Május 9,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az egyházért mindent

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány hat hektár erdőt ajándékoz a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott egy új, saját egyházi iskolát építsen. A terület eddig állami tulajdonban állt, és közvetlenül a katolikus egyházmegye sportcentruma mellett fekszik. A város önkormányzatánál attól tartanak, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű egybefüggő szegedi erdőt. Közben az új egyházi iskolát ki lehetne alakítani már meglévő épületekben is, sokkal kisebb költséggel, és a természet károsítása nélkül.

Úgy tűnik, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegyének még mindig nem elég. Már legalább 70 milliárd forintos vagyonra tettek szert, amely vagyon nagy része a mi zsebünkből származik, a kormány ugyanis odaajándékozta ezt az egyházmegyének, hiszen mint tudjuk, óriási szükség volt sportközpontra és egyházi hotelre. Nem lett volna jobb helye ennek a 70 milliárdnak valahol máshol, hiszen mint tudjuk, nincs olyan szegmense ennek az országnak, amely bármiféle segítségre szorulna. De nem elég, hogy kapzsi az egyház – mindig is azok voltak, ez nem újdonság -, de hogy már a természetkárosítás is a portfóliójukhoz tartozik, az bizony új. Számomra legalábbis. Persze majd lehet, hogy szépen letagadják, vagy ugyan kivágnak egy erdőt, de majd az építkezések után olyan zölddé alakítják, amilyen még előtte sem volt, de pontosan tudjuk, hogy ennek mi lesz majd a vége.

Ugyan lenne hely a város különböző részein is, ahol vannak üresen álló, a célnak megfelelő épületek, de az mégsem ugyanaz, mintha a már meglévő stadion mellé húzhatnák fel ezt, egyfajta komplexummá alakítva az egészet. Ezek után mire tart még majd igényt a helyi egyházmegye? Katedrális? Egyetem? Persze nem hiszem, hogy nekem kellene ötleteket adnom a vezetésnek, hiszen pontosan tudják hogyan lehet tízmilliárdokat eltapsolni és hogyan lehet a város szinte egyetlen, összefüggő erdőjét is kiirtani. És még csodálkoznak, hogy ez emberek elfordultak az egyházaktól, amelyek állandó jelleggel pénzért könyörögnek, aztán ajándékba kapnak mindannyiunktól elképesztő értékű ingatlanokat. Pedig hát ha már keresztény egyházról van szó, akár megoldhatták volna visszafogottan és szerényen is, bár a Szeged-Csanádi Egyházmegye nem pont erről ismert.

Persze nem szóltak egy büdös szót sem a szegedi vezetésnek, hiszen a kormány haragban áll a várossal, mivel már elég régóta ragaszkodnak Botka Lászlóhoz, aki nem a legjobb barátja Orbánnak és csapatának. De Orbán megoldja, hogy úgy szúrjon oda ellenségeinek, hogy még csak esélyük se legyen a védekezésre. Ennek oka, hogy a projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították, tehát ellenvéleménynek és kritikának ezzel kapcsolatosan helye nincs. Ez a kormány válasza minden olyan döntésre, amelyet anélkül szeretnének átvinni, hogy bárki is hozzászólhatna, vagy megakadályozhatná. Teljesen mindegy, hogy helyrehozhatatlan károkat fognak okozni és abban az időben pusztítanak el egy erdőt, amikor pont hogy az erdősítésekről beszél mindenki a világon. Szeged terve is ez egyébként, mivel meg kívánják tisztítani a város levegőjét, amelyhez zöld parkokat és erdőket szeretnének felhasználni, de ha az így létrehozott 10 hektár mellett kivágnak 6 hektárt, akkor körülbelül ugyanott lesznek, ahol most vannak.

De majd lehet Botkázni, hogy miatta romlik a város levegője, hogy ő vágatta ki a város erdejét és egyébként is ő tehet mindenről, ami nem tetszik a szegedieknek. Az lényegtelen, hogy nem az ő döntése volt, hiszen a magyar választókat mióta is érdekli a valóság? Persze Szeged egy kicsit más, ezt is bizonyítja, hogy már igen régóta képtelen ott nyerni az a Fidesz, holott Budapestet kivéve letarolta a teljes országot. De még ha a szavazók nem is fordulnak el Botkától, azt el tudják érni, hogy élhetetlenebbé tegyék a helyiek éltét azért, hogy az egyházaknak tegyenek szívességet. Remélem, az egyházmegye vezetője majd boldogan fog beszédet mondani annak az egyházi iskolának az udvarán, amelynek megléte fák ezreinek és állatok tízezreinek életébe került. Mert ugyan meg lehetett volna oldani másként is, de a birodalomépítéshez mégis csak szükség van arra, hogy egy helyen legyen minden ingóság. Ha eddig sokak ki nem állhatták a Szeged-Csanádi egyházmegyét, akkor ezek után nem tudom, mit fognak gondolni, mindenesetre kétlem, hogy egy esetleges erdőirtás pozitív reklám lenne számukra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.