Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A fa nem üt vissza. De én igen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mélységesen felháborít, amit ez a rendőrség által időközben azonosított, az öve színe és a rajta lévő három csík alapján három danos vadember művelt azzal a szerencsétlen kisgyerekkel a minap a szolnoki kalandparkban. Mint ismert, úgy felrúgta az egyik kisfiút az őt kísérő férfi a szolnoki kalandparkban, hogy a gyerek a levegőben megpördülve a fejére esett, utána pedig a földön fekve maradt. Az RTL úgy tudja, a bántalmazás előzménye az volt, hogy a gyerek nem akart felmászni a kalandpark mászórészére.

Ahogy a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. által közzétett felvételeket láttam, egy olyan rúgással intézte el a kisfiút, amit kumite (páros küzdelem) közben a támaszkodó lábra szoktak bevinni harc közben. Ennek a neve Ashi Barai (lábsöprés), ami igencsak fájdalmas eséssel tud végződni. Egyébként teljesen mindegy, hogy pontosan melyik harcművészetet oktatja ez a kretén, a Bushido (Busidó) mindenkire vonatkozik.

Csakhogy ez nem harc volt, hanem garázdaság, gyermekbántalmazás, semmivel nem megmagyarázható agresszió.

Onnan tudom, hogy én is karatézom, de ha ilyet tennék, és erről tudomást szerezne a mesterem (sensei), kitépné a belem és soha nem mehetnék le többet a Dojoba.

A Bushido a legszebb 7 szabály, ami egy harcművészre vonatkozik. Ennek a sajnálatos esetnek az apropóján, annak ellenére, hogy az elkövető vállalta a felelősséget, ideteszem, mert számomra ez a hét alapszabály gyakorlatilag szentírás. A szamurájok útja, a Bushido századokon át meghatározója, a harcosok kódexe volt a japán társadalomban. A Zen tanításai adták az alapját. Segítséget kívánt nyújtani a szamuráj mestereknek, hogy megértsék a természetet és elméjüket az univerzumban a közvetlen tapasztaláson keresztül, amelyen túl hasonló fontosságot nyert az erő, az önkontroll és a bölcsesség is.

A Bushido 7 legfontosabb alapelve a következő:

Seigi: Őszinteség és igazságosság, egyenes jellem, a helyes döntés és a becsületesség. Légy teljesen őszinte az emberekkel folytatott kapcsolataidban. Higgy az igazságosságban, nem másokéban, hanem sajátodéban. Egy igaz szamuráj számára nincsenek szürke foltok az őszinteség kérdésében. Csakis az igaz/jó vagy a hamis/rossz létezik.

Yuki: Hősies bátorság, bátorság és kitartás. Emelkedj ki a cselekvőképtelen emberek tömegéből! Elbújni, mint a teknőc a páncéljába, nem élet. A szamurájnak hősiesen bátornak kell lennie. Ez nagyon kockázatos, veszélyes. Ez az élet teljes, csodálatos kiélése. A hősiesen bátor nem a vak. Intelligens és erős. A félelmedet váltsa fel a tisztelet és az óvatosság.

Jin: Könyörület, szánalom és a jóindulat mindenki iránt. Az intenzív edzésnek köszönhetően a szamuráj gyorssá és erősség válik. Nem olyan, mint más emberek. Olyan erővel rendelkezik, amelyet a Jó érdekében kell használnia. Könyörületes Mindig segít a bajtársainak. Ha nincs lehetősége a segítségnyújtásra, megy, és keres egyet.

Reigi: Udvariasság, tisztelet, helyes cselekedet. A szamurájnak nincs oka a kegyetlenkedésre. Nincs szükségük az erejük fitogtatására. A szamuráj még az ellenségeivel is udvarias. Enélkül a kifelé irányuló tisztelet nélkül nem vagyunk mások, csak állatok. A szamurájt a csatában nemcsak az ereje miatt tisztelik, hanem amiatt is, ahogy más emberekkel bánik. A szamuráj igaz belső ereje csak a nehéz időkben mutatkozik meg.

Makoto: Teljes, kimondott őszinteség, igazságosság. Ha egy szamuráj azt mondta, hogy megtesz valamit, akkor az úgy is volt. Senki sem tudta megakadályozni abban, hogy megtegye, amit mondott. Nem kell a szavát adnia, nem kell megígérnie. Már a szavak kimondása is elindította a cselekvést. A beszéd és a cselekvés ugyanazt jelenti.

Meiyo: Becsület, tisztelet és dicsőség. Az igaz szamuráj becsületességének csak egyetlen bírája van: önmaga. A döntések, amelyeket meghozol, és ahogyan azokat azt véghezviszed, meghatározzák azt, hogy ki vagy valójában. Nem bújhatsz el önmagad elől!

Chugi: Kötelesség és lojalitás, rajongás és hűség. A szamuráj számára, ha valamilyen „dolgot” megtett vagy mondott, azt jelenti, hogy tudja, ez a „dolog” a birtokában van. Felelős érte, és minden következményéért. A szamuráj fokozottan hűséges azokhoz, akiket rábíztak. Azokhoz, akikért felelős, mindig és nagyon hűséges.

Ha valaki ezek között az alapelvek között megtalálja, vagy már megtalálta azt, amelyik leírja azt, amit ez a minősíthetetlen alak művelt, akkor én kérek elnézést. Ellenkező esetben viszont bármikor állok rendelkezésére ennek a díszmajomnak, nyugodtan megpróbálhatja az én lábamat kirúgni. De csak egyszer. Ahogy Bruce Lee is mondta: a fa nem üt vissza. De én igen.

U.I. Ma már tudjuk, hogy az agresszív férfit, aki nem mellesleg 2020-ban „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” Életműdíjat vehetett át Novák Katalin akkor még család- és ifjúságügyért felelős államtitkártól, Agócs Tibornak hívják és Kyokushin karate oktató. Akinek csak annyit üzennék még: méltatlan vagy a Bushido szelleméhez.

A kép illusztráció.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.