Szeptember 22,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ellenzék és rendszerváltás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Martin Ethelwolf néven publikáló Farkas Attila Márton, a Mandiner által meglehetősen gyakran idézett szerző ezúttal (nála azért ez elég gyakran előfordul) olyan bejegyzést posztolt, amely nem éppen Fidesz-barát. Mert hát mondandójának lényege nem más volt, mint hogy a Fidesz tetté olyanná ezt az országot, amilyen most. Nekik köszönhető az, hogy Magyar Péter megjelenéséig szinte nem is létezett semmiféle ellenzék és minden, amit tettek, az körülbelül a vicc kategóriájába tartozott. Voltak persze és lesznek is valódi ellenzéki emberek – Juhász Péter, Hadházy Ákos -, de őket ma már nem a nagyobb pártok mögött kell keresni, hanem a legtöbb esetben függetlenként tevékenykednek. Rájöttek ugyanis arra, hogy a hazai ellenzéki pártpolitizálásának nem sok értelme van, pláne nem sok értelme van annak, hogy az ember a mandátuma megszerzését követően beül a Parlamentbe. Ott valódi munkát a Fidesz kétharmados többsége miatt egyébként sem lehet végezni.

Lehet szidni, fideszes barátaim, Magyar Pétert. Még az is lehet, hogy normális esetben igaz is lenne. Ahogyan lehetett élcelődni korábban a nyomorult, kontraszelektált béna ellenzéken. De hogyan legyen itt bárkiből ellenzéki politikus, amikor minden a tiétek, és mindent bezsebeltetek, mindenre rátelepedtetek? Hogyan lehetne itt normális ellenzék a fékek és ellensúlyok programban meghirdetett, büszke kikapcsolása után több, mint egy évtizeddel?

Ki merne itt politikai pályát választani ilyen intézményrendszerben, ilyen közbeszédkörnyezetben, ilyen társadalmi feszkóban? Egy ennyire profi látens egypártrendszerben. Egy ennyire lepusztult ellenzéki környezetben. Bárki is itt az ellenzék, az a ti produktumotok, a ti terméketek, vagy direkte, vagy inverz módon. A ti tükörképetek.  Magatokon röhögtök, magatokon vagytok kiakadva. Hiszen itt minden a NER. A fideszt csak a fidesz tudná leváltani. Vagy talán még az se.

Nem szoktam egyetérteni a szerzővel, de most többé-kevésbé egyet tudok érteni, ezek fontos gondolatok. Még akkor is, ha véleményem szerint az valódi opció lehetett volna, hogy egy Fidesztől valóban független ellenzék jöjjön létre és váltsa le a kormánypártot, de ez valahogy soha nem alakult ki. Tartok tőle, hogy ennek oka többek között az is, hogy bárki is kezdeményezett bármit, képesek voltak valamilyen formában Gyurcsány Ferenchez kötni, amelynek hatására sikerült elérni azt, hogy a többség elforduljon az ellenzéki pártoktól. Ehhez persze az is kellett, hogy az ellenzéki pártok politikusai ennyire lagymatagok és gyengék legyenek, de hát végső soron olyan ellenzéke és nyilván olyan kormánya van egy országnak, amilyet a társadalma kitermel. Azt sem lehet mondani, hogy a Fidesz csak úgy a kezébe vette volna a hatalmat anélkül, hogy erre a társadalom valaha is felhatalmazást adott volna. Az, hogy időközben úgy írták át a törvényeket, hogy szinte verhetetlenek legyenek, egy másik dolog.

Végső soron valóban a NER termelte ki a saját ellenzékét Magyar Péter személyében. Lehet bármennyire elvakult Magyar Péter fanatikus valaki, azt úgy vélem, kevesen tagadnák le, hogy Magyar Péter a kiváltságosok köréből jött, és ő maga is élvezte a maffiakormány hathatós segítségét. Ezt maga Magyar Péter sem tagadja le, hiszen teljességgel értelmetlen lenne, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy a Fidesz uralkodásának kezdete óta senki nem volt képes ennyi elégedetlen szavazót megmozgatni. Lehet szeretni és utálni is Magyar Pétert, de az igazság az, hogy a magyar embereknek egy vezetőre van szüksége, nem pedig egy politikai pártra vagy pártprogramra. Volt Gyurcsány Ferenc és van Orbán Viktor immár 14 éve, akik mögött szinte mindegy is volt, hogy milyen politika van, a személyük volt a fontos. Szinte személyi kultusz alakult ki körülöttük, ami egyébként mai napig igaz mindkettejükre.

Magyar Péter körül is egy hasonló dolog látszik kiépülni, de emellett az is igaz, hogy fiatalok egy igen jelentős csoportja is benne látja a változás lehetőségét, ami némileg változtat a kialakult helyzeten. Minden nemzet jövőjét a fiatalság jelenti, ezért borzasztóan fontos az, hogy a fiatalok kire is szavaznak, kiben látják a jövőt. Márpedig a Fideszre eddig is igen kevés fiatal szavazott, csak ezzel nem értek el az égvilágon semmit, hiszen másra sem szavaztak. Most ez a trend megváltozni látszik, ugyanis a fiatalok tömegei szavaztak le Magyar Péterre, aki ugyan a NER-ből érkezett, de változtatni akar. Aztán, hogy ez mennyire igaz, az persze csak idővel derül ki, de mivel a szavazók látták, hogy az ellenzék 14 év alatt az égvilágon semmit sem volt képes elérni (mondjuk hatalomhoz sem jutottak, tehát rombolni sem volt lehetőségük), ezért róluk már lemondott. A Tisza Párt lényegében nyugdíjba küldte az ellenzéket. Ez a NER nélkül vélhetően soha nem jöhetett volna létre, noha nélkülük talán egy jóval jelentősebb, értelmesebb ellenzék formálódott volna, nem egy olyan, amelyet ma kell elviselnie a szavazóknak.

Lényeg a lényeg, egy rendszerváltás küszöbén lehetünk, ahol az eddigi ellenzék helyét egy olyan ellenzék vette át, amely igencsak megközelítette Orbán Viktor egyeduralmát. Nem véletlenül rémisztette ez meg annyira a rendszert és a propagandáját, hogy a már jól bevált szokások szerint megpróbálták kicsinálni Magyar Pétert. Ez viszont nem jött be, és ma már olyan hatalmasra nőtt a Magyart támogatók csoportja, hogy nincs már mit tenni. Mert ugyan a Momentum is egyik pillanatról a másikra jött létre, és igen gyorsan szavazók százezreit tudhatta maga mögött, viszont milliós szavazótáborról soha nem beszélhettek, amely talán megmagyarázza azt is, hogy miért van az, hogy ma már szinte nem is beszélhetünk róluk. Magyar Péterék átlépték azt a bizonyos küszöböt, ahonnan véleményem szerint már nincs visszaút. Volt NER-lovag, vagy sem, azt kár lenne tagadni, hogy valódi kihívóról beszélhetünk, ami mindennél jobban elgondolkodtathatná a Fidesz táborát. Gondolkodjanak csak, éppen ideje van annak, hogy valódi kihívója akadjon a 14 éve egyeduralkodó Orbán Viktornak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.