is ez: az orvosi kamara tavaly februárban közölt adatsorából kiderült, hogy éppen eggyel több 35 évnél fiatalabb háziorvos volt Magyarországon, mint 85 évnél idősebb. A háziorvosok közel 40 százaléka betöltötte már a 65. életévét.

Régóta tudják, hogy utánpótlás híján idő kérdése, hogy a rendszer összeomoljon, ám kevesen gondolták, hogy ennyire gyors lesz a romlás. A fővárosban például öt éve még tíz alatt volt a betöltetlen körzetek száma, jelenleg 86. 

A Válasz Online mélyrehatóan megvizsgálta, hogy mi a helyzet az országos háziorvoshiánnyal, amely már évekkel ezelőtt is siralmas volt, de mára eljutott oda, hogy katasztrofális állapotokat idéz. Tavaly év elejéhez képest közel ötven százalékkal nőtt a tartósan ellátatlan háziorvosi praxisok száma – áll a cikk elején. Tudom, hogy évek óta szó van arról, hogy milyen súlyos állapotok alakultak ki vidéken, de jól láthatóan ez mostanra már csak a vidék problémája, hanem minden magyaré. Budapesten is számtalan betöltetlen állás van, mivel sokaknak egyszerűen nem éri meg ez a munka. Ez azt jelenti, hogy sok helyen helyettesítenek a háziorvosok, vagyis 2-3 ember munkáját kötelesek ellátni, ami kihat az egészségükre is. Sokan ugyanis már 80 éves kor felett járnak, mégis akár napi többszáz kilométert kell vezetniük, hogy eljussanak mindenkihez, akihez csak szükséges.

A „megoldást” lényegében abban látja a kormány, hogy a tartósan betöltetlen állásokat hagyja kifutni és ezeket a körzeteket lényegében megszünteti. Ennek következményeként pedig a települések kórházai, vagy egészségházak lesznek azok, amelyek átveszik a háziorvosok szerepét. Ez már csak azért is idióta ötletnek hangzik, mivel a sokszor megkötött kezű háziorvosoknak köszönhetően a kórházak ok nélkül leterheltek. Sokan olyan problémákkal mennek oda, amelyet elviekben egy háziorvos meg kellene, hogy tudjon oldani, de mivel ezen jogaiktól is megfosztotta őket a kormányzat, ezért kénytelenek a kórházakba küldeni a betegeiket. Pedig ha az ember nem krónikus beteg, vagy éri valamilyen baleset, akkor azért a legtöbb esetben egy háziorvosi vizsgálat és a megfelelő gyógyszerek elegendőek a meggyógyítására. Pont ezért jöttek létre ezek az intézmények, hiszen egy náthával, influenzával, vagy bőrelváltozással nem a sürgősségire kellene menni, hanem egy olyan orvoshoz, aki szinte minden problémához ért valamilyen szinten.

Ilyen rendszer nem csak Magyarországon van – még ha ezzel is szeret dicsekedni néha a kormányzat – és van ahol működik is. Itt, Spanyolországban sem a sürgősségire rohan valaki, ha folyik az orra, hanem a helyi háziorvoshoz, akinél időpontot kér és megjelenik. Ilyen háziorvosok még olyan vidéki kisvárosokban és akár falvakban is vannak, amelyek ma már nem annyira kedvezőek egy gyermek felneveléséhez. Elvégre Magyarországon a pénz mellett ez az egyik legnagyobb taszító-erő, hiszen a fiatalok eltűntek a kisebb falvakból – érhető módon – ezért ott manapság már sokszor se bolt, se posta, sem bármiféle szórakozási lehetőség sincs. Ilyen településeken már csak idősek laknak sokszor, akik lényegében magukra maradtak. Egy frissen végzett orvos nem fog egy ilyen környezetbe „igazolni”, hiszen ha elfogadja a kormány 20 milliós támogatását, akkor legalább 6 évet ezen a településen kell ledolgoznia. És úgy, hogy ha a környező településeken nincs elegendő háziorvos, akkor akár plusz betegeket is el kell látnia.

Ezek a feltételek érthető módon nem csábítják oda a frissen végzett orvosokat, ezért nem meglepő az, hogy egyre csak korosodnak a háziorvosok és idővel egyszerűen el fog tűnni ez a rendszer. A háziorvosi szolgálatok ellehetetlenülésének folyamatát leginkább a tartósan, hat hónapnál hosszabb ideje betöltetlen praxisok számának alakulásán lehet érzékelni. 2016-ban 252 ilyen szolgálat volt, tavaly augusztusban 659, és a folyamat azóta pörgött fel leginkább, januárban már 826, augusztus 9-én 910 hiányzó háziorvosnál tartottunk. Másfél év alatt közel ötven százalékos a növekedés. A gyorsulás elképesztő, amely ellen jól láthatóan a kormány semmit sem kíván tenni. Elfogadják, hogy ez a helyzet és hagyják, hogy egyszerűen megszűnjön ez a rendszer ahelyett, hogy előállnának valódi változtatásokkal.

Lehet, hogy sosem volt tökéletes a háziorvosi-rendszer, de akkor is úgy vélem, hogy sokak életét mentette meg. De még ha nem is életmentésről beszélünk, akkor is elmondhatjuk, hogy logisztikailag sokkal több értelme van, mint hogy tovább terheljük a sokszor működésképtelen kórházakat az olyan betegekkel, akiknek egyébként semmi szükségük sincs kórházi ellátásra. Van egyáltalán olyan szegmense ennek a 14 éves kormányzásnak, amely jobbá vált az elmúlt években és nem összeomlott? Mert ha az embereket valóban érintő döntéseket nézzük, akkor kevés olyan eset volt, amely a társadalmat pozitívan érintette. Vajon meddig tehetik még ezt közel 10 millió magyarral? Mikor értik meg, hogy ameddig ez az ország működésképtelen, addig pénzért sem nagyon vállal itt gyermeket valaki? Látva az elmúlt évek történéseit nem hiszem, hogy még lenne idő arra, hogy megmentsék a háziorvosi rendszert, ezért lassan, de búcsút lehet inteni neki.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.