Október 18,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


Polgármesterség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 779,267 forint, még hiányzik 2,220,733 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kicsit félve nyúlok hozzá a főpolgármester-jelöltek témájához, ugyanis én nem kedvelem Karácsony Gergelyt, amivel biztos kihúzom a gyufát egy-két lelkes olvasónál. Igaz, eddig egyetlen budapesti főpolgármestert sem kedveltem. Az én tapasztalatom ebben leginkább az, hogy minden csak egyre szarabb lesz, különösen autós szempontból. Igen, tudom, tök jó, hogy ennyi bicikli és buszsávunk lett, meg fonódnak a villamosaink, és sokan mondják, hogy a tömegközlekedés is sokkal jobb lett. Nekem a BKV vagy BKK régi ellenségem, gyerekkorom óta szenvedek el tőlük mindenféle inzultusokat, de ebbe most nem akarok belemenni, mert egy külön anekdota gyűjteményt lehetne írni erről. Amúgy meg biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van sok hasonló sztorija. Amúgy a közlekedésben abszolút demokratikus álláspontot képviselek, azaz egyformán utálom a közlekedés minden résztvevőjét, legyen az autós, motoros, biciklis, rolleres, gyalogos, buszos, taxis, kamionos, stb. A biciklisektől és a rolleresektől külön agygutát kapok, főleg amikor azt látom, hogy úgy közlekednek, mintha nekik nem történhetne bajuk, és bármilyen őrültséget csinálnak, mindig nekik áll feljebb. A buszvezetők hajlamosak elképesztően arrogánsan vezetni, mintha nem felelnének több tucat utas épségéért, illetve abszolút nem vesznek figyelembe semmilyen szabályt, az a benyomásom, hogy ők azt hiszik, hogy nekik bármit szabad. Na de hagyjuk ezeket!

A legújabb fejlesztések amiket látok a városban, amibe hirtelen belekaptak a választások előtt, egyszerűen borzalmasak, bénák és érthetetlenek. Például az Árpád fejedelem útján a Margit híd irányában megszüntették a dupla sávot és a kanyarodó sávokat, aminek eredményeképpen még nagyobb dugó van, ami azzal jár, hogy az autók még többet fogyasztanak és még több káros anyagot bocsátanak ki, plusz az eddig csendes, kisutcákban is megnőtt a forgalom. Biciklisávokat festenek fel összevissza, keresztbe vezetik a gyalogos forgalommal, úgyhogy a gyalogosok és a biciklisek közti konfliktushelyzetek száma tovább nő. A biciklisek nem igazán hajlandóak tudomásul venni, hogy még nekik is elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. Egyre több új fekvőrendőrt építenek, nem a legjobb helyekre és nem a legjobb domborúsággal, vagyis  nagy eséllyel károsítják vele az autók futóművét, miközben két ilyen vadiúj fekvőrendőr között kerülgetni kell a 20 centis gödröket…

Megértem, hogy frusztráló élmény lehet, ha valakinek az édesapja közlekedési balesetben veszti el az életét, de azért nem kellene bosszút állni az autósokon, különösen főpolgármesterként. Abból is elegem van, hogy mást se hallok az elmúlt 30 évben, minthogy lassítani kell a közlekedést. Halló, emberek! Egyre több autó van. Nem azon kellene gondolkodni, hogyan lehetne biztonságosan gyorsítani? Hagyjuk! Visszatérve Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységére, ez inkább tűnt a Fidesz elleni politikai erőd kiépítésének, mint sem városvezetésnek. Igen, én is rá szavaztam, sokakkal együtt, és nem a rátermettsége vagy netán a szakértelme miatt hanem a Fidesz úthenger leállítása végett. Nem tudom, hogy Karácsony mit gondol saját magáról, de én azt gondolom, hogy őt a protest szavazatok emelték fel, és könnyen lehet, hogy ezúttal is ez fog történni.

Csak pár szót pazarolnék a fideszes csinibabára. Biztos szüksége van a Fidesznek női politikusokra, pláne miután kiesett a képből a két fő amazon. Mindazonáltal bárki mást is oda állíthattak volna, aki ugyanúgy fel tudja mondani a betanult szöveget. Mégis jó választásnak tűnik, mert Alexandra legalább szép. Szerintem ennyit róla (ennyike).

