Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


El kéne dobni a francba azt a szűk, rongyos, ízléstelen békemisszionárius jelmezt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap arra gondoltam, hogy talán a Schmidt-Ungár család horvátországi nyaralója és az összes többi horvátországi nyaraló foglalt lehet ebben a felfokozott júliusi időszakban, és ennek tudható be, hogy minden doktorminiszterelnökök leghírhedtebb békemisszionáriusa a 42 fokos nyári melegben nem az Adrián csobban, nem ott áztatja és hűti a habtestét, hanem habosra kavarja a háborús európai és világpolitikai fekáliát. Amely európai és világpolitikának keservesen – saját magát a saját hajánál fogva – próbálkozik a megkerülhetetlen alakítójaként feltűnni, intézkedik fel-alá, nem nyugszik egy pillanatra se, és ha jól látom, van ennek a küldetéstudatos pszichózisnak egy legrosszabb variánsa is: talán már maga is elhitte, hogy valóban akkora tényező, hogy tényleg képes rá, és kurvára kitöri a világbékét. Mint kiderült azonban, jó helyen a magyarok istene, akárhol is van, pontosan ugyanakkora károkat képes okozni. Például piros rövidgatyában Putyin és Trump eljövetelére várni.

Pár napra jó fej voltam magamhoz, magammal – van elég baja az embernek pusztító kánikula idején -, és elengedtem ezt az úgynevezett békemissziós fennforgását, bízva abban, hogy mire újra ránézek, alábbhagy a kétoldali vergődése. Nem így történt. Újabb és újabb abszurd részletek derülnek ki arról, hogy mennyire komolyan veszi magát és a messiáskomplexusát az ember. Olvasom, hogy miközben a fájónak nem nevezhető hiányában tartotta alakuló ülését az Európai Parlament, őfelsége privátban levelezik azokkal az európai uniós vezetőkkel, akiket nemrég szándékosan elfelejtett értesíteni arról, hogy Moszkvába utazik Vlagyimir Putyin szőnyegén bokázni. Vagyis miután – számomra mai napig felfoghatatlan módon – előre megfontoltan próbálta szőnyeg alatt tartani az oroszországi kirándulását, aminek a híre ennek ellenére idő előtt kiszivárgott, azt írta privát levélben az Európai Unió vezetőinek, hogy Donald Trump béketárgyalásokat fog kezdeményezni Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást (és ha nem nyeri meg?) a tárgyalásokhoz pedig „jól megalapozott tervei” is vannak. A Financial Times értesülése szerint irományában Orbán arra hivatkozik, hogy ezt az időközben sajnálatos módon fülön lőtt, ezáltal mártírrá emelt Trump a nemrég lefolytatott beszélgetésük során árulta el neki. Ugyanakkor, amikor Orbán politikai igazgatója szerint azt is elmondta, hogy minden eszközzel azon lesznek a nem pontosan tudjuk, kik, hogy ellehetetlenítsék, félreállítsák. A levélben állítólag (azért állítólag, mert én nem olvastam a levelet, nekem nem küldte el az íródeák úr) Orbán azt magyarázza a háborúpárti uniós vezetőknek, hogy a közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélései alapján az általános megfigyelése az volt, hogy „a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan fokozódni fog”.

Arról nem olvastam semmit, hogy a kiváló megfigyelő szerint – aki ahány helyre megy a béketurnéja keretében, annyifélét beszél ugyanarról (már ahol egyáltalán hagyják szóhoz jutni) aszerint, hogy az aktuális beszélgetőpartner mit akar hallani – a kijevi gyermekkórház oroszok általi gyalázatos lebombázása már az intenzitás fokozódásának része-e, vagy Vlagyimirovics így próbálta megüzenni az Európai Uniónak, hogy milyen nagyra értékeli a leggyengébb uniós láncszem idétlen, pávatáncos szárnycsapkodásait a béke előmozdítása felé vezető göröngyös úton. Az viszont kiderült, hogy a békepáva ún. békemissziójának konzekvenciája az, hogy EU-nak újra kell nyitnia a közvetlen diplomáciai kommunikációt Oroszországgal, és magas szintű tárgyalásokat kell kezdeményeznie Kínával az ukrajnai háború békés megoldása érdekében. Bizony, bizony, arról a Kínáról hadovált, amelyik július 19-ig, 11 napon keresztül, vagyis ebben a pillanatban is éppen békés közös hadgyakorlatot tart a lengyel határon a közismerten szintén békepárti Fehéroroszországgal. Hogy jól értsük a teljes irány-, arány- és szereptévesztésben fontoskodó, Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztését kockáztató nagyon kisember hörgésének kontextusát: a terrorellenes gyakorlatnak nevezett akcióról azt írták az érintettek, hogy válasz a „Nyugat agresszív külpolitikájára” és az „ukrán provokációkra”. 

