Szeptember 24,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Csak rontottak a helyzetükön

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,878,330 forint, még hiányzik 1,121,670 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pedro Sanchez tegnap nem mondott le, sok jobboldali spanyol szavazó legnagyobb bánatára. A már igen régóta Spanyolországot kormányzó szocialista párt vezetője még az előző héten jelentette be, hogy pár napra elvonul és átgondolja, hogy folytatja-e mint kormányfő, vagy lemond, és új választásokat kell kiírni, hatodszorra az elmúlt 8 évben. Noha a spanyol politika soha sem volt mentes a sárdobálástól, az elmúlt időszakban sokkal rosszabbá vált a helyzet, mint valaha is volt korábban. Ennek oka nyilván az, hogy a PP, valamint a VOX, amely a jobboldalt képviseli Spanyolországban egyre haragosabb azért, mert nem képesek hatalomra kerülni annak ellenére sem, hogy a legutóbbi szavazáson a PP szerezte meg a legtöbb szavazatot. Igen ám, de a szélsőjobboldali VOX-on kívül – amely ezen a választáson elvesztette a képviselői helyeinek felét – senki sem akart kormányt alakítani a győztes párttal.

Pedro Sanchez és pártja a PSOE viszont számtalan partnerre tett szert, akik között voltak olyanok is, akikkel nagyon nem értenek egyet sokan. Konkrétabban függetlenedés-párti szövetségek, akiknek Pedro Sanchez ígéreteket tett annak érdekében, hogy szövetségre léphessen velük, és ezzel újra a pártja adhassa az ország miniszterelnökét. Sőt, emellett még amnesztiát is adott több, a katalán népszavazáson segédkező kulcsfigurának, akiket igen súlyos börtönbüntetésekkel sújtott a törvénykezés évekkel ezelőtt. Ez sokaknál kiverte a biztosítékot, hiszen tartanak Katalónia elszakadásától, ami súlyos érvágás lenne a spanyol gazdaság számára. Lehet itt mindenféle ideológiai és történelmi párhuzammal jönni, de az igazság az, hogy ha Katalónia nem lenne gazdaságilag olyan jelentős, mint amilyen, akkor a spanyolok többsége már régen tett volna arra, hogy függetlenedni akarnak, vagy sem.

De ez nyilván egy másik téma, most nem is erről, hanem a sárdobálásról, a karaktergyilkosságokról szeretnék beszélni, amelyben nem csak politikusok érintettek, hanem bírák és rendőrségi vezetők is. Persze az sosem volt titok, hogy mind a spanyol bírák, mind pedig a spanyol rendőrök inkább húznak a jobboldal felé, mintsem a baloldal felé, ezért nem áll olyan távol tőlük az, hogy esetlegesen egy baloldali kormány miniszterelnöke ellen dolgozzanak. Ennek történelmi és anyagi okai vannak, hiszen a bírák nem kevés pénzt keresnek, aki pedig jól keres, az általánosságban a jobboldalt támogatja, hiszen ők azok, akik olyan döntéseket hoznak, amelyek a gazdagok érdekeit képviselik. De ez a jobbra tolódás már az egyetemen elkezdődik, ahol az oktatók igen jó része is jobboldali, ezért már ott belenevelik a fiatalokba, hogy melyik az az irány, amellyel jobban járhatnak. A rendőrség pedig nem véletlenül húz inkább a jobboldal irányába, hiszen már Franko diktátor idejében is a rendőrség és a katonaság is szívesen követte a generalissimo parancsait.

De visszatérve Pedro Sanchezhez és ügyéhez, nemrégiben kiderült, hogy konkrétan belső körökből szerveztek egy lejáratókampányt a miniszterelnök és annak felesége ellen. Feleségét transz nőnek nevezték, a marokkói drogkartelekkel üzletelő bűnözőnek, vagy épp szexklubok üzemeltetésével vádolták meg. Az, hogy bármilyen korrupciós ügyhöz köze van-e, nyilván nehéz megítélni, de az ilyen személyeskedő, elég átlátszó hazugságok le tudják fárasztani az embert. Volt olyan külföldi példa erre, ahol sikerrel jártak a hazugságokat terjesztők és talán emiatt gondolhatták most azt Spanyolországban, hogy talán ezzel sikerül kizökkenteniük Pedro Sanchezt, aki a feleségét ért támadások miatt majd lemond, és ezzel egy új lehetőséget kap a PP, hogy kormányt alakíthasson a VOX-szal. Ugyan szokás arról beszélni, hogy a VOX a szélsőjobboldali párt, a PP pedig egy mérsékelt konzervatív párt, de a valóság az, hogy itt a helyzet hasonló a Fidesz és a Mi  Hazánk közötti párhuzamhoz. A VOX csupán azt mondja ki, amit a PP nem mer, noha ugyanazt gondolja.

A politikai karaktergyilkosság viszont ezúttal nem vált be, és nem most lesz új miniszterelnöke az országnak. Arról nem is beszélve, hogy a szocialista PSOE az utóbbi időben erősödött országos szinten, és még ha esetleg el is érte volna egy új választások kiírását a miniszterelnök pozícióját megfúrni készülő jobboldal, a közvélemény vélhetően nem az ő oldalukon állt volna. A spanyolokat nem lehet olyan könnyen hülyére venni, hiszen ők is pontosan látják, hogy miféle sárdobálás volt az elmúlt időszakban és milyen módszerekhez folyamodott az elviekben konzervatív, keresztény jobboldal, amely a hatalmat kívánja átvenni. Véleményem szerint az az oldal, amely árulónak, terroristának, vagy épp pszichopatának kiáltja ki az ország miniszterelnökét egy demokráciában, nem igazán alkalmas egy ország vezetésére. Félreértés ne essék persze, Spanyolországban sem tökéletes minden, vannak problémák, létezik korrupció és sokan elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, de ez még nem jelenti azt, hogy egy ilyen szánalmas lejáratókampánnyal át lehet venni a hatalmat. Ha valamit elért a konzervatív oldal, akkor az az volt, hogy Pedro Sanchez népszerűsége növekedett, ami nem túl jó hír azon fél számára, amely a hatalom megszerzésére törekszik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.