Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A merénylet még nem teszi hőssé

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A dráma királya, mindent felforgat a Trump elleni merénylet címmel jelent meg a HVG nemrégiben kiadott legújabb száma, amely egyeseket feldühített. A címlap valóban elég erősre sikerült és a sok összeesküvés-elmélet ellenére, vélhetően soha nem fog kiderülni, hogy mi is történt. Nem fogjuk megtudni, hogy miért nem reagáltak a titkosszolgálatok a merénylet előtt arra, hogy többen is látták a volt elnököt lelőni készülő fiatalt, mint ahogy azt sem, hogy mégis hogyan történhetett az meg, hogy az egyetlen lehetséges merényleti pontot nem felügyelték a szakemberek. Számtalan kérdés merült fel az esettel kapcsolatban, amelyekre vélhetően soha nem fog már fény derülni, ezért én magam sem mennék most bele semmiféle találgatásokba, hiszen az nem vezetne sehova. Ahogy soha nem fogjuk megtudni, hogy mégis kinek állt érdekében lelőni annak idején JFK-t, úgy az sem fog kiderülni, hogy ki és miért akarta megölni Donald Trumpot.

Egy dolog viszont szembetűnő: sokan a merénylet miatt szinte hősként tekintenek rá. A szektájának, akarom mondani szavazóinak egy része ugyanolyan fülkötést helyezett fel, amilyen a volt elnöknek is van, miközben már legalább egy pert ejtettek vele kapcsolatosan. Az is biztos, hogy a pozícióját csak megerősítette a merénylet-kísérlet, ami még nem jelent alapvetően semmit, arról nem is beszélve, hogy a másik oldalon Joe Biden van, mint elnöki kihívó, akit még a saját támogatói is arra kérnek, hogy adja fel az újraválasztási álmait és adja át a stafétabotot. Hogy aztán ebből mi lesz, az novemberig még vélhetően kiderül, mindenesetre addig is Joe Bidennek első körben le kell küzdenie a koronavírust, amivel éppen frissen diagnosztizálták. De térjünk vissza a Trump elleni merényletre, amelyek sokakat meglepett, még ha alapvetően benne is volt a levegőben egy ilyen esemény, azt mégsem gondolták sokan, hogy ez valóban meg is történik.

A Neokohn nevű zsidó lap kiemelte a merénylettel kapcsolatosan, hogy mit is mondott a HVG egykori újságírója, Seres László a címlapról és az ahhoz kapcsolódó cikkről.

Ám az, hogy valaki ellen förtelmes bűncselekményt követnek el, nem mossa tisztára a saját förtelmes bűneinek szennyét. Tagadhatatlan ugyanis, hogy Trump a fő inspirátora a politikai retorika gyűlöletbeszéddé válásának, az alkotmányos berendezkedés elleni erőszaknak, élő ikonja a toxikus maszkulinitásnak, és kiszolgálója az eszeveszett amerikai fegyverkultúrának.”

Ismét csak: ő tehet róla.

Trumpot ezer okból lehet és kell bírálni, de alapvetően az van, amit a Reason c. lap igen tömören így foglalt össze: „Mint mindig, amikor egy tébolyult ember fegyvert fog és megtámad valakit, ezt az egyént kell hibáztatnunk – nem mások szavait.”

Nos, én sem tartozom azok táborához, akik rögtön szentté avatják Trumpot csak azért, mert túlélt egy merényletet. A minél gyorsabb felépülésének szurkolok – egyben szörnyen sajnálom azt és annak a családját, akinek ez a merénylő kioltotta az életét -, de ahogy a Fico elleni merénylet sem változtatta meg a véleményemet a személyével kapcsolatosan, ugyanez történt itt is. Donald Trumpot egy rendkívül káros személynek tartom, akinek hatalomra kerülése véleményem szerint veszélyezteti az Egyesült Államok amúgy is törékeny társadalmi békéjét. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne indulhasson az elnökválasztáson, hiszen ehhez mindenkinek joga van, aki ott született és nagykorú, de ne tegyünk már úgy, mintha nem az álhírek és a gyűlöletbeszédek szalonképessé tevőjéről, terjesztőjéről lenne szó, aki nem akarta elfogadni a legutóbbi választáson elszenvedett vereségét, amelynek eredménye lett a Capitolium ostroma is, ahol többen is életüket veszítették, és csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem halt meg egyetlen kormánytag sem.

Igenis felelősségre vonható valaki mások szavaiért, hiszen történtek már tragédiák ilyen esetekben. Egy világhatalom egykori vezetőjének óriási a felelőssége azzal kapcsolatosan, hogy mit mond a követőinek. Az nem úgy van, hogy azt mondok, amit csak akarok, aztán ha valaki esetleg szó szerint, vagy teljesen komolyan veszi azt, amit mondtam, és annak valaki a kárát látja, netán az életével fizet, akkor felteszem a kezemet. Donald Trump tevékenységének hála, sokan – nem csak a baloldalon és nem csak Magyarországon – már polgárháborúról beszélnek az Egyesült Államokban. Éppen legutóbb vezettem körbe egy amerikai családot Granadában, a családfő pedig elmesélte nekem, hogy sokan attól tartanak, hogy a polgárháború elkerülhetetlen, hiszen ha Trump nyer, akkor szinte azonnal kvázi diktátorrá teheti magát (ez ellen nem létezik semmiféle törvényi védelem), ha pedig veszít, akkor nem fogja elfogadni a vereséget, és akár arra is kérheti a híveit, hogy tegyenek valamit annak érdekében, hogy a helyzet megváltozzon.

A HVG címlapja tehát erős és nem feltétlenül értek egyet én sem a főcímmel, de ez még nem jelenti azt, hogy Donald Trump ne lenne egy borzasztóan káros és veszélyes egyén. Ettől függetlenül bízom a mielőbbi felépülésében, hiszen bármilyen ember is legyen Trump, nem érdemli meg azt, hogy egy elmeháborodott elvegye az életét. Az erőszak nem lehet megoldás, teljesen mindegy, hogy melyik oldalról van szó.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.