Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Nem volt elég a parodisztikus békecsinálásból? Működtetni kéne az országot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miről is elmélkedhetnék egy már megint 35-40 (?) fokkal kecsegtető vasárnap délelőtt itt, Közép-Európa kemencéjében pörkölődve és azon gondolkodva, hogy mennyire lehet szar a helyzet valójában, ha?

Ha már a lopakodó propagandalap, az Index is arról írt a tegnapi, szintén hőgutával megvert szombati napon, hogy Magyarország tényleg az Európai Unió legszegényebb országai között helyezkedik el, amit egy rakás Eurostat-adat is visszaigazol. Hogy tényleg az a helyzet, hogy hiába az ország mögött – a Covid-járvánnyal véget érő – soha nem látott konjunktúra-időszak, nem sikerült élni vele. Mert ahelyett, hogy közelebb kerültünk volna Ausztriához, vagy tartanánk a lépést Lengyelországgal, illetve Csehországgal, a meg nem hajlítható valóságban Romániával és Bulgáriával „versenyzünk” a legalacsonyabb életszínvonal nem túl szépen csillogó érmeiért. Ha én írom, hogy a brutális ingatlanárak és bérleti díjak mellé alacsony fizetés párosul, hogy a hitelpiac földbe állt, hogy a bankszektor újabb kamatemelés előtt áll, úgyhogy a lakhatási válságot négyzetre emelő megélhetési válság letarolja éppen ezt a büszkének és erősnek hazudott országot, akkor én vagyok a patás ördög. De nem én állítom, hanem a fideszes szoftpropaganda.

Vajon mennyire lehet szar a helyzet valójában, ha a MÁV figyelmeztet, hogy „a többnyire túlkoros vasúti járművek” nem bírják a tartós hőséget, és mivel klíma nem nagyon van, ezért a melegre érzékeny utasok lécci-lécci „a hőségriasztás ideje alatt csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak”. A 21. században Európa melldöngető kereszténynemzeti konzervatív szegényházában mennyire lehet szar a helyzet valójában, ha a MÁV azzal hozakodik elő, hogy

sajnos a járműparkunk jelentős része még nem klímával, hanem úgynevezett légjavító-berendezéssel felszerelt, ezek a korábbi készülékek azonban a 35 fokos vagy azt meghaladó hőséggel már nem bírnak.

A légjavító-berendezés az nem tudom, micsoda, de talán a lehúzható ablak is annak minősül, mert valószínűleg ez se mindenütt evidencia, ahol klíma a 21. század nagyobb dicsőségére értelemszerűen nincs.

Vajon mennyire lehet szar a helyzet valójában, ha a soha nem látott konjunktúra dicsőséges évei után, Magyarország fennállásának legsikeresebb évtizede után, egyre közelebb 2030-hoz, amikor köztudomásúlag utolérjük Ausztriát, 38-41 fok van a fővárosi kórház műtőjében, mert kinyiffant a klíma, ami a MÁV szerelvénnyel ellentétben a kórházi műtőben van ugyan, de szar. Szóval hogy mennyire lehet szar a helyzet – és ezt most nem Lázár Jánostól kérdezem, aki szerintem a vasúti közlekedés problémáit nem oldotta meg azzal, hogy megszüntette a MÁV-nál a home office lehetőségét -, ha az állami vasúti cég kifejezetten azt kéri a felhasználóktól, az utasoktól hogy jól gondolják meg, mielőtt vonatra szállnak, de ha lehet egyáltalán ne szálljanak vonatra? Ha pedig sikerül otthon maradni, akkor nem most kell a kocsit lemosni, nem most kell a kiszárdó kertet locsolni, meg a gyerekmedencét felölteni, mert aki így tesz, az kockáztatja, hogy nem lesz mit innia és tisztálkodni sem fog tudni, mert ugye a rezsicsökkentés is egy akkora kirobbanó, évtizedes sikertörténet, hogy a lepusztult közműszolgáltatások fala adja a másikat. És most azzal igazán nem akarok senkit részletesen fárasztani, hogy hány ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből, miközben reptérre fussa, klímával felszerelt NER-irodaházra fussa, minimaxidubajra szintén, ugyanaz a néhány szerencsés ugyanúgy nem tud félreállni a még mindig ellopható állami lóvé elől, ahogy 15 éve nem tud félreállni, de például a fővárosi beruházásokat le kell állítani, mert mindennek van határa.

