Szeptember 22,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Az egyetlen felelős Oroszország

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Minimum kérdéses! Mi a rossebért támadt volna meg Moszkva egy kijevi gyerekkórházat?

Ez áll Bayer Zsolt „elemző” cikkének címében. Bayer Zsolt – aki előszeretettel tolja az orosz propagandát – több olyan történetet is megemlít, amelyek szerinte megalapozzák annak gyanúját, hogy ismételten lehulló ukrán rakétáról lehet szó, nem pedig arról, hogy az oroszok szándékosan a legnagyobb ukrán gyermekkórházat vették volna célba. Arra alapozza félrevezető érvelését ez a jóember, hogy annak idején a Lengyelországra hulló orosznak gondolt rakéta is ukrán volt (ez így igaz), illetve az Északi-Áramlat gázvezeték tenger alatti felrobbantása sem az oroszok döntése volt, ami ugyancsak bebizonyosodott. Tény és való, hogy érkeznek álhírek mindkét fél oldaláról – elvégre a propaganda nem csak az oroszok fegyvere, különösen nem háború idején -, de azért az nem változtat a tényen, miszerint Oroszország volt az, amelyik megtámadta a szuverén Ukrajnát, és mostanig több tízezer ember halálát okozta. Lehet, hogy történtek hibák az ukrán fél oldalán is, ebben biztos vagyok, de ha annak idején az oroszok nem kezdenek bele a háborúba, akkor mindez meg sem történik.

A medve bajszának ráncigálásáról szeretnek cikkezni az orosz propagandisták, de a valóság az, hogy Ukrajna mint szuverén ország akkor csatlakozik a NATO-hoz, amikor csak akar. Ezt nem Oroszország mondja meg nekik, mint ahogy azt sem, hogy EU-tagok lesznek-e, vagy sem. Bayer Zsolton és hívein kívül senkit nem érdekel, hogy milyen fenyegetést érzett az orosz vezetés a nyugati határ felől, hiszen a tényeken ez semmit nem változtat. Akkor pedig miért lenne annyira meglepő, hogy a bucsai vérengzést követően éppen egy kórházat bombázott porig az orosz hadsereg? Annak idején egy kórház szülészetét bombázták le, terhes nőket és újszülötteket megölve. Értem, hogy egyesek mindkét fél igazságát megpróbálják keresni ebben a történetben, de itt mégis csak egy háborús bűnös Oroszországról van szó, amely kíméletlen harcokat folytat az ukránokkal szemben, és az Istennek sem hajlandó befejezni a pusztítást.

Félreértés ne essék, nem az oroszokról, mint nemzetről beszélek. Az égvilágon semmi problémám nincs egyetlen orosszal sem (főleg, hogy nekem is vannak orosz ismerőseim), legyen sportoló, ismert ember, vagy épp egyszerű szavazó. Egészen addig így van ez, ameddig valaki nem áll ki az orosz hadsereg és Vlagyimir Putyin mellett, feltéve, hogy nem félelemből cselekedett így, hanem őszinte meggyőződésből. Ebben a háborúban civilek tízezrei haltak meg értelmetlenül (igen, mindkét oldalon), de amikor gyermekek haláláról kell beszámolnia a sajtónak, akkor változnak a dolgok. Márpedig itt pontosan ez történt, hiszen egy gyermekkórházat sikerült telibe találnia egy orosz rakétának. Ezt az ENSZ elemzése is megerősítette, amely ugyan még nem mondta ki biztosan, de ez a feltételezése. Annak idején sem a lengyel rakétabecsapódás után, sem pedig a gázvezeték felrobbantását követően nem mondott hasonlót az ENSZ. Már abból is tudni lehetett, hogy a helyzet sokkal összetettebb.

Hogy végül az oroszok véletlenül, vagy szándékosan lőttek rakétával egy gyermekkórházat, az talán soha nem derül ki, de végső soron mindegy is, hiszen az ott elhunytakat már semmi sem hozza vissza. Akár baleset történt, akár szándékosságról van szó, a valóság az, hogy ha annak idején Oroszország nem rohanja le Ukrajnát, akkor ez meg sem történhetett volna. Egy teljesen értelmetlen háborúba kezdett bele Putyin, amelyet nem hajlandó feladni, mert mint Oroszország vezetője nem akar gyengének tűnni. Pedig pontosan tudja, hogy nem nyerheti meg ezt a háborút, hiszen nem elég, hogy az USA de egész Európa is az ukránok mellett áll (Orbán és a szavazói ne vegyék magukra), ezért legyen bármennyire felszerelt is Oroszország – mint kiderült, azért annyira nincsenek ők felszerelve -, képtelen egy háborút megnyerni a legnagyobb hatalmak által támogatott Ukrajnával szemben.

Amikor annak idején megindultak az orosz csapatok Ukrajna felé, a fene se gondolta volna, de szerintem még az orosz vezetés sem, hogy évekkel később is változatlan lesz a helyzet. Nem gondolta volna senki, hogy napi szinten kell bombázásokról és civilek haláláról beszámolni, mégis ez történt, ennek pedig egyetlen felelőse van: Vlagyimir Putyin.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.