A felvezetés után végre Vitézy Dávidhoz értem, aki felbukkanása óta meglehetősen ambivalens számomra. Az első dolog, ami akkoriban eszembe jutott az volt, hogy tényleg odatettek egy ilyen fiatal gyereket a BKV élére? Vajon kinek az unokaöccse lehet? Aztán, hallottam, hogy a csávó gyerekkora óta szinte megszállottan vonatokkal, közlekedésszervezési játékokkal játszott, és akkor elgondolkodtam. Sokszor leveleztem a BKV-val, az egyik ilyen levélben arra kértem őket, hogy a Moszkva térről induló egyik villamos járat indulási idejét (este 9 után) ugyan tolják ki egy perccel, mert akkor a 4-6 villamosról leszállva is el lehetne érni, és nem kellene 20-25 percet várakozni a következőre. Azt válaszolták, hogy ez egy nagyon bonyolult rendszer, és nem lehet ide-oda tologatni az indulásokat. Ilyen esetben gyakran válaszoltam azt, hogy akkor inkább adják oda az egészet pár 8-10 éves gyereknek, mert azok pikk-pakk megcsinálnák sokkal jobban az egészet. Na most ez a Vitézy pont ilyen kiscsávó lehetett. És ha tényleg javult Budapesten a tömegközlekedés, az feltehetően az ő érdeme. Ugyanakkor államtitkári pozíciót vállalt az Orbán kormányában és egyéb tisztséget is. Szóval bennem is felmerült, hogy Vitézy indítása a Fidesz egyik szatellitpártja nevében csak egy trükk. Végül is vettem a fáradságot és megnéztem Puzsér és Vitézy 3 és fél órás beszélgetését. A Puzsér is meglehetősen ambivalens számomra, nagyon kedvelem, miközben nagyon tud irritálni is, bár mostanában mintha visszafogottabb lenne. Általában nincs türelmem hosszú beszélgetős műsorokat meghallgatni, de ez kellemes csalódás volt.

Szóval ez a fiatal gyerek időközben tapasztalt felnőtt lett. Tud beszélni. Ráadásul jól. Gondolkodik. Függetlenül a politikától. Van koncepciója és vannak tervei. Van programja. Nem egy szavas vagy egy mondatos, hanem 101 pontos. És nem felolvasta, hanem fejből mondott mindent. 3 és fél órán át. Le voltam nyűgözve. Nem vártam, hogy szimpatikusnak fogom találni. Úgy látszik, ez az év a meglepetések éve. Most először éreztem azt, hogy valaki ezért a városért akar dolgozni, és nem csak a pozíció érdekli, és van elképzelése, és még ért is hozzá. Most először éreztem, hogy nem a jelöltet támogató párt érdekei fogják meghatározni a munkáját, hanem a város érdekei. Általában mindenkivel nagyon kritikus vagyok, de Vitézy Dávid meggyőzött. Üdítő változás lenne, ha ő vezetné ezt a várost, sőt azt gondolom, hogy jó lenne, ha egyre több ilyen kaliberű ember bukkanna fel az ország településeinek az élén.

Azon is elgondolkodtam, hogy nem kellene esetleg kitiltani a politikai pártokat az önkormányzati választásokból, illetve magukból az önkormányzatokból. Mondjuk a polgármester-jelöltek nem fogadhatnának el pénzt politikai párttól. Mindenki kapna az államtól annyi pénzt amiből egy normális (minimál) kampány kijön. Ne plakátozzon, hanem menjen és beszéljen az emberekkel! Az is milyen üdítő változatosság lenne, ha az embereket érdekelné, hogy a jelölteknek milyen tervei vannak a várossal, és nem azzal lenne mindenütt mindenki elfoglalva, különösen a jelöltek nagy része, hogy háború vagy béke, Orbán vagy Gyurcsány. Olyan különös lenne, ha a jelöltek arról beszélnének, hogy mit újítanának fel, hogyan alakítsanak ki közterületeket, hogyan lehetne javítani az infrastruktúrát, a közlekedést, vagy hogy milyen intézményekre lenne szüksége a település lakóinak? Egyáltalán, mit szeretnének az ott lakók? Néha még ezt is érdemes lenne meghallgatni. Ma, ahogy hallom, az van, hogy ha egy jelölt mond is ilyeneket, a következő mondata már arról szól, hogy bezzeg a másik párthoz tartozó jelölt mit csinált, vagy mit mondott, és különben is Gyurcsány. Vagy Orbán. Le kellene szögezni, hogy a pártpolitikának nincs köze egy város vezetéséhez és fejlesztéséhez. A politikát vissza kell szorítani a saját helyére, a parlamentbe. Ahová eddig betette a lábát a pártpolitika, ott mindent letiport, családi otthonokat, barátságokat, városokat, önkormányzatokat, gazdaságot, egészségügyet, oktatást, médiát, kultúrát. Ma a politikai élet ezeken a helyeken megy, nem a parlamentben. Ott már csak egy bábszínház működik. Szóval tegyünk mindent a maga helyére! A polgármesterek meg legyenek a rájuk bízott település valódi mesterei!

CHF.Scarface

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.