Szeptember 22,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Olcsó sörnek is híg a leve?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Meg kell állapítanom, hihetetlenül vicces pasasok ülnek a Fidesz legfelső köreiben. Nők nem ülnek ott, ők főzik a kávét, gondolom. Miután kiderült, hogy a nagy melldöngetéssel beharangozott széljobbos összefogás – melyről azt állította a csúti hadvezér, hogy személyesen ő fogja összehozni, és amiről már akkor is tudni lehetett, hogy hazugság – megint nem jön össze, de olyannyira nem, hogy Meloni pártcsaládjában nem kérnek a Fideszből, mit talált kiírni Kocsis Máté a közösségi oldalára?

És akkor csodálkozzunk rá a rogáni propagandagépezet működésének szépségeire, illetve arra, micsoda demokrácia uralkodik a királyi udvarban, ahol mindenkinek lehet saját véleménye:

Valóban kizárt, mer be sem fogadták a Fideszt. Ez meg borzasztóan gyenge mentési kísérlet. Mint amikor önként kiléptek a néppártból, csak még kapaszkodtak egy darabig az ajtókeretbe. Élőben láthatjuk a viccet a nyuszikáról és az ő létrájáról. Közben pedig – hogy még jobb legyen – a forint átmeneti erősödés (erősödgetés) után úgy döntött, mégis megcélozza a 400 forintos euro árfolyamot. De semmi gond, mi forinttal fizetünk, mondá az egyszeri Fidesz-szavazó, majd nem érti, hogy miért kapott megint kevesebbet a boltban a forintjáért. És nem lehet neki elmagyarázni, hogy azért, mert egy csomó dolog importból származik, amiért euróval kell fizetni, és az beépül mindennek az árába. Oda se, majd előkerül Nagy Márton és jól elmagyarázza a népnek, hogy miért Matolcsy György tehet mindenről, Matolcsy Vargára és Nagyra keni a felelősséget és így körbe-körbe, Orbán Viktor neve fel sem merül, az okos honpolgár pedig áll a boltban a kasszánál és semmiből semmit nem ért, csak annyit, hogy az ukránok, Brüsszel és Soros György miatt nem tudja kifizetni azt a tíz deka parizert, amire gusztusa támadt hó közepén. És akkor még hol a hónap vége?

Az ügyészség hosszas, alapos, minden részletre kiterjedő nyomozás után megállapította, hogy nincs itt semmi látnivaló lehet oszlásnak indulni, Varga Judit pedig nem csak egy hisztis tyúk, aki a televízióban meséli el vadidegen embereknek, hogy a beosztása – igazságügyminiszter – ellenére is annyira kiszolgáltatott volt az ő férjének, hogy szült három gyereket, szenvedett, mint a kutya, mégsem vált el. Bizonyára az tartotta vissza, ami sajnos nagyon sok nőt; hogy nem tudnák egyedül megoldani a gyerek eltartását, ezért akár a bántalmazó kapcsolatot is vállalják. Ez van, ha a kormány annyira sóher, hogy még a minisztereit sem fizeti meg. Én mondjuk még olyan bántalmazott nőt életemben nem láttam, aki elhencegne azzal, hogy mi történt a négy fal között, de hát nem vagyunk egyformák. Na most ugyanez a Varga Judit nem csak hisztis, de hazudozó is. Mert amennyiben igaz, ami az ügyészségi nyilatkozatban elhangzott, hogy pletykákat osztott meg a férjével, akkor ugye az végső soron hazugság, vagy annak bizonyult mostanra a központi direktíva szerint. Magyarul a volt igazságügyminiszter hisztis, gyáva, pletykás és hazudós. Egyszerre. Igazán jó érzés lehet, amikor a NER megvédi az övéit. Mi lenne, ha nem védené?