Szóval ezzel a Kínával kellene magas szintű tárgyalásokat kezdeményeznie az Európai Uniónak, ha arra az Orbán Viktorra hallgat, aki ahelyett, hogy olvasna, egészen elképesztő hadműveletet indított… én nem is tudom, hogy mi ellen. Főleg, ha hozzáveszem, hogy Szijjártó meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, ahol széles, szerelmes mosollyal parolázott Szergej Lavrov háborús orosz külügyminiszterrel, magán kívül vinnyogott és panaszkodott a nagyképű és lenéző Európai Unióra, európai kollégákra, brüsszeli bürokratákra és külügyi főképviselőre, akik bezzeg máskor, az Európától távoli fegyveres konfliktusok esetén azonnali békés megoldásra szólítottak fel, hangsúlyozták, hogy békés megoldást kell találni a háborús konfliktusra, most meg ugyanezek a béketárgyalások ellen vannak és folyamatosan tüzelik a konfliktust.

Még Szijjártó és gazdája moszkvai kiruccanása előtt is azt gondoltam, hogy már olyan sokszor olyan mélyre süllyedtek ezek az emberek a háborús agresszor oroszok teljesen nyilvánvaló felszopásában, hogy ezt már ők se tudják fokozni. De, az a helyzet, hogy ha Szijjártóról és a szeretve imádott gazdájáról van szó, akkor még nagyon sokára lesz a legalja. Egészen hihetetlen, hogy ez a két szégyene az európaiságnak tényleg azt játssza, hogy nekik felhatalmazásuk, megbízatásuk, mandátumuk van arra, hogy az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában békéltető, közvetítő szereplőként jelenjenek meg. Miközben nincs tudomásunk arról, hogy a harcoló felek bármelyike felkérte volna őket arra, hogy intézkedjenek. Ami még ennél is durvább, hogy Orbán nem képviseli az Európai Uniót sem, aminek a legdurvább bizonyítéka az, hogy átverte az uniós szövetségeseit, amikor a soros uniós elnökség logója alatt elhúzta a belét Moszkvába (és Pekingbe) és elfelejtette tájékoztatni őket, majd amikor magára haragított mindenkit, aki számít az Európai Unióban, úgy távolította el a logót, mintha soha nem is lett volna ott. Márpedig ha eltávolította, mert hiszen senki mást nem képviselt Moszkvában saját magán kívül, mert hiszen visszaélt Magyarország soros európai uniós elnöki tisztségével, akkor mire fel írogat leveleket azoknak, akik előtt szándékosan tartotta titokban, hogy mire készül? Mire fel?

Optimista szakemberek úgy vélik, hogy egyszer majd kiderülhet, Orbán miért viselkedik úgy Putyinnal, mint aki nem szabad ember (vagyis az én fogalmaim szerint mint aki Putyin láncos kutyája). Én nem tudom, hogy ki fog derülni, vagy sem, de az már rég nem egyszerűen csak szánalomra méltó, hanem nagyon súlyos biztonsági kockázat, hogy meg van győződve arról, hogy ő, a világtérképen egy légypiszoknyi ország miniszterelnöke majd odaül a világ nagyhatalmainak asztalához, akik hálásak lesznek a szolgálataiért (nem lesznek), és beveszik maguk közé (nem fogják), és végre kiderül, hogy neki nem igaza van, hanem igaza lesz (nem lesz). Azt kellene csinálni – már öt évvel ezelőtt is késő lett volna, de hátha van valaki, aki még agyánál van körülötte, és akire hallgat -, hogy szólni kellene neki, hogy most álljon le, és húzzon el Horvátországba szakállat ereszteni. Már nagyon sok mindent helyrehozhatatlanul elrontott, de most még abbahagyhatja a kretén levélírást, a közpénzégető világ körüli utazást, és eldobhatja a szűk, rongyos, ízléstelen békemisszionárius jelmezét. Aki nem ezt teszi, pedig agyánál van, az legalább annyira bűnös, mint ő.

Utóirat: Amúgy Kína és Oroszország érdekeinek képviselete az Európai Unió érdekeivel szemben továbbra sem jelenti a diplomáciai csatornák megnyitását. Mint ahogy a külügyminisztérium informatikai rendszerének kiszolgáltatása se a háborús bűnös hekkereinek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.