Szeptember 7,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Az igazság néha fáj

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 425,173 forint, még hiányzik 2,574,827 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A republikánusok elnökjelöltjéről, a korábbi elnökről a következőt mondta:

„Minden reggel, amikor fogat mosok a tegernsee-i otthonomban, eszembe jut, milyen jó, hogy Németországban élek. Képzeld el, milyen lenne, ha az Egyesült Államokban laknék és Trump lenne az elnök.” 

…Magyarországnak mindössze nyolcmillió lakosa van, de úgy viselkednek, mintha 200 millióan lennének. Már rég kirúgtam volna őket az EU-ból.”

Ezeket az egykori világ- és Európa-bajnok német labdarúgó, a Bayern München tiszteletbeli elnöke, Uli Hoeness az SV Seligenporten fennállásának 75. évfordulója alkalmából tartott beszélgetésen mondta. Erre mi a cikkíró reakciója a kormánypropaganda, pontosabban a Magyar Nemzet oldalán? Úgy látszik, Németországban nagyon erős a békepárti erőkkel szemben az ellenállás. Nem tudom, hogy ki állt elő azzal, hogy Donald Trump és Orbán Viktor békepárti, de fogalma sem lehet a békéről, ha egészen komolyan azt gondolja, hogy ez a két ember a béke pártján áll. Trump mindennel és mindenkivel képes harcba szállni, hogy neki legyen igaza. Menekültek, hajléktalanok, feketék, vagy épp feministák, a lényeg, hogy ő kiáll a józan ész mellett, vagyis szembeszáll mindazokkal, akik szerinte a társadalom kárára vannak. Orbán hasonlóan gondolkodik, noha ő „csupán” a sötétbőrű, nem keresztény emberek iránt érez gyűlöletet, de mivel Magyarországon szinte alig vannak ilyenek, ezért ez számára nem egy fontos üzenet.

Nos, Uli Hoenes lehet, hogy erős kritikát fogalmazott meg, de messze nem nevezhető igaztalannak az, amit mondott. Számtalanszor elmondtam már, hogy túráim alkalmával több száz amerikai turistával találkoztam és körülbelül 2-3 kivétellel, de mindannyian rettegtek annak a lehetőségétől, hogy Donald Trump újra hatalomra kerülhet. Sokan emiatt konkrétan az ország elhagyását fontolgatták. Persze ettől még, ha demokratikus körülmények között a többség megválasztja Donald Trumpot – aki jelenleg a felmérések szerint 2 százalékkal vezet Kamala Harris előtt -, akkor ez ellen semmit sem lehet tenni. Ha az amerikaiak többsége őt gondolja a legjobb jelöltnek, akkor csak sok szerencsét tudok kívánni nekik, hiszen én sem lennék boldog, ha egy olyan országban kellene élnem, ahol egy olyan ember kerül az ország élére, aki ellen számtalan per folyik éppen és többek között a választások végeredményét akarta megváltoztatni, mielőtt végül feladta a harcot és beletörődött abba, hogy elvesztette a választásokat.

Hoeness véleménye Orbánnal kapcsolatosan ugyancsak nem nevezhető igaztalannak, hiszen Orbán valóban úgy viselkedik, mintha egy birodalom vezetője lenne, és mintha az utolsó épeszű vezetője lenne egy európai országnak. Orbán a szélsőjobboldal élére kíván állni a kontinensen és el akarja érni, hogy ne csak Magyarország ura legyen, de a Nyugaton is rettegjenek tőle azért, mert más véleményen van, mint a többség. Ez a két ember véleményem szerint több kárt okozott és okozhat emberek millióinak, mint elődeik évtizedekre visszamenőleg. Ezt kimondani – pláne úgy, hogy láttuk, mire képesek – nem hiszem, hogy olyan ördögtől való dolog lenne. Mert ez a két „békepárti” ember ott kavarja fel a szart, ahol csak tudja. Nem azt mondom, hogy elődeik szentek lettek volna és ne követtek volna el hibákat, de ez a két ember jól láthatóan konkrétan arra törekszik, hogy feszültséget szítson a saját országukban. Magyarországon Orbán Viktor két táborra szakította a társadalmat, miközben Donald Trump első elnöksége idején és azt követően is erre törekedett.

Vannak a követői és mindenki más, akire lényegében ellenségként tekint. Ezek lennének a békepárti vezetők? Akik a saját állampolgáraikat bélyegzik meg és uszítják egymásnak? Lehet, hogy az országaikon kívül nem okoznak háborút, de belföldön már inkább törekszenek erre. Nem véletlen, hogy Trumppal kapcsolatosan többen is egy esetleges polgárháború kitörésétől tartanak, hiszen az Egyesült Államokban szinte mindenkinek van egy-két puskája otthon, amivel elégtételt vehet mindazokon, akikkel nem ért egyet. Magyarországon – hála az égnek – erre esélye sincs senkinek, mint ahogy nekünk nincs egy talpig felfegyverzett katonaságunk sem. Tény persze, hogy a saját oldalára állította mind a katonaságot, mind pedig a rendőrséget Orbán, de össze sem hasonlítható mondjuk a Nemzeti Gárdával az, ami idehaza jellemzi a kialakult állapotokat.

Ez a két ember veszélyes a demokráciára, de miközben Orbán a valóságban csak a magyarok életét képes tönkretenni, addig egy esetleges Trump elnökség a világ nagy részére is kihatással lehet. Az USA elnöke ugyanis az, aki talán a legnagyobb hatalommal rendelkező ember ezen a Földön, tehát az ő döntése akár súlyos világpolitikai problémákat is okozhat. Pláne úgy, ahogy Trump például az ukrajnai harcok lezárását látja. Megértem persze, hogy egyesek még így is elfogadnák a dolgot, hiszen elegük van az amiatt kialakult gazdasági válságból, de kérdés, hogy ha engedményeket tesznek az oroszoknak azért, hogy a harcok véget érjenek, akkor nem fognak-e vérszemet kapni? Értem én, hogy Trump egy egyszerű ember – ostobának is lehetne nevezni -, de egy háború lezárása nem egyszerű dolog, ezért jól át kellene gondolni, hogy mégis miként kezelik a helyzetet. Mert ahogy azt láthattuk az afgánok esetében – ahol a talibán pár nap alatt elfoglalta az az országot, ahonnan 24 óra alatt kivonult az amerikai hadsereg -, Trump nem nagyon van tisztában a döntései következményeivel. Orbán legalább ebbe nem szólhat bele, már az is valami.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.