Szeptember 22,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A titkos levélke

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Orbán Viktor diplomáciainak hazudott ámokfutása, békemissziónak titulált karrierépítési kísérlete némileg megdöbbentette az Európai Unió politikusait. Szerintem mindazokat, akik 14 éve élvezhetik a csúti gondoskodó szeretetét, akik végignézhették élő adásban, ahogy kezdetnek átvette a hatalmat a Fidesz nevű párt felett, kiiktatott mindenkit, aki a hatalmára veszélyt jelenthet, megragadott minden alkalmat, hogy a személyes céljait elérhesse, és semennyire, egy pillanatig sem érdekelte soha, hogy ezért kik és milyen árat fizetnek, az azért olyan nagyon nem lepődött meg. Az az ember, aki a semmiből gyártott milliárdosokat a gázszerelőből, a saját családtagjaiból, aki szisztematikusan kiüresítette a jogállamiságot, lebontotta a demokrácia intézményrendszerét, elfoglalta a közhivatalokat, uralma alá hajtott mindent és mindenkit, megszállta a hatóságokat, mostanra minden az ő érdekeit szolgálja a közmédiától kezdve az alkotmánybíróságig és a rendőrségig, az csak természetes, hogy ismét megragadja az alkalmat, hogy tovább pusztítson. A soros elnökség pontosan ilyen kínálkozó alkalom. Brüsszelben sokan valamiért abban reménykedtek, hogy legalább erre a fél évre visszafogja majd magát, hogy be fogja tartani a játékszabályokat, hogy félreteszi a személyes ambícióit, és az unió közös érdekei mentén fog működni, az most nagyon csúnya csalódást élhet meg.

A Politico című lap szerint egy brüsszeli vezető diplomata azt nyilatkozta, hogy:

Orbán hasznos hülyeként próbálja aláásni az Európai Unió egységét (HVG)

Azt hiszem, még mindig nem sikerült igazán megérteni, hogy miként működik a magyar miniszterelnök. Szó sincs arról, hogy hasznos hülyeként, semmit, vagy csak nagyon keveset értve a dolgokból, mintegy öntudatlanul szolgálja valaki másnak az érdekeit. Vannak ilyenek is, de azért Orbán Viktort mondjuk egy Mészáros Lőrinccel botorság lenne egy szintre hozni. Tökéletesen tisztában van azzal, hogy mit csinál, tudja, hogy minek mi az ára. Az egy dolog, hogy ezt az árat esze ágában sincs személyesen megfizetni, de azért botorság lenne úgy beállítani a dolgot, mintha mit sem tudva törne-zúzna megállás nélkül. Oka van minden lépésének. Akkor is, amikor gátlástalanul hátba támadja a szövetségeseit és akkor is, amikor az oroszok, a kínaiak, vagy valamelyik más diktatúra érdekében teszi kockára Magyarország érdekeit. De akkor is, amikor a saját védelme érdekében, engedve egy esetleges zsarolásnak cselekszik így. Az kétségtelen, hogy a ténykedése bizonyos politikusok számára hasznos, de az is biztos, hogy nem öntudatlanul sodródik az eseményekkel. Már csak azért is célszerű ezt szem előtt tartani, mert tudatosítani kell – vele is, de önmagunkkal is -, hogy amikor elérkezik az idő, felelősségre lehet, sőt, felelősségre kell vonni, mert ura a tetteinek. Kis segédanyag a dolog megértéséhez:

Az orosz elnöknek elementáris érdeke Orbán Viktor „megemelése”, így szoktak befolyásoló ügynököket is telepíteni az ellenfél soraiba – állítja Buda Péter biztonságpolitikai szakértő, volt nemzetbiztonsági főtiszt. Szerinte amit Orbán „el tud érni”, azt valójában Putyin akarja. Oroszország vezetője pedig azt akarja, hogy minél kevésbé vegyék észre, valójában mit is akar, mondta a szakértő lapunknak adott interjújában. (Telex)

És akkor folytassuk azzal, hogy a nagy hadvezér, miután hangosan és tisztán érthetően kijelentette, hogy ő aztán tényleg, de isten bizony nem az Európai Unió nevében rohangál és tárgyal sem Ukrajnában, sem Oroszországban, levélben számolt be a hőstetteiről Charles Michelnek, az Európai Tanács vezetőjének. A levél állítólag titkos volt, de úgy fest, nem nagyon sikerül titkot tartani, merthogy a levélke – megint csak állítólag – kiszivárgott, eljutott egy ukrán laphoz, és ők lelkesen nyilvánosságra hozták azt. A lap azt állítja, egy uniós diplomatától szerezték meg a nagyon titkos levelet, amiben én nem is kételkedem.

Az azerbajdzsáni Susából július 5-én küldött, nem a nyilvánosság számára írt levélben Orbán azt írta, hogy sem Kijevben, sem Moszkvában nem az Európai Unió nevében tárgyalt, pusztán csak kíváncsi volt a háborúzó felek álláspontjára. A levél nagy részében ezt követően az oroszokét fejti ki, ami abból a szempontból érthető, hogy az ukránok elképzeléseit minden bizonnyal az uniós vezetők Orbán levele nélkül is jól ismerik. (HVG)

Elképzelem a jelenetet, ahogy Orbán Viktor a Türk Tanács nagyon hasznos, és Magyarország szempontjából őrületesen fontos megbeszélése után/előtt/közben előkapta a tollat, papírt, és illatos levélkét firkantott a haloványlila levélpapírra. Aztán elfáradt a legközelebbi postaládáig és belé helyezte. Mármint a ládába a borítékot. Esetleg – hallgatva az idők szavára – laptopon alkotta meg a beszámolót, és útjára bocsátotta az emilkét. És nem szólt neki az erősen paranoid külügyminisztere, hogy ne tegyen ilyet véletlenül sem, mert ez egy veszélyes világ, ő sem szokott ilyesmit tenni, hanem felpattan a katonai nemkormánygépre – vállalva azt  kockázatot is, hogy még csak ki sem tud nyújtózni -, és személyesen találkozik mindenkivel. Akár kell, akár nem kell. A levélkében Orbán Viktor elhencegett azzal, hogy ő maga vetette fel Putyinnak a tűzszünet ötletét, de az valamiért nem borult a nyakába. Engem speciel érdekelne – nem nagyon, de legalább egy kicsit -, hogy ezt milyen minőségében tette meg. Mármint ugye azt tudjuk, hogy nem a soros elnökség vezetőjeként, nem az Európai Unió nevében, merthogy erre sem nem kért, sem nem kapott felhatalmazást, és maga is azt mondta (írta), hogy nem ilyen minőségében járta el a rúdtáncot. Lássuk csak! Tárgyalhatott a majdnem 9,5 millió lakossal büszkélkedő Magyarország, pontosabban a rá szavazó 2 millió híve nevében. Ez majdnem olyan jó és hasznos, mintha hadat üzent volna az Amerikai Egyesült Államoknak. Ha nem kormányfőként, akkor mehetett még a Fidesz örökös elnökeként. Az is ütős érv. Esetleg az ország leggazdagabb bányászának fiaként, az ország leggazdagabb gázszerelőjének haverja, és mentoraként, vagy Orbán Ráhel nemzetközi üzletasszony apjaként. Egyik jobb, mint a másik. Melyik volt vajon?

Miután engem sem hatalmazott fel senki semmire, de én legalább a magam kenyerét eszem – itt fölöttem a bal felső, adomány feliratú sárga gombra, illetve az alant felbukkanó kék Stripe gombra klattyintva lehet hozzájárulni ehhez a kenyérhez, mert jelenleg eléggé ramatyul állunk -, ezennel elmesélem, én mit gondolok. És ezt még csak nem is kell fáradságos munkával kiszivárogtatni senkinek. Szerintem az van, hogy Orbán Viktor egy üzenőfal. Rája rajzszögezik a nagyok azokat az üzeneteket, melyeket személyesen nem óhajtanak átadni, de szeretnék, ha eljutna a címzettekhez. Ez akkor is világos volt, amikor a török elnök Budapesten, Orbán Viktor mellett állva fenyegette meg az Európai Uniót, hogy amennyiben nem kap pénzt, ránk szabadítja a táborokból a menekülteket, akkor is világos volt, amikor Putyin innen rázta az öklét a NATO-ra, aztán úgy füttyentette magához a vendéglátóját, ahogy jobb érzésű ember a kutyáját sem szokta, és most is ezt gondolom. Putyin valószínűleg szeretné már befejezni az egészet, mert erőt kellene gyűjtenie, de a zsákmányt persze nem adná, és úgy kellene kinéznie a dolognak, hogy ő győzött, és valójában humanitárius okokból cselekedett. Ezt a cetlit tűzte ő a mi kis békepávánk terjedelmes ülepére. Ha nem így volt, akkor tévedtem, és bocsánatot kérek. Viszont kisded írásom végére sikerült meghazudtolnom a saját írásom elejét, legalább részben. Már ami a hasznos hülyét illeti.

Most viszont jó ébredezést, és szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.