Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A lakosok valóban dönthetnek a sorsuk felől

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ügydöntő szavazást tartanak az Airbnb-ről Terézvárosban. Szeptember első két hetében arról dönthetnek a VI. kerületben élők, hogy az önkormányzat betiltsa-e a rövid távú lakáskiadást vagy sem. A kerületvezetés egyetlen kérdésre vár választ: „Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?” Manapság egyre többen panaszkodnak az Airbnb kiadások miatt, hiszen tény és való, hogy utazóként egy nagyszerű opció ez – én magam is előszeretettel használom – ám a helyiek életét meg tudja keseríteni. Egyrészről a ki-bemenő „forgalom” miatt, hiszen egy Airbnb-be frissen megérkező, 2-3 napot ott tartózkodó ember magasról tenni fog a szomszédságra. Nyilván vannak kivételek, de sokan egyszerűen bulinak fogják fel és teljesen elszabadulnak, mert vakáción vannak. Leisszák magukat, vagy épp hajnalig buliznak egy olyan lakásban, amely egyébként egy a sok közül egy olyan épületben, ahol gyermekes családok élnek.

Egy Airbnb persze milliókat biztosíthat azon szerencsés ember számára, aki azt kiadja. Sokaknak ez a pénz jól tud jönni, noha igaz, hogy sokan az Airbnb-t mint üzleti vállalkozást használják manapság. Annak idején én magam is az Airbnb-rendszer áldozatává váltam, hiszen Granada egyik leglátogatottabb részén éltem egy házban, amelyet azért kellett átadnom, mert a számtalan lakást és házat felvásárló tulajdonos Airbnb-vé alakította azt át. Volt két hónapom, hogy találjak magamnak valamit, amivel még szerencsésnek is tekinthetem magam. De az Airbnb okolható azért is, hogy Velence óvárosa teljesen kiürült és ma már az ott éjszakázó turisták határozzák meg a helyi mindennapokat. Naplemente után teljesen kihalt a kis szigetváros, mivel az ott alvó gazdag turisták nem akarnak semmiféle zajt hallani maguk körül, aminek következtében ma már éjszakai élet jóformán nem is létezik Velencében és fiatalból is igen kevés akad.

Terézvárosban – ahol ez a szabályozás felmerült – a korábbi 44 ezerről 35 ezerre esett vissza a lakosságszám, amely azért nagyban „köszönhető” annak is, hogy sokan ma már nem adják ki a lakásukat, vagy házukat bérlőknek, hiszen több pénzt lehet keresni Airbnb-vel, mint sima lakáskiadással. Persze ameddig ez legális, addig nem nagyon lehet semmit sem mondani, mint sem rosszakat gondolni a kialakult helyzetről. Igen ám, de ha Terézváros lakossága úgy dönt – márpedig őket kérdezik meg -, hogy azt szeretnék, ha nem rövidtávú bérleményekként kezelnék a helyi lakásokat, akkor ennek a pénzkereseti lehetőségnek búcsút mondhatnak a helyiek. Amennyiben ez megtörténik, nyilvánvalóan olyanok is áldozatául eshetnek ennek, akiknek valóban nagy szükségük van erre a plusz bevételi forrásra, de úgy vélem, hogy a többség egyébként sem szegény, ezért ez nem lesz akkora érvágás számukra. Aki a Terézvárosban lakással rendelkezik – akár vette, akár megörökölte – az nem tekinthető szegénynek.

Mint ahogy én magam is elmondtam korábban, én nem vagyok alapvetően az Airbnb ellen, hiszen számtalan helyen lehet úgy megszállni valahol, hogy az ember egyfajta helyi élményt is kap ezzel. Nem ugyanaz egy hotelszobában aludni, mint mondjuk az óvárosban, egy többszáz éves lakásban. Hotelekre persze mindig szükség lesz, de teljesen más élmény, mint ahogy egy hostel is teljesen más, hiszen itt a többség 5-10 ágyas szobákban próbál éjszakánként aludni, nappal pedig megismerkedni a világ minden tájáról érkező turistákkal. Egy Airbnb viszont általában egyetlen foglalást jelent, vagyis magunk élvezhetjük a helyet a kiválasztott emberekkel. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyesek túlzásba esetek, amelynek következtében a lakásárak az egekbe emelkedtek és ha nem teszünk valamit, akkor csupán álom lesz az, hogy valaha is ingatlant vásároljunk, nem hogy béreljünk.

Manapság olyannyira drága egy-egy lakás, vagy ház, hogy az már az álom kategóriába tartozik. Miközben annak idején átlagos munkával, pénzt megspórolva lehetett házat építeni, vagy vásárolni, addig manapság már átlagos bérrel maximum bérelni tud az ember, de nem vásárolni. Ennek nem oka az Airbnb, de nem is javított a helyzeten, az egészen biztos. Terézváros vezetése szerint szabályozásnak nincs értelme, hiszen nem tudnák azt megoldani, ezért vagy engedik a korábbiakhoz hasonlóan, vagy pedig teljesen megtiltják, ami 2026 január elsejétől lépne érvénybe, tehát lenne ideje a jelenleg ebből élő lakáskiadóknak valami mást kitalálni. Elvégre az sem lenne fair, hogy egyik napról a másikra egyszerűen illegálissá válna a bérbeadás ezen formája. Mert itt senki sem akar ellenségeket szerezni, csupán egy olyan megoldást akarnak felkínálni, amely a többség számára elfogadható.

Normális helyeken így működnek a dolgok. Megkérdezik a helyieket, hogy mi a véleményüket, majd ennek ismeretében a döntéshozók munkába lendülnek. Értelmetlen ugyanis azon morfondírozni, hogy mi lenne, ha. Nincs ha, a városvezetés megkérdezi a helyi lakosokat, akiknek nem lehet semmiféle kifogásuk arra, hogy miért nem fejtik ki a véleményüket. Itt a lehetőség, Terézváros valódi döntést hozhat meg, amely kihatással lesz a minnapjaikra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.