Szeptember 23,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

Ordítok Blog


Keveset hibázik és végig az emberek felé fordul

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Érdekes hírt olvastam a Telexen. A portál egy – meglehetősen homályos hátterű – közvéleménykutató cégről ír, és arról, hogy kérdezgeti a cég az embereket, ha csak Magyar Péter és Dobrev Klára közül lehetne választani, akkor ő kit választana, illetve hogy jónak tartja-e Orbán Viktor politikáját. A 24.hu odáig ment a téma kapcsán – mert természetesen annyiban nem változott a helyzet, hogy a piacvezető 5-6 portál ugyanazokat a híreket tálalja, legfeljebb hozzáírnak néhány sort, és némileg más címet adnak -, hogy talán a Fidesz próbálja kitapogatni a közhangulatot. Azt mondjuk eleve nem értem, a Fidesznek mi a bánatért lenne fontos, hogy Dobrev, vagy Magyar? Amelyiket többen támogatnák, az lesz a Fidesz elnöke Orbán helyett? Nyilván nem. Annak már több értelme lenne, ha azért kérdés a kérdés, mert a Rogán-művek annak a legyilkolására fekszik rá, aki veszélyesebb Orbánra és rajta keresztül a NER-re. Csak ugye Dobrev Klára – miközben változatlanul okos, jó politikusnak tartom – nem fog tudni kilépni a férje árnyékából, merthogy ez eddig sem ment neki. Gyanítom, hogy a fejemre szakítom a DK fanatikusok szokásos átkozódását, de ahogy eddig sem volt nálunk szempont, hogy megfeleljünk akár nekik, akár bárki másnak, most sem különösebben érdekel a dolog.

Dobrev tehát kilőve, Magyar Péter pedig van annyira okos, hogy nem fog politikai öngyilkosságot elkövetni azzal, hogy lepaktál egy szabad szemmel is jól láthatóan lejtőre került párttal. Pláne úgy nem, hogy a Fidesz és a NER Orbán Viktor nélkül nem működik, minden szektatag hozzá kötődik személyesen, ő a pásztoruk, más nem lenne képes vezetni azt a nyájat, hiába tennék át a kolompot a nyakába. Ha a tippem helyes, és az a megfejtendő kérdés, hogy kit kell legyilkoni Rogánéknak, akkor sem értem a dolgot. Hiszen a felbukkanása óta – és az bő három hónapja volt csupán – milliárdokat költött a kormány a mi adónkból arra, hogy lemészárolja Magyart. Sőt, még a DK is bőven áldozott erre a nemes célra, aztán mit értek el vele? Semmit. A nulláról indulva, kevesebb, mint 100 nap alatt kinőtt a földből egy 30 százalékos támogatottságú párt. És nem is értik, hogyan, hiszen Magyar nem igazán mond semmi újat, amit előtte ne mondtak volna el ezerszer mások, és mégis. Nem én fogom persze megfejteni Magyar titkát, de úgy hiszem, az sokat nyom a latban, ha a politikus nem nézi hülyének az embereket. Márpedig a jelenlegi pártok többsége – a kormánypárt meg aztán különösen – ezt teszi. Ennek is van persze hozadéka, mert működik. A gond csak az, hogy egy ponton túl a támogatottság nem növelhető. Ugyanis minden társadalomban, az összes kontinens összes országában egy bizonyos arányban vannak azok, akik képtelenek az önálló gondolkodásra, ezért mástól várják el, hogy helyettük elvégezze a kimerítő tevékenységet. Nekik pont elég néhány tőmondat, amit meg tudnak jegyezni, lehet velük szmájlikkal kommunikálni, bármit elhisznek, akár még azt is, hogy a vezérük parancsára kel fel reggel a Nap, és hogy nélküle örök éjszaka szakadna az országra. A gond az, hogy ilyen korlátolt képességűből nagyjából max. a társadalom 20-25 százaléka tevődik össze, tehát ez az a küszöb, ameddig az emberi bárgyúságra építő pártok el tudnak menni, és ezen a rétegen nekik osztozniuk kell.

Mindenki másnak ott a mastercard, akarom mondani azok a potenciális szavazók, akik szoktak gondolkodni, ám – vagy éppen ezért – nem leltek eddig olyan pártot, vagy olyan politikust, amelyikről azt érezték, hogy hozzájuk szól, és meg is hallgatja őket. Magyar ezt a réteget célozta meg, és szerintem óriási kockázatot vállalt ezzel. Ugyanis annak a veszélye, hogy azok, akik most hisznek neki és benne, ám ha csalódnak, apró cafatokra tépik, óriási. Orbán Viktor, de Gyurcsány Ferenc sem vállal ilyen rizikót, az ő híveik akkor is tapsikolnának, ha a nyílt színen csapkodnának a falhoz cuki kiscicákat. Ahogy azt is gondolkodás nélkül nyelik be, ha a bálványuk – és most szokásommal ellentétben rendkívül visszafogott leszek – nem bontja ki a valóság minden részletét. Nyilván Magyar is hibázhat, de az ő szavatossága limitált, nincsen túl sok dobása. Az a tömeg, amelyik megindult a szavára, bőven növelhető, ha ügyesen taktikázik. Sőt, mivel már elég nagy lett ahhoz, hogy működésbe lépjen a politikai gravitációs mező, magához fog vonzani olyan embereket is, akik nem pontosan tudják, mi van, de szeretnek a győzteshez tartozni. Bizonyára van ennek a jelenségnek valami hivatalos neve, de nem vagyok politológus, sem szociológus, úgyhogy ezzel nem tudok szolgálni. Tehát szerintem ha Magyar jól taktikázik – és eddig jól taktikázott, eszméletlenül profi csapat lehet mögötte -, keveset hibázik és végig az emberek felé fordul arccal, jó eséllyel le fogja tudni bontani a megkövült hierarchiát.

És nem csak nagy dolgokra kell ám gondolni. Aprókra is. Most például éppen feltolt a Facebbokra egy fotót, amin ül egyedül, lényegében az az üzenet, hogy véget ért a kapcsolata a barátnőjével. Hülyéék ilyenkor sunnyognak, tagadnak, hazudnak – tehát hülyének néznek mindenkit -, holott elég ennyi, mert az emberek általában megértik a napi gondokat. Sőt, jó néven veszik, ha a politikusoknak is vannak olyan hétköznapi problémáik, mint nekik. Szolidárisak. Ráadásul így már a pártpropagandának is nehéz lesz karaktergyilkolni ezzel a Tisza párt vezetőjét. Magyar Péter és azok, akik adják neki a tanácsokat nem az emberek legsötétebb ösztöneire, ostobaságára, gonoszságára vagy szektahajlamára építenek, hanem a megértésre, gondolkodásra, összetartozásra, a jobb jövő akarására. Tehát pozitív dolgokra. És ez mindig bejön, mert minden ellenkező vélekedéssel szemben minden társadalomban több a jószándékú, normális ember, mint az acsarkodó hülye. Csak ezt sok politikusnak még nem sikerült felismerni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.