Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Maradjunk meg embernek, ha lehet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most mindenki azon pattog és hőbörög, hogy Imane Khelif, az algériai olimpiai ökölvívó transzneműként hogyan tudott kvalifikálni az olimpiára, amikor Helifet és a tajvani Lin Yu Tinget a Nemzetközi Bokszszövetség korábban a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárta a 2023-as női világbajnokság idején. A két sportolót a vébé előtt tesztelték, ahol a szövetség elnöke, Umar Kremlev szerint mindkettőjüknél kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát, így kizárták őket. A Telex összefoglalója szerint az olimpiát azonban a bokszszövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti feszültségek miatt Tokió óta már nem a Nemzetközi Bokszszövetség szabályai alapján rendezik, így a két bokszoló az olimpiára vonatkozó versenyszabályzat alapján a nők között indulhat. Helif és Lin pályafutása során végig a nők között versenyzett, és egyikük sem vallja magát transzneműnek vagy interszexuálisnak. Khelif a 2023-as eltiltása után azt mondta, szerinte nagy összeesküvés áll eltiltása hátterében. Lin viszont nem kommentálta kizárását korábban.

Szögezzünk le valamit: az említett sportolók közül egyik sem transznemű. Algériában például, ahol simán börtönbe zárják a melegeket, egészen biztosan nem anyakönyveztek volna nőnek valakit, aki külső jellemzői alapján férfinak tűnik, ráadásul Algériában nemváltó műtétek/hormonkezelések sincsenek. Vannak viszont olyan betegségek/szindrómák ahol XY kromoszóma mellett is női nemi jellegek alakulnak ki, pl. a Swyer szindrómában szenvedők esetében is ez a helyzet. Ha valakinek női nemiszervei vannak és petesejt beültetéssel teherbe is tud esni, ki is tud hordani egy magzatot, akkor ott azért nem egyértelmű, hogy férfinak tekintendő-e pusztán azért, mert amúgy van egy Y kromoszómája. DNS vizsgálat nélkül szerintem alapból mindenki nőnek mondana egy ilyen személyt. Ettől még lehet esetleg sportszerűtlen a testi előnye, de azt csak alapos vizsgálatok során lehet eldönteni, a nagyközönségnek meg talán az lenne a megnyugtató, ha részletesebb tájékoztatást kaphatna az ilyen vizsgálatok során alkalmazott szempontokról és a kapott eredményekről.

Lehet arról vitatkozni, hogy a testfelépítése és az izomzata férfiasabb egy nő testénél, de ettől ő még nőnek számít az olimpiai szabályok értelemben. Egyébként természetesen az összes megmondóember nekiesett baltával a témának, nem kisebb személyiségek, mint Elon Musk vagy JK Rowling, a Harry Potter írója, meg persze a szakértők. A botrányhős, Logan Paul és testvére, a tartalomgyártó youtuberből bokszolóvá avanzsált Jake Paul voltak azok a nagy befolyású közösségi médiafelhasználók, akik azonnal beugrottak, hogy hamis vádakat emeljenek Imane Khelif ellen. Logan Paul elismerte, hogy hamis információkat terjesztett, ám testvére, Jake nem vonta vissza korábbi kijelentéseit, amelyekben Khelif és Carini mérkőzését „betegnek” és „paródiának” nevezte. Hasonlóképpen JK Rowling és Elon Musk is hamis információkkal fejezték ki felháborodásukat a közösségi médiábanSem a  Harry Potter  szerzője, sem az X tulajdonosa nem adott ki korrekciót az állításaikat követően.

Szóval itt van a döglött liberális kutya elásva: megint egy eladható botrány, a kereszténynemzetikonzervatívok uszítására, hergelésére kiválóan alkalmas téma lengi körül az olimpiát nem sokkal a direkt félremagyarázott megnyitó ünnepség után, ahol Leonardo da Vinci  utolsó vacsoráját vélték felfedezni a fundamentalista keresztények a görög istenségek lakomájában. Mert ugye gyakorlatilag ők találták ki magát a rendezvényt annak idején Görögországban. Most meg egy olyan kényes témában megy a műsor, ami ezeknek az valóban súlyos kérdések helyett identitáspolitikai baromságokkal uralkodó szélsőségeseknek kapóra jön. Mindenki felkészülhet arra, hogy az állampárti propaganda az idők végezetéig kapott ezzel a sztorival muníciót az általános buzizásra, meg arra, hogy betegnek állítsa be a Nyugatot. Látva az egészen vérszomjas gyűlölködést, amit mifelénk a pártpropaganda táplál, az agresszív, dehumanizáló kommenteket, az egész ijesztő elborulást, mindenkinek a tényeket tudom ajánlani (a Drogriporter idevágó posztját különösen): Helif nem transz. Nőnek született és mindig is női identitással élte az életét a kromoszómái ellenére, és ez a legfontosabb: a tudomány mai állása szerint, egyáltalán nem jelenti azt, hogy emiatt automatikusan férfinak lehetne minősíteni.

