Szeptember 8,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Most nem kellene leülni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 425,173 forint, még hiányzik 2,574,827 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Tegnap – a demokrácia ünnepén, hiszen a szavazásokat így nevezik – Szijjártó Péter az ünneplős rövidgatyájában eltrappolt voksolni. Mégpedig elsőként tette ezt, amit aligha úgy kell elképzelni, hogy ott ácsorgott a szavazókör ajtajában pitymallatkor, hogy első lehessen. Inkább tudom azt elképzelni, hogy senkit nem engedtek be az odarendelt verőlegények addig, ameddig az autókonvoj meg nem érkezett a gatyás galambbal, aki szavazott és ebből mindjárt országos hír is lett. Már csak azért is ez a valószínűbb verzió, mert a toporzékolásügyi miniszteren kívül csak a felesége tartózkodott a teremben, és persze a szavazóbiztosok, akik közül a fideszes delegált arca éppen csak szét nem reped a széles vigyortól. Mipetinken kívül alighanem fotós is volt, merthogy meg vagyon örökítve az a csodás pillanat, amikor a hisztigép beixeli a lapon a Fideszt. Merthogy csak akkor lesz béke, ha mindörökkéorbánviktor rabolhatja, árusíthatja és terrorizálhatja az országot.

Elnézve a tegnapi demonstráció képeit érteni vélem, sokan miért gondolják azt, hogy Magyar Péter körül fanatikus tömeg gyülekezik. Szerintem az van, hogy nem szektát látunk szerveződni, hanem embereket reménykedni. Azok ott nem azért örülnek, nem azért fogják meg egymás kezét, mert a messiásban hisznek, hanem azért, mert önmagukban, egymásban, a közös akaratban hisznek. Azokat az embereket nem agitálták, hogy menjenek oda, nem mozgósították, nem vitték szervezett buszokkal. Ők szervezték meg önmagukat, ők mentek a saját akaratukból azért, hogy megbizonyosodjanak arról, nincsenek egyedül, sokan akarnak változást és igenis van hozzá elég erejük. Ezt jó ideje nem tudta, és most sem tudja elérni sem a Fidesz, sem az ellenzéki pártok egyike sem. Sem Orbán, sem Gyurcsány, sem senki hívó szavára nem csődülne oda önként tizedennyi ember sem. Ott a téren igazi erőt láthattunk, az pedig majd el fog dőlni a következő hónapokban, hogy kitart-e a lendület, vagy elhal, esetleg lavinaként zúdul alá, egyre nagyobb és nagyobb lesz. Tegnap este végére ért a választási kampány, de a parlamenti választások még előttünk vannak, és az igazán fontos dolgok akkor fognak látszani. Orbánnak lépnie kell, ha hatalomban akar maradni – márpedig akar, bármibe kerül. Kétsége ne legyen senkinek, mg csak lassítani sem fog a propagandagépezet. Ha kell, felszántják az országot, mindent a világon be fognak vetni a győzelem érdekben, akár polgárháborúba is belehajszolják a híveiket, csak nehogy el kelljen számolniuk az eddig elkövetett aljas disznóságaikkal, nehogy a hatóságok – mármint rendes, becsületes, független hatóságok – vizsgálják, miből is lett milliárdos a földbuta gázszerelő, Orbán összes családtagja, és még az a néhány család, amelyik a markában tartja az országot. Azt pedig főként nem engedheti meg magának a maffia, hogy bíróság előtt kelljen felelni a tetteikért. Márpedig kell, ez sehogy máshogy nem zárulhat csak úgy, hogy vezetőszáron látjuk a bűnözőket. Az a minimum, ami jár ennek az országnak.

Na de előreloholtam, most még csak ott tartunk, hogy szavazgattunk tegnap. A főpolgármesterségért folyó küzdelem adatai olyan rohadalom lassan érkeztek, hogy az valami egészen elképesztő. És annyira szoros volt mindvégig, hogy az hihetetlen. Egy sóhajtásnyival Karácsony Gergely győzött, úgyhogy nem sikerült a Fidesznek a nagy roham. Győrben volt még hasonlóan feszült helyzet, ott is bukott a kormánypárt. Óriási különbség, hogy Győrben a közgyűlés fideszes lesz, Budapesten nem. Nagyon nem. Nem fontos, de mindenképpen érdekes kórrajz, hogy Fülöpházán a jó polgárok vezetőjüknek választották azt a Balogh Józsefet, aki részegen összeverte az asszonyt, majd arra hivatkozott, hogy a nő átesett a vak komondoron, úgy törött el eze meg aza.

Szegeden nem történt csoda, Botka László verhetetlen. Hódmezővásárhelyt nem sikerült visszafoglalni, a többi nagyvárosban igen komoly verseny alakult ki. Ami még fontos, az Európai Parlamentbe a Fidesz 11 képviselőt küldhet, ami komoly visszaesés az előző időszakhoz képest. Én most biztosan nem fogom elemezni a szavazást és annak eredményeit – fogunk erről beszélni még éppen eleget -, még nagyon reggel van, alvásból pedig nem sok jutott – mondjuk nem csak nekem, a szerkesztőségben senkinek, és szerintem nagyjából talpon volt a fél ország. Azt gondolom, ez most nem a történet vége, az a fontos, hogy megtörik-e a lendület, betagozódik-e a Magyar-féle párt az ellenzékbe, vagy új lendületet tud venni. A jó az lenne, ha a többi ellenzéki párt is nekiveselkedne a munkának, és akár együtt, akár külön, de nekifognának annak a feladatnak, amiért a szavazóik bizalmat adtak nekik. Az önkormányzati választások ugyan nagyon fontosak – szerintem az EP választás annyira nem sorskérdés belpolitikai szempontból, sokkal inkább presztízskérdés a pártok számára -, de arra rávilágított ez a néhány hónap, hogy nem lehet tovább kényelmesen ücsörögni a babérokon, mert a szavazók bizony megbüntetik a tétleneket.

Jó ébredezést, szép napot kívánok!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.