Szeptember 23,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Milyen győzelem?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mintha megfordult volna a világ a politikai elemzőkkel hazánkban. Legalábbis bizonyos elemzőkkel – a pontosítás feltétlenül szükséges. Arról írnak, beszélnek, hogy a mostani választás kudarc volna a kormányerők számára, miközben az új ellenzék elsöprő lendületet mutat. Ezt az állítást a tények egyáltalán nem igazolják. A Fidesz önkormányzati pozíciója nem rengett meg, sőt sziklaszilárdan őrzik fővárosi és országos támogatottságukat. 

Budapesti győzelmeik elismerésre méltók, a vármegyei közgyűlésekben hatalmas többségben vannak, az ország kisebb-nagyobb településeit meggyőző fölénnyel kormányozzák. A kormányoldal tehát ma megkerülhetetlen erő az országban. 

Szentesi Zöldi László és hozzá hasonlóan más propagandisták is valami más csatornát nézhettek vasárnap, ugyanis az tény és való, hogy a Fidesz nem bukta el a választásokat, de magához mérten nem is nyerte meg. Hiszen egy kormánypárt – pláne az a 14 éve hatalmon lévő, győzelmi kényszerrel megvert kormánypárt – egy választásnak mindig úgy indul neki, hogy minél több új pozíciót szerezzen meg. Márpedig ez nem történt meg, még Hódmezővásárhely is az ellenzék kezében maradt, a Szentkirályi-csel ellenére Budapesten a többség Karácsonyra szavazott, miközben két uniós mandátummal kevesebbet sikerült begyűjteni, mint öt éve. De ha ez nem lenne elég, még azzal is szembesülniük kellett, hogy a korábban ismert ellenzék szinte megszűnt létezni, és helyét a Magyar Péter vezette Tisza Párt vette át, amelyre nem süthető rá sem a Gyurcsány-, sem pedig a Soros-bélyeg, amely eddig a kormány szinte egyetlen, bár sajnálatos módon működő taktikája volt.

A Fidesz aktuális ügynöke, Vitézy Dávid, Tarlós Istvánhoz hasonlóan szűken ugyan, de elvesztette a szavazást, bár újraszámolást kér, mivel állítása szerint csalás történhetett. Ez persze idővel ki fog derülni, de nekem valahogy kétségeim vannak afelől, hogy a Fidesz által támogatott jelölt lenne az, aki hátrányt szenvedett a vasárnapi választásokon. Ha valakinek, akkor Karácsony Gergelynek kellett szembeszéllel harcolnia és mindent megtennie azért, hogy üzenete eljusson mindazokhoz, akik aznap elmentek szavazni. Tehát még a Fidesz által támogatott Vitézy sem tudta behúzni a fővárost, mint ahogy a rommá gyalázott, Lázár által az ország leghülyébb polgármesterének nevezett, a parlamenti választásokon korábban valóban aggályosan szereplő Márki-Zay Péterrel sem tudtak mit kezdeni. De Győrt is elveszítették, noha az is igaz, hogy az ellenzék is veszített el megyei jogú városokat, noha ez egy ilyen politikai átalakulás idején talán annyira nem is meglepő.

Ki volt tehát a vasárnapi választások valódi győztese? Véleményem szerint nem a Fidesz, hanem inkább mindazok a magyarok, akik változást szeretnének Magyarországon immár több, mint egy évtizede, de nem akartak a meglévő ellenzéki pártokra voksolni. Egy komoly átalakuláson ment át a magyar politikai élet, amelyhez a Fidesz nem tudott alkalmazkodni. Elveszítették a kezdeményezés lehetőségét, és számtalan üggyel nem tudtak mit kezdeni. Magyar Péterről lepattantak a golyók és nem tudták legyilkolni időben a karakterét még úgy sem, hogy a volt feleségét bezavarták Hajdú Péterhez, hogy ott elmondja igencsak megkérdőjelezhető történetét az éveken át bántalmazott feleségről, aki miniszterként mindezt elhallgatta mindenki elől. Ez sem volt elég arra, hogy hiteltelenítsék Magyar Pétert, ő és a gyakorlatilag egyszemélyes pártja olyat tett, amire az újkori magyar demokráciában nem volt példa, pár hónap leforgása alatt egy olyan ellenzéki erőt hozott létre, amely idővel komoly fejtörést okozhat még az állampártnak. Annak idején a Momentum is erre vállalkozott, de ők sajnálatos módon nem tudtak élni a lehetőséggel, érdemben előre lépni, ez pedig mostanra lényegében a megszűnésükkel fenyeget.

A Fidesz tehát igenis vereséget szenvedett, a Fidesz számára igenis kudarc a választás, és ezt vélhetően a pártban lévők is pontosan tudják. De nyilván nem fogják azzal telesírni a sajtót, hogy nem tudtak mit kezdeni Magyar Péterrel és pártjával, hiszen az gyengeséget mutatna, viszont a mostani viselkedésük és kommunikációjuk sem tűnik éppen adekvátnak, leginkább nevetségesnek hat. Elvégre mandátumokat, szavazókat veszítettek el, mégis találnak olyan statisztikákat, amelyek alapján természetesen ők jöttek ki győztesen ebből a párharcból is. Persze ha el akarják hitetni magukkal és szavazóikkal, hogy ez a valóság, akkor tegyék csak, de két év múlva ez az önámítás már lehet, hogy meg fogja bosszulni magát. Mondjuk én leszek az utolsó, aki emiatt könnyeket fog hullatni az akkor már 16 éve hatalmon lévő maffiakormánnyal szemben. Egyelőre viszont jó azt látni, hogy a százmilliárdos propaganda ellenére sem tudtak érdemi változást elérni, és az emberek igenis kifejtették a véleményüket.

A társadalom ébredése most még „csak” arra volt elég, hogy elveszítsenek egy pár mandátumot és pár települést, de két év múlva – ameddig Magyar Péternek lesz ideje és remélhetőleg képessége egy komoly szervezetet, országos hálózatot kiépíteni és eljuttatni az üzenetét minden szavazóhoz – a dolgok csúnyán megváltozhatnak. Eljött a vérfrissítés ideje és az az idő, amikor nem levitézlett, soha sem volt demokraták vezetik ezt az országot, hanem olyan jóhiszemű valamihez értő emberek, akik láttak már kórházat belülről, esetleg iskolát, vagy működő gazdaságot, és nem azért akarnak hatalomra kerülni, hogy milliárdosra hízzanak a közvagyon lenyúlásából. Elég volt a tehetségtelen és korrupt politikusok sorából, akik azt sem tudják, hogy mit kezdjenek a gazdasági válsággal, és nem képesek és nem is hajlandóak kivezetni az országot ebből a gödörből. Kétlem, hogy Magyar Péter egy személyben erre képes lenne, de pont az a lényeg, hogy nem valamiféle újabb személyi kultuszt kellene kiépíteni (ellenkezőleg, éppen ennek kellene véget vetni), hanem egy működőképes, akár többpárti koalícióból álló kormányt. Gyakorlatilag már minden környező ország polgárai demokráciában élnek, jó lenne, ha ehhez a klubhoz végre mi is csatlakoznánk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.