A botrány nyilván azért fajult el ilyen durván, mert ma Hámori Luca ellenfele lesz Helif, miután a kőszegi bokszoló legyőzte a negyedik kiemelt ausztrál Marissa Williamsont csütörtökön. A pontozók egyhangúlag őt hozták ki győztesnek, és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. Luca egyébként nem hisztizett, azt mondta, hogy ő le akarja győzni az ellenfelét, akárki is legyen. Ez egy korrekt hozzáállás, szerintem az olasz versenyző kicsit túlreagálta a dolgot, amikor feladta a mérkőzést. Már ő is úgy érzi, bocsánatkéréssel tartozik.

Egyébként ha ragaszkodunk a tényekhez, és kicsit tágabban szemléljük ezt a kérdést, akkor azt kell mondanunk, hogy igen, vannak úgynevezett genetikai eltérések azonos nemű sportolók között. Például a Klicskó testvérek iszonyú magasak, a kezük 15 cm-rel hosszabb az átlagnál, mégis versenyezhettek, mert az ő esetükben a súly számít. Mint ahogy ebben az esetben is. De Michael Phelps szintén egy genetikai szélsőség: a lábfeje akkora, mint egy búvártalp, és egy genetikai rendellenesség, aminek a neve Marfan-szindróma úgy is működik neki. Hatalmas, lapátszerű tenyere van és a genetikai adottság miatt olyan hajlékony, amit egy átlagember elképzelni se nagyon tud, többek között ezért lett az ember 28-szoros olimpiai bajnok. De ugyanez igaz a színesbőrű emberekre is, akiknek teljesen más a testfelépítése, ennek is betudható, hogy mind a rövid-, mind a hosszútávfutók többnyire mind színesbőrűek. A magyarázat egyszerű: a gének. Számos kutatás vizsgálta az idők során a fekete afrikai sportolók behozhatatlan előnyének titkát. A testalkat antropológiai összehasonlítása alapján a Nyugat-Afrikából származó színesbőrűekre az európai átlaggal összehasonlítva az alábbi fizikai tulajdonságok jellemzőek: arányaiban kisebb mennyiségű bőr alatti zsírszövet a karokon és alsó végtagokon, soványabb testalkat, nagyobb izomtömeg, fejlettebb izomzat, szélesebb váll, kisebb mellkasüreg a tömegközéppont magasabban van, az ülve mért magasság kisebb. Azaz az alsó végtagok hosszabbak a törzshöz viszonyítva, a csípő keskenyebb, a vádli soványabb, a lábfej-sípcsont arány és a sípcsont-combcsont arány nagyobb, mint a fehéreknél, a test sűrűsége nagyobb, a csontok sűrűsége és súlya minden életkorban nagyobb, mint a fehéreknél, ezért sem szerepelnek kiemelkedően az úszószámokban.

Különböző kutatócsoportok vizsgálták a fehér- és színesbőrű sportolók izomszerkezete közötti eltéréseket. Az eredmények ellentmondásosak: van, amelyik szerint a feketék nagyobb mennyiségű lassú-összehúzódású izomrosttal rendelkeznek, amely a kitartó, hosszú távú erőkifejtéshez szükséges, más kutatók ennek éppen az ellenkezőjét mutatták ki, tehát a gyors összehúzódású rostok nagyobb arányát, ami a rövid ideig tartó megterhelésben elengedhetetlen. A színesbőrű futók tehát valóban, statisztikailag igazoltan jobbak, mint a fehérek. Ez azonban sok helyen tabunak számít, mivel rasszista megnyilvánulásokra adhat lehetőséget. Egy ostoba és régen elvetett elmélet azt állította, hogy a feketék azért futnak jobban, mert ők még közelebb állnak az állatvilághoz. Úgyhogy ezzel az erővel lehetne feketék és fehérek olimpiáját is rendezni, mert ott meg nem elég, hogy férfi vagy nő az illető, még a genetikája is más. 

Mindenesetre egy kaszt vagyunk, emberek és bármennyire is próbálják ezt mindenféle rasszista és homofób elemek a saját buta és agresszív állításaikra ráhúzni, maradjunk meg embernek, ha lehet. Nem úgy, mint például Rétvári államtitkár, habzó szájú, gusztustalan kereszténydemokrata. 

Annak ellenére, hogy a Rogán-féle média ezúttal sem hazudtolta meg magát, hullámzik az ökölbe szorult felháborodás minden bugyorban, a legordasabb ösztönöket korbácsolva szuggerálják, hogy most kell igazán felháborodni, amiért Imane Khelif a női bokszolók között versenyezhet, most kell végre belátni, hogy a hanyatló Nyugat rohad, mert a szerintük nőként versenyző férfi első meccse az olimpián mindössze 46 másodpercet tartott: olasz ellenfele, Angela Carini sírva feladta a mérkőzést, ekkora pofonokat még sosem kapott. Szerintem nem muszáj ide lesüllyedni, a magam részéről csak annyit tennék hozzá: hajrá, Luca!

Utóirat:

Ceterum censeo: az orbáni rendszer bukni fog!

A címlapkép forrás: Facebook/Sportfogadás

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.