A lényeg az, hogy elképzelni se tudom, mennyire szar lehet a helyzet valójában és még hányszor fog elhangzani a következő időszakban két nemmegszorítás között a 43 fokban, hogy mitől tartsuk távol magunkat, hova ne menjünk, mit ne vegyünk igénybe, ha kedves az életünk. Akinek a fantáziája engedi (bár ehhez már a legvadabb fantázia is kevés), akár fogadásokat is köthet arra, hogy miközben a közszolgáltatások fokozatosan omlanak össze, hányszor fognak előállni az illetékesek, a felelősséget semmiért nem vállaló elméleti felelősök milyen dumával. Hogy de máshol is kánikula van, máshol is olvadnak a sínek, máshol volt 15 éve elmúlt nyolc év, máshol is az az alaphelyzet, hogy 40 fokban nincs klíma és 50 percet késik a vonat, máshol is aszály van, máshol is tombol a vízhiány, és máshol is bagatellizálják a klímaváltozást. Csak nehogy belesodródjunk a háborúba, csak azt ne.

És a vonatközlekedés csak az egyik állami szolgáltatás, ami úgy működik, ahogy. Még pocsékabbul, mint amikor csak a négy évszak és az utasok hátráltatták abban, hogy kiteljesedhessen, Lázár János azonban bevitte a kegyelemdöfést neki. De ez már nem hír, hogy semmi nem működik, és a vonatközlekedéssel se lenne semmi baj, ha nem lennének utasok. A hír majd az lesz, ha közlekedik is a vonat, tartja is a menetidőt, és senki nem lesz rosszul a 40 fokban. Ha valakinek úgy tűnik, hogy szórakozom és viccelődöm, téved. Dühös vagyok és szeretném érteni, hogy ha így működik 2024-ben az állam, ilyen minőségűek a közszolgáltatások, amiért emberek adót fizetnek, akkor arról miért a háború és Brüsszel tehet? És mennyi ideig kellene tartson a budapesti agglomerációban, július legforróbb napjaiban egy kiadós vízhiány ahhoz, hogy az istenadta nép lerángassa a teljhatalmú világpolitikai tényezőt a rivaldafényből, hogy akkor most már elég volt a parodisztikus békecsinálásból, vissza lehetne térni az aprómunkához? Működtetni kéne az országot. Kezdetnek ez is megtenné. Tényleg érdemes lenne kicsiben kezdeni, ahogy élő klasszikusok a kampányban orrvérzésig mondogatták. Hogy Európa legszuverénebb és legbüszkébb országának népe ne azt hallgassa, hogy mit ne csináljon. Hogy miért ne használja a tömegközlekedést. Hogy miért ne betegedjen meg. Hogy mikor ne menjen kórházba, mert se szülni nem lehet, se a klíma nem működik, a sérvét tuti nem most fogják tudni megműteni, hogy egyáltalán sehova ne menjen, mert az állam lerohadt. De azért adót azt fizessen, mert ha semmi más nem is, a NAV informatikai rendszerei kiválóan működnek, úgyhogy látják, hogy mit csinál a mimagyar. És ha esetleg valamilyen csoda folytán túl jól fut a szekér, akkor meg követelik a védelmi pénzt az extraprofitja után. Egyébiránt pedig minden körülmények között egy dolog számít: csak a Fidesz. Különben belesodródunk a háborúba, és mert ahogy egy dakota közmondás tartja: csak a Fidesz tudja megoldani azokat a problémákat, amelyek nélküle eleve nem is léteznének, vagy már rég megoldották volna őket.

Szóval nem tudom, mennyire lehet szar a helyzet valójában (hiszen ez csak néhány aprócska részlete a nagy egésznek) ott, ahol egy közlekedési vállalat arra kéri az embereket, hogy ne közlekedjenek, ha nem muszáj, de ha muszáj, akkor se, vagy ahol minden fontosabb, mint felkészülni a nyárra, a szárazságra, a pusztító kánikulára, hogy ne az legyen, hogy megint nincs víz. Egyvalami biztos: annyira tuti nem lehet szar a helyzet, hogy Európa legnagyobb patriótája, Európa egyik legnyomorultabb, legszegényebb országának miniszterelnöke példamutatóan kihagyja az Eb-döntőt, és beérje a klimatizált hatvanpusztai luxuskastélyrezidencia óriástévéjével. Pláne egy ilyen hét után. Addig álljak fél lábon? Nem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.