Május 9,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Pengeélen táncolva

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pár napja megjelent egy apró hír, amivel senki nem foglalkozott, hiszen olyan fontos dolgokkal vagyunk elfoglalva, mint Vitéz Kőbányai Világos (by Hofi) dicsőítése, illetve a Tiborc-féle polgári Klub megnyitása, no meg persze az illetékes elvtárs toporzékolása Donald Trump érdekében, stb. Nem csoda, hiszen a magyar társadalom pénzügyi ismeretei elég alacsonyak, ezért csak kevesen képesek megfelelően értelmezni bizonyos információt, úgy értem újságírók is átsiklanak rajta, én legalábbis nem futottam bele olyan cikkbe, ami az Európai Jegybank pár nappal ezelőtt kiadott döntését kommentálná, csak egy száraz cikket olvastam róla, ami arról szólt, hogy ugyan nem tetszik nekik az MNB újabb javaslata, kérelme az iránt, hogy a jegybankunk óriási veszteségeit, hogyan akarja Matolcsy kipótolni, de végül elfogadták.

Arról van szó, hogy van egy olyan uniós pénzügyi szabályozás, ami arra az esetre vonatkozik, ha egy jegybank pénzkészlete a jegyzett alaptőke szintje alá süllyed, akkor a szabály szerint az ország költségvetésének rögtön vissza kell azt pótolnia. Ez a helyzet az MNB-nél a tavalyi veszteségeinek köszönhetően előállt, de a költségvetésünk ezt nem tudta rendezni, ezért már korábban kérvényeztük, hogy ezt négy ütemben, négy év alatt teljesíthessük. Az EKB erre rá is bólintott, csakhogy az év közepére kiderült, hogy a költségvetésünk ezt se bírná el, ezért legújabban azt kértük, hogy hagyják, hogy az MNB devizakészletének még nem realizált nyereségével egészíthesse ki.

Mit is jelent mindez? Először is azt, hogy ha az EKB ragaszkodott volna az eredeti szabályhoz, akkor a költségvetésünknek, illetve a kitűzött hiánycélnak lőttek volna, ami gyakorlatilag a költségvetés összeomlását, legrosszabb esetben államcsődöt jelentett volna. Eljutottunk odáig is, hogy ennek az összegnek a negyede is elég lenne ehhez. Nyilván az EU-nak sem áll érdekében, hogy egy tagországa csődbe menjen. Magyarul a gonosz Unió, aki még a nyelvünket is el akarja törölni, és ott szúr ki velünk, ahol csak tud, megkegyelmezett nekünk. Mégse láttam egy cikket se olyan címmel, hogy Hurrá! Ezen a héten is sikerült elkerülnünk az államcsődöt.

Ebből következik még pár dolog. A fent említett nem realizált nyereség azt jelenti, hogy a valamikor ki tudja milyen árfolyamon (nyilván a mostaninál jóval kedvezőbb áron) vásárolt euró, dollár stb. devizakészletünket majd valamikor vissza kell váltani forintra, hogy realizáljuk ezt a nyereséget, vagyis a jegybank és a költségvetés szempontjából az a jó, ha minél nagyobb nyereséggel történik meg a visszaváltás, vagyis az az érdekük, hogy az inflációt továbbra magasan tartsák. 

Most már azt is kimondhatjuk, hogy az ország recesszióba süllyedt, hiszen már negyedik negyedéve csökken a GDP. A kormányunk ezt úgy akarja már egy ideje ellensúlyozni, hogy minél több multicéget bír rá, hogy itt létesítsenek gyárakat (lásd az akkumulátor gyárak tömkelege), mert egy ilyen beruházás növeli az ország GDP-jét. Közben a lakosság szegényedik, az életszínvonal csökken, az emberek elkezdték felélni a tartalékaikat, már akinek volt. Nyilván ez alól is vannak kivételek.

Az ország pénzügyileg