Szeptember 22,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Milliárdok nyomában

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek!

Nem Ukrajna vagy Oroszország érdekei érdekelnek, mindenekelőtt azt akarom, hogy a háború véget érjen és legyen tűzszünet (Orbán Viktor)

Jó. Én meg azt akarom, hogy legyen világbéke, senki ne legyen beteg és mindenki szeressen mindenkit, szűnjön meg a klímakatasztrófa, és a szegénység. És? Változik valami attól, hogy én mit akarok? Nem, merthogy ezekért a dolgokért tenni is kell. Ezzel szemben akarhatom például azt, hogy reggel keljen fel a nap, télen legyen hidegebb, mint nyáron, ezek be fognak következni maguktól is. Azt én tudom jól, hogy Orbán Viktort egyáltalán nem érdekli sem Oroszország, sem Ukrajna érdeke, de az a baj, hogy Magyarország érdeke sem érdekli. Mert Magyarországnak, sőt, egész Európának az az érdeke valóban, hogy érjen véget a háború, de azt sajnos kevés akarni, tenni kell érte. Nem imával, hanem ésszel. Erről szól a politika, nem pedig arról, hogy miként ügyeskedjen ki magának az ember pénzt, hatalmat, mindenféle előnyöket.

A szuverenista, patrióta erők összefogására van szükség az Európai Unióban, ugyanis jól látszik, hogy a liberális mainstream teljesen le akarja uralni a politikát, jól látszik, ahogy a választók akaratát figyelmen kívül hagyva osztozkodnak a pozíciókon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben. (MTI)

De mennyire nagyon igaza van Szijjártó Péternek! A választók akaratát valóban ocsmány dolog figyelmen kívül hagyni. Nem is értettem soha, hogy miközben a magyarországi parlamenti választások többnyire minimális fideszes többséget – bár olyan is volt, amikor a választók fele sem szavazott rájuk, tehát átlagban nagyjából a fele szavazatot szokták kapni – ér el, a miniszterek fele miért is nem ellenzéki politikus? Hiszen a szavazók ezt akarták, nem pedig azt, hogy a Fidesz ötven százalékos felhatalmazással száz százalékban uraljon le mindent. Ja, hogy Szijjártó ezt természetesnek veszi, az itt rendben van? Ott nincs rendben, ahol nem jut szóhoz a főnöke? Az nem azért van ám, hanem az az oka, hogy nem bíznak Orbán Viktorban, mivel kötözködik mindenkivel, mint egy részeg lókupec, ott tesz keresztbe a közösségnek, ahol csak tud, amit itthon állít, annak általában köze nincs az igazsághoz, a rengeteg uniós pénz ellenére lepusztította az országot, miközben a komplett rokonsága milliárdos lett, kerítésen belül az unió ellen uszít, ott meg gazsulál, közben pedig – ameddig engedték – valahogy mindig úgy vétózott és szavazott, hogy azzal Putyin érdekeit szolgálta véletlenül. És ebből már iszonyúan elege van ott mindenkinek, ezért mellőzik a hős csútit, nem gonoszságból.

Végre elérkezett ez a pillanat is, a pártpropaganda megtalálta a maradék (tőlük) független sajtót, és támadást indítottak. A Nézőpont Intézet csinált valami elemzést, amit legalább nyolc fotóval, és hosszú beszámolóval szponzorált meg az MTI. Az aktuális problémájuk az végső soron, hogy még mindig létezik olyan sajtó, amelyiket nem sikerült fideszesíteni.

Legalább évi egymilliárd forint értékű külföldi forrás érkezik az ellenzéki, kormánykritikus médiumokhoz – mondta Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója az intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén.

„Mindenkinek joga van megtudni Magyarországon – pláne ilyen politikai helyzetben, mint ami most tapasztalható Európában és a világban – hogy ki, miért, milyen szándékkal finanszíroz egyes projekteket” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a Nézőpont Intézet „körbekérdezte” a hazai sajtótermékek kiadóit a hozzájuk érkező külföldi támogatások mértékéről, ám a „politikailag releváns ellenzéki médiumok” közül mindössze 5 kiadó volt hajlandó válaszolni.
    Boros Bánk Levente elmondta: javasolják, hogy a „transzparencia jegyében, az állampolgárok, az olvasók tájékoztatása érdekében” vezessenek be önbevallási kötelezettséget arra vonatkozóan, hogy ki, mikor, honnan és milyen célból fogad el külföldi támogatásokat.

Az intézet álláspontja szerint ugyanakkor egy feszültséggel teli nemzetközi térben, különösen háborús helyzetben, ahol Magyarországot bele akarják kényszeríteni az ukrán-orosz konfliktusba, érdemes megnézni, kik azok a külföldi tényezők, akik – akár kormánybuktatási szándékkal – befolyásolni akarják a közvéleményt a sajtón keresztül.  A külföldről érkező források kapcsán példaként elmondta, hogy a Partizán Youtube-csatorna mintegy 570 millió forint külföldi támogatásról ír az éves beszámolójában, „aminek részleteiről nem tudunk semmit.” A Nyugat.hu kiadója több mint 80 millió forint külföldi támogatást kapott, míg a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt. 42 millió forint olvasói támogatásról és 150 millió forintnyi külföldi forrásról számolt be. (MTI)

Az sajnos nem hangzott el, hogy a fideszes média mennyi közpénzt kap, pedig az egy hét alatt meghaladja a függetleneknek jutó éves összes külföldi forrást. Úgyhogy én meg javaslom, a Nézőpont Intézet és az összes többi ilyen intézet, az Indextől az Origón át a Megafonig és a pártpropagandát nyomó közpénztévékig, közpénzrádiókig számoljon már el mindegyik a közvetlenül kapott, állami reklámokon keresztül, fizetett cikkeken át a mindenféle alapítványok közbeiktatásával nekik juttatott milliárdokig. Ugyanis ameddig a Partizán ilyen adatai nyilvánosak, a Fideszt szolgáló egységeké messze nem az. Azt meg sebesen el kellene felejteni, hogy valamiféle orosz mintára megpróbálják hazaárulónak kikiáltani a független médiát, mert annak alighanem megint komoly következményei lesznek Brüsszelben is. És nem azért, mert Soros György ezt akarja, hanem azért, mert ilyen pofátlan diktatúrát az Európai Unión belül senki nem vezethet be. Még a mindenféle intézetek mögé bújó kormánypárt sem.

Ha a Nézőpont intézetnek fáj az az évi egymilliárd, aminek egy része – gondolom – egyenesen uniós forrásból érkezik, akkor én meg szeretném látni, hogy a Fidesz nevű párt mennyit költ az én és mindenki más pénzéből arra, hogy a médiát felhasználva hatalomban tudjanak maradni. Nyugodtan hozzá lehet csapni az összeghez az óriásplakátok és a nemzeti konzultációk, a kormányzati tájékoztatásnak hazudott agymosások és persze a békemenetek költségét is. Megfejelve a Rogán-minisztérium bekerülési költségével. Köszi.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi majd jövünk vissza az első beszólással. Hamarosan.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.