Szeptember 23,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Kérdés, hogy a Fidesz-szavazót érdekli-e a valóság?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Fidesz továbbra is uszít és arról beszél, hogy az EU-s vezetés be akarja vezetni a kötelező sorkatonaságot. Ilyen hatásköre az EU-nak soha nem is volt és vélhetően soha nem is lesz, hiszen az EU nem egy, a nemzeti törvényeket felülírni képes rendszer, hanem egy közösség, amelyhez mi is csatlakoztunk annak idején, és amely számtalan lehetőséget biztosít mindannyiunk számára. Az EU vezetése ugyan valóban aggódik az orosz agresszió miatt, de továbbra is nemzeti hatáskör az, hogy mennyire kívánják modernizálni a hadseregeiket az országok, bevezetik-e a kötelező sorkatonaságot, vagy épp fegyvereket küldenek-e az ukránoknak. Vannak olyan döntések, amelyekbe bele tud szólni az EU, de ez messze nemzeti hatáskör, ezért soha, egy pillanatig sem merült fel az, hogy bárki is kötelezően bevezettetné a sorkatonaságot. Kérdés, hogy ez érdekel-e bárkit is manapság, miután a kormánypropaganda ezt hitette el velük?

Egy háborútól elvakult Fidesz szavazót érdekelni fogják Manfred Weber, vagy Josep Borrell szavai?  Kötve hiszem, hiszen Orbán Viktor mégis csak jobban tudja. Lehet, hogy a sorkatonaság valóban fontos egy országok számára, de Magyarország véleményem szerint geopolitikailag biztonságban van. Ha valakinek van félnivalója, az a balti államok mindegyike, a skandinávok, vagy az oroszok közvetlen szomszédai. Persze ettől függetlenül lehet arról vitatkozni, hogy szüksége van-e egy modernebb, felkészült hadseregre Magyarországnak, de erről csak is a magyar szavazók dönthetnének. Ez minden esetben – legyen szó bármilyen európai országról is – egy nemzeti döntés, amelyet a mindenkori kormány köteles tiszteletben tartani. Én már voltam olyan szerencsés, hogy nem kellett katonának mennem, de akik annak idején megjárták a sereget, pontosan tudják, hogy milyen is az.

A hadsereg lehet pozitív és negatív élmény is az ember számára, attól függően, hogy milyen a karaktere és milyen közegbe kerül. Van, akinek trauma, de van, aki számára egy olyan ugródeszka, amely később felbecsülhetetlen értékűvé válik. Megint másoknak stabilitást ad, vagy épp egész életükre barátokat találnak ott. Én magam nem szerettem volna soha katona lenni, ezért ha kellene, én a sorkatonaság ellen szavaznék, de ez nem azt jelenti, hogy feltétlen az én döntésem lenne a helyes. A mai világban érthető, ha egyesek nagyobb biztonságban érzik magukat, ha van egy ütőképes hadserege az országnak. Márpedig az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően maga a haderő modernizálódott, ezért megfelelő vezetőkkel akár egy hatékony hadsereg is kiképezhető lenne. Igen ám, de a csodálatos döntéseknek köszönhetően pont a legtapasztaltabb embereket küldték el, ezzel lényegében megnehezítve a tudás átadását a fiatalság számára.

Persze ott van a hazafias képzés, meg még egy tucat más program, ahol a fiatalokat arra próbálják rábírni, hogy csatlakozzanak a katonasághoz, de legalábbis szolgálják a hazájukat. Aki ezt akarja karriernek, az persze tehesse meg, de senki számára se tegyék kötelezővé úgy, hogy a többség ez ellen van. Magyarországon úgy hiszem, hogy a kötelező sorkatonaságnak nincs társadalmi támogatottsága, amelyet mi sem mutat jobban, mint hogy maga Orbán Viktor is ez ellen beszél. Nincs olyan társadalmi téma, amelyet a Fidesz nem mérne fel pontosan, hogy aztán amellett, vagy az ellen álljon ki. Nem véletlen, hogy nem lengették be az unióból való kiválást sem, hiszen pontosan tudják, hogy a magyarok többsége EU párti és ezen még a több éves Brüsszellel folytatott háború sem változtatott.

Kötelező sorkatonaság tehát egyhamar biztosan nem lesz idehaza, és ha valaha lesz is, az nem az EU sara lesz, hanem az oroszoké, akik jelenleg a legkomolyabb fenyegetést jelentik a kontinens számára. Ehelyett a magyar kormány úgy viselkedik, mintha a történetben a felelős ismételten az EU és Brüsszel lenne, nem pedig a valódi elkövető; Oroszország. Jó lenne már végre tisztán beszélni és elmondani a szavazóknak azt, hogy egyrészről nem lesz itt kötelező sorkatonaság, másrészről pedig ez soha nem is volt – nem is lehetett – az EU célja. Elég tehát a háborús pszichózisból, az EU-s döntéshozók mondandójának félremagyarázásából és a hazudozásból. Amennyiben a magyarok akarnak kötelező sorkatonaságot, akkor majd népszavazáson eldöntik. Minden más csak ócska kampánytéma.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.