Szeptember 23,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A szélsőségek Európája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar kormány egyik kedvenc gondolkodója, Jordan B. Peterson is nyíltan kiállt Szijjártó Péter azon szavai mellett, amelyek szerint a magyarokat az EU nem viheti bele a háborúba. Beszédében arról hadovált, hogy az EU nem kötelezheti a magyarokat arra, hogy katonának álljanak és szembeszálljanak az oroszokkal, hogy ezzel megvédjék Ukrajnát. Nos, ilyenre egyfelől senki sem kérheti, pláne nem kényszerítheti a magyarokat, másfelől pedig nem is kéri, pláne nem kényszeríti. Ilyen mondat soha nem hangzott el, hiszen az EU vezetése ilyenre senkit sem kötelezhet, mivel bármit is mondjon a magyar kormány, az EU szuverén országok szövetsége, ahol az egyes nemzetállamok olyan döntést hoznak, amilyet csak akarnak. A sorkatonaság bevezetése vagy be nem vezetése ezek közé tartozik. Soha, semmilyen esetben sem köteleztek egyetlen országot sem olyan döntésre, amellyel nem értett egyet. Persze születtek olyan döntések, amelyekkel egyes uniós állampolgárok nem értettek egyet, de mikor volt olyan, hogy egy ország minden polgára boldog volt?

Itt van példának okáért Magyarország, amelynek vezetője egy olyan ember, akinek a döntéseivel az ország lakosságának többsége nem ért egyet. Lehet, hogy úgy néz ki – hiszen parlamenti többsége van a Fidesznek, ráadásul alkotmányozó többsége -, mintha egyébként Orbán bírná a magyarok többségének bizalmát, de ez messze nem így van. Ma már többen vannak olyanok, akik vagy ellenzékiek, vagy nem kötődnek egyetlen párthoz sem, mint olyanok, akik egyetértenek a Fidesz politikájával és rájuk szavaznak. Tehát az Orbán-kormány által meghozott döntésekkel a többség nem ért egyet, akkor mi mit mondjunk? Vannak olyan uniós döntések, amelyekkel én sem értek egyet, de mégis elfogadhatóbbnak tartom ezek többségét, mint szinte bármely Orbánék által meghozott döntést. Ez persze messze nem normális, hiszen jogállami körülmények között arról lehetne beszélni, hogy a Parlament olyan döntéseket hoz, amelyek a polgárok többségének érdekeit szolgálják, szemben mondjuk egy EU-s döntéssel, amely az uniós polgárok többségének érdekeit kell, hogy szolgálja, amely egyes partikuláris esetekben hátrányosabban érinthet bizonyos államokat.

De visszatérve az ukrán-orosz háborúra és arra, hogy az EU magyar fiatalokat szeretne látni a fronton. Ennyire nem ostoba az EU vezetése, itt csupán arról van szó, hogy a magyar háborúellenes propaganda hatására a magyarok milliói (körülbelül 2 a 8 millió választókorúból) egészen komolyan azt hiszik, hogy van annak esélye, hogy Magyarország is belesodródik a háborúba és ennek megakadályozása érdekében a Fideszre kell szavazni. Nos, ilyenről szó sincs, hiszen a valódi veszélyt erre az országra pont Orbán Viktor és bandája jelenti, nem pedig az az Európai Unió, amely minden hibája és hiányossága ellenére egy sokkal jobban működő szövetség, mint a magyar kormány. Nekünk már a V4-es szövetség sem az otthonunk, hiszen alig maradt olyan ország a négyből, amely támogatná azt, amit a magyar kormány csinál. Erre lehetne azt mondani, hogy ez azért van, mert büdös, mocskos libsi mind, de azért ez a lengyelekre, csehekre – és tulajdonképpen a szlovákokat is ide vehetjük – azért annyira nem igaz, mégis eltávolodtak tőlünk nem csupán politikailag, de lassan már minden más értelemben is.

Az viszont egy dolog, amikor Mari néni helyeslően bólogat az ilyen propagandisztikus baromságokra és megint más az, ha egy intelligens, milliók által követett ember propagál egy ilyen egyértelmű hazugságot. Jordan B. Peterson arról beszél, hogy a „fasiszták” azok, akik a háború ellen vannak. Ezzel azt akarja mondani, hogy az EU az, amely a háborút támogatja. Kérdés, hogy ez mégis miként lenne igaz? Ha valamelyik gazdaság brutálisan megszenvedte a háborút, az az európai gazdaság, amely szinte térdre esett annak kirobbanását követően és azóta is próbálkozik azzal, hogy újra felálljon. Ha valakinek tehát nem érdeke ez a háború, az pont az EU, ellentétben mondjuk az Egyesült Államokkal. Nyilvánvalóan csodálatos dolog lenne, ha végre megszületne a béke és végetérne az esztelen mészárlás a keleti fronton, de komolyan azt hiszi Jordan B. Peterson, hogy ehhez semmi más nem kell, mint hogy olyan emberek vezessék az EU-t mint mondjuk Orbán Viktor? Komolyan azt hiszi ez az ember, hogy a megoldás egy fasiszta szövetség a jobboldalon, amely majd szépen szembemegy a Nyugattal, és kvázi hűséget esküdve az oroszoknak elhozza a békét? Hát milyen béke lesz az?

Hamarosan EP-választások lesznek, amelynek tétje igencsak érezhető a hazai belpolitikában és abban is, hogy milyen hírek érkeznek Európából. Orbán a nyugati szélsőjobboldaliakkal kíván szövetséget kötni, hiszen úgy érzi, hogy velük együtt el tudja téríteni az EU külpolitikáját. Ez lehet hogy még igaz is lehet, csak kérdés, hogy milyen irányba? A béke ugyanis csak egy dolog, az igazán nagy kérdés, hogy egy esetleges békekötést követően milyen napra ébred Európa lakossága? Most összetartozásra, közös, erős Európára lenne szükség, nem pedig egy fasiszta, szélsőjobboldali tömbre, amely nyíltan uszít más nemzetek és vallások ellen.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.