És most egy kis könnyed szórakozás következik a gatyarohasztó meleg örömére. Valakik annyira ráértek, hogy kiderítették, hol a legolcsóbb a sör az uniós országokban. És – természetesen – Budapest dobogós helyezést ért el, számomra nem teljesen világos, hogy annak melyik fokát sikerült elfoglalni.

Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) szerint, az Egyesült Királyságot és az EU tagjelölt országait is beleértve az izlandi Reykjavík vezeti a listát, sörönként 10 euróval, amit Oslo követ 9,6 euróval. Ezután Koppenhága és Helsinki következik, 8 eurós sörárral. Több mint 7 eurót kell fizetni egy csapolt sörért Londonban (7,7 euró) és Párizsban (7 euró). A svájci Bernben 6,7 euróba kerül egy korsó ital.

BUDAPESTEN 2,5 EURÓ, PRÁGÁBAN 2,4 EGY KORSÓ CSAPOLT SÖR.

Az Eurostat adatai szerint Budapesten a legolcsóbb (az egész EU-ban) az alkoholos ital (Index)

Szerintem a 2,4 euró kevesebb, mint a 2,5 euró, de oda se neki. Azt mondjuk jó lenne tudni, mit hasonlítottak össze mivel, mert a Kőbányai Világost – már ha van még ilyen – a Guinnessel mondjuk nem feltétlenül érdemes összevetni. Az sem teljesen mindegy, hol issza az ember azt a sört. Kőbánya-alsón alighanem olcsóbb, mint a Váci utcában. Granadában például totál mindegy, hol issza az ember a sörét, az maximum 2,5 euróba kerül, a külvárosban van olcsóbban is. Itt nem ismerik a korsót, 3,3-4 dl. egy sör – báronként is tud változni, nincs pontos mennyiség a csapoltnál -, de itt minden italt kis adagokban hoznak, mert a hőségben hamar ihatatlanná válna. A boltokban is a 3,3 kiszerelés jellemző dobozos és üveges kivitelben is, az üdítőknél is. Ámde – és ez igen komoly különbség – Granadában minden ital mellé jár kaja is. Üdítőhöz, sörhöz, borhoz tapasidőben adják az ételt. Nem egy tál csülkös pacalt kell elképzelni, de nem is egy marék chipset. Olajbogyó-sonka/sajt-szalámi-kenyér a minimum, de a legtöbb helyen meleg kaja jár. Húsgombóc mandulamártásban, hamburger, croquetas (ez nem olyan, mint amit mi ismerünk, hanem besamelben kevernek el húst, sonkát, zöldséget, aztán formázzák, panírozzák és kisütik), tortilla, pörtkölthöz hasonló valami, sülthús krumplival és még sokféle étel, báronként változik. Minden bárban legalább 6-7 féle tapas van. Van olyan, ahol választani lehet és van, ahol nem lehet, hozzák sorban, új italhoz másféle tapast. Előtte persze megkérdik, van-e allergia vagy egyéb problémánk – nekem szokott, mert a pacalt nem tudtam megkedvelni -, és ahhoz tartják magukat. Én két tapassal tökéletesen jól szoktam lakni, nagyobb étkűek háromnál telítődnek. Nagyon ritkán látni itt részeg embert, az is általában vagy angol, vagy német turista. Tapas alkoholmentes sörhöz is jár, sőt, alkoholmentes borhoz is, ami amúgy nem más, mint must, de itt valamiért szeretik alkoholmentes bornak hívni. Tehát ha azt vesszük, hogy Budapesten fél liter sör 2,5 euró, itt kicsit kevesebb van a pohárban, ám közben meg is ebédeltünk, vagy vacsoráztunk – tapasidő déltől háromig, aztán nyolctól éjfélig van -, és még be sem rúgtunk, mert kajáltunk közben, nem is tudom, melyik az olcsóbb. És itt kövér embert is elvétve látni.

Most, hogy megvolt a kirándulás is, veszem a búcsúmat. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Sör és tapas mellé – az ott a tányéron éppen croquetas – sokszor ezt is kapjuk:

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.