Szeptember 23,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A valóság senkit sem érdekel már?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A harmadik világháború „csinálásának” az Európai Unióban eddig „csak” az Orbán Viktor vezette Magyarország volt útban. Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy a világ „nem létező” urai nagyon nem szeretnék, ha Orbán Viktor példája esetleg más országokban is követőkre találna. Márpedig a szlovák miniszterelnök kormányra kerülése előtt is világossá tette az ezzel kapcsolatos álláspontját, és ezt kormányzása során következetesen képviselte is. „Kikapcsolása” tehát lehet riasztólövés is a potenciális további követők számára.

Jó pár nappal a Robert Fico ellen elkövetett merényletet követően a Magyar Hírlapban Bogár László azt feszegette megint, hogy egyrészt egy baloldali liberális ember volt az elkövető (ezt már elég sokszor megcáfolták több helyen is, de ez az EP-választásokra készülődő kormánypárti propagandát nyilván nem érdeklik olyan apróságok, mint a valóság), másrészt pedig a merénylet elkövetése azt a tendenciát követi, amely szerint minden békét követelő, háborúellenes embert el kell hallgattatni. Nyilván ez kapóra jött most Orbánéknak, hiszen egy egész kampányt lehet arra felhúzni, hogy azt a Robert Ficót lőtte le egy elégedetlen ember, aki a háború befejezése ellen volt, és szembe mert szállni az EU irányvonalával. Nyilván ez csak azt a tényt erősíti meg, hogy valamit jól csinálnak.

A baloldali, liberális sajtót vádolták meg azzal is, hogy ők keltették a feszültséget és a merénylet annak volt az eredménye, hogy hagyták elfajulni, lealjasodni a közbeszédet. Nem tudom, hogy milyen a szlovák közbeszéd, mint ahogy azt sem, hogy a kormányzat miként kommunikál a szlovák polgárokkal, de kétlem, hogy sokkal brutálisabb lenne, mint amilyen a fideszes propaganda, amely szinte folyamatosan gyűlöletre szólít fel. Ha valahol, hát idehaza az vált divattá, hogy szinte uszítunk a politikai ellenfeleink és szavazóik ellen, amelyet számtalan propagandista emelt elég komoly szintre. Bayer vagy épp Gajdics vagy éppen a Megafon ordibálói olyan kijelentéseket eresztenek meg nem is olyan ritkán, amelyek bőven alkalmasak arra, hogy egyeseket akár erőszakra is sarkalljanak. Eddig idehaza ilyen még nem történt, noha rugdostak már meg, köptek le, vagy ütöttek már meg ellenzéki szavazót, vagy épp meleg embert, de valódi, életveszélyes támadásra ilyen miatt még szerencsére valóban nem került sor.

A Robert Fico elleni merényletet elkövető férfi később maga is elmondta, hogy óriási hibát követett el azzal, hogy lelőtte a miniszterelnököt, hiszen ez nem megoldás semmire. Ezzel nyilván nem tette jóvá a dolgot és már nem is teheti, ezért vélhetően élete végéig a rácsok mögött fog maradni, de azért ez is jól mutatja, hogy valami elpattant az elkövetőnél. Nem mentegetni akarom, hiszen egy merénylőt nem lehet felmenteni a tette alól, de mégis elmondható az, hogy a folyamatos uszítás vezethetett oda, hogy lelőtte a miniszterelnököt azért, mert nem értett egyet vele. Ilyen mostanig Európa keleti felén elég ritkán fordult elő, pláne a rendszerváltást követően, hiszen inkább nyugaton volt ez szokás. Persze azért nem szabad megfeledkezni arról, hogy Szlovákiában már történt hasonló, bár sokkal brutálisabb tragédia, amikor egy oknyomozó újságírót és feleségét lőtték agyon a maffia által felbérelt gyilkosok.

Sajnálatos módon tragédiák előfordulnak sajnos szinte mindenhol, ugyanakkor valóban le kell vonni a következtetéseket abból, ami Ficóval történt. De azzal, hogy a Fidesz és propagandája, szócsövei a saját politikai kampányukban próbálják felhasználni ezt az esetet úgy, hogy konkrétan már megcáfolt hazugságokat terjesztenek és sulykolnak, nem nagyon segít a helyzeten. Az összefogásra, az eset elítélésére és mindennemű erőszaktól való elhatárolódásra kellene törekedni, ehelyett egyesek a francia forradalmat hozzák fel példaként és arról beszélnek, hogy benne van a levegőben az, hogy a baloldali liberálisok által felhergelt kedélyek miatt Európa más országaiban is hasonló dolgok történhetnek meg. Idehaza is bőven benne volt és van a mai napig a levegőben egy ilyen tragédia, hiszen a kormánypropaganda kommunikációja másról sem szól, mint a félelemkeltésről, uszításról és gyűlöletbeszédről. A magyarok lassan már ott tartanak, hogy jogosnak érzik a saját kezükbe venni a dolgokat és akár a szomszédaiknak is nekimennek, ha nem értenek velük egyet. Ott tartunk, hogy a menekülteknek rettegniük kell attól, hogy hova érkeznek, mert a helyiek könnyen megtámadhatják őket annak köszönhetően, hogy a kormánysajtó minden lehetséges módon felhergelte őket.

Jól mutatja ezt az is, hogy mennyire menekültellenes a magyar társadalom. Teljesen mindegy, hogy melyik társadalmi rétegről, vagy korosztályról beszélünk, a gyűlölet szinte összekötő elem. Kérdés, hogy mennyi időbe fog kerülni az, hogy sikerrel megnyugtassa valaki a magyar társadalmat, és elérje, hogy a felek ne habzó szájjal essenek egymásnak, hanem képesek legyenek értelmes vitára. Mert jelenleg ilyen teljességgel elképzelhetetlen, hiszen a kormánypropaganda célja soha nem az volt, hogy valódi üzenetet juttasson el a szavazók felé, vagy hogy alternatívát kínáljon valamivel szemben, hanem az, hogy a másikkal és véleményével szemben fogalmazzon meg csúsztatásoktól, hazugságoktól hemzsegő, személyeskedő mondandót. Ez a mondandó pedig a gyűlölet és kirekesztés, amelyre egyszerűen nem lehet egy társadalmat sem felépíteni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.