Május 12,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Van miért köszönetet mondani?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 573,940 forint, még hiányzik 2,426,060 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vállalatunk az elmúlt közel egy évben számos lépést tett annak érdekében, hogy hozzájáruljon a magyar emberek kiadásainak mérsékléséhez. A magyar lakosság ötöde 65 év feletti, ezért is döntöttünk úgy, hogy most nekik szeretnénk valódi árelőnyt biztosítani, hogy könnyebben elérhetővé váljanak a szervezet számára oly fontos friss zöldségek és gyümölcsök, valamint jóval kedvezőbb áron tudják megvásárolni a méltán népszerű saját márkás, magyar beszállítóktól származó Hazánk Kincsei száraztésztákat.

Ezt a Lidl kommunikációs igazgatója közölte a 24.hu-val azt követően, hogy kiderült Egy héten át egyes termékekhez akár 20 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatnak a Lidl üzleteiben a 65 év feletti vásárlók. Friss gyümölcsök és zöldségek esetében 10, egyes száraztészták esetében pedig 20 százalék kedvezménnyel vásárolhatnak az üzletláncban, amennyiben a pénztárnál felmutatják fényképes igazolványukat. Nos ezt a hírt akár éljenezve is lehetne köszönteni, de nekem ez valahogy nem megy, hiszen miről is van itt szó? Arról, hogy egy külföldi multi látva, hogy egyes 65 év feletti vásárlók küszködnek a vásárlások alkalmával azt a döntést hozta, hogy legalább egy hétig segít nekik egy kicsit, és csökkenti bizonyos termékek árát. Ez azt jelenti, hogy egy külföldi multi tett a magyar emberekért és könnyítette meg az életüket egy hétre, miközben ez állami feladat lenne, sőt.

Én valahogy ilyen hírekről nem olvasok Spanyolországban, pedig itt is akad Lidl bőven. Hogy ennek mégis mi lehet az oka? Egy dolgozó férjjel/feleséggel élő ember minimum 642 euró nyugdíjat kap, amely 835 euróra emelkedik, ha a házastárs is nyugdíjba megy. Itt nem csak tizenharmadik, hanem tizennegyedik havi nyugdíj is van az átlag nyugdíj férfiak esetében 1205, nők esetében pedig 750 euró. Na nem mondom, azért itt is lehetnek problémái bizonyos társadalmi rétegeknek, de az igazság az, hogy itt az élelmiszerárak semmivel sem magasabbak mint odahaza sőt, illetve az albérletek ára sem mondhatni, hogy jóval jelentősebb lenne, mint Magyarországon. Itt az emberek nem igazán szorulnak rá ilyen akciókra, hiszen ki tudják gazdálkodni a havi megélhetésüket és ha esetleg valódi problémával szembesülnének, akkor ott van az állam, amely képes segítséget nyújtani a bajban, hiszen itt nem munkaalapú társadalom épült, hanem olyan, amely nem rugdossa az árokba azokat, akik segítségre szorulnak.

A magyar nyugdíjasnak prémiumot osztogatnak, ingyen tűzifát, tejet, tojást, vagy éppen száraztésztát, mert egyszerűen nem engedheti meg magának sokszor azt, hogy szimplán megvásárolja azt magának a boltban. Ez mutatja meg az igazi szegénységi szintet, hiszen más országokban a Lidl nem döntött ilyen akciókról, érdekes módon csak a világ legbiztonságosabb országában vásárolhatnak száraztésztát kedvezményesen a 65 év felettiek, ráadásul az elmúlt 100 év legjobb tíz évét követően. Olyan jól megy nekünk kérem szépen, hogy külföldi multik sietnek a szegényebbek megsegítésére. Milyen ország ez? Milyen ország az, ahol nincs pénz a legelesettebbek és leginkább rászorulók megsegítésére? Van pénz stadionokra, templomokra, propagandára, atlétikai vb-re, vadászati világkiállításra és pápai konferenciára is, de arra nincs, hogy ne a Lidlnek kelljen pénztárcatámogató döntéseket hoznia azért, hogy a 65 év felettiek ne szégyenkezzenek a kasszánál.

És erre lehetne mondani azt, hogy ez általánosítás, vagy éppen túlzás, de képzeljük el azt, hogy nem csak a nyugdíjasok, de akár dolgozók is kerülhetnek ilyen helyzetbe. Pont ma olvastam a következő sorokat egy tanárként dolgozó embertől, aki egy megmozduláson vett részt a tanárok megbecsülése érdekében; De örülnék, ha akkor is látna (a fenntartó – szerk.), amikor nem tudom kifizetni a vajat a piacon, ezért fél egységet kell kérnem, és nem szeretne kiszolgálni a pultos. Milyen rohadt világ az, ahol van pénz teljesen értelmetlen ökörségekre, de az egyszerű állampolgárok megélhetésének kifizetésére nincs. Miként fogják ünnepelni a tanárok és szakápolók azt, hogy a kormány elmondása szerint nincs pénz az ő béremelésükre, de azért a Budapest Airportot vélhetően megvásárolja majd a kormány potom 1540 milliárd forintért. Tudja mindenki, hogy ki és mi is fontos ebben az országban és a nemzeti, családbarát, keresztény kormány mégis kik érdekeit tartja szem előtt. Ameddig a külföldi, gaz multi valóban segít a 65 év felettieknek – bárcsak ne szorulna rá erre senki! -, addig a kormány inkább azzal foglalkozik, hogy tovább növelje a NER vagyonát és újra „nemzeti” kézbe kerüljön a Budapest Airport.

Már csak az érdekelne, hogy ha megkérdeznének mondjuk 1000 nyugdíjast, akiknek néha gondot jelent a havi bevásárlás a boltban, mégis, mit gondolnak arról, hogy a nyugdíjak értéke nem hogy nem emelkedik évről-évre, hanem folyamatosan csökken, viszont arra van pénz, hogy visszavásároljanak egy repteret üzemeltető céget? Elképesztő infláció volt, amelynek hatására a mai fizetések jóval kevesebbet érnek – annak ellenére is, hogy számszerűen emelkedtek -, mint mondjuk 5 éve, de az egyszerű emberek megsegítése helyett inkább azzal van elfoglalva a kormány, hogy a maga számára fontos üzleteket üsse nyélbe. Nem is értem, hogy mikor lesz az a pont, amikor a nyugdíjasok, tanárok, ápolók, tűzoltók – és még számtalan más társadalmi csoport – azt mondják, hogy ennyi, elég volt; változást akarunk! Számomra az jelzés értékkel bír, amikor egy külföldi multi az, amely a szegényebb nyugdíjasok megsegítésére siet és nem az az állam, amely a mi befizetett adóinkból él, azonban a befizetéseinket inkább valami másra költik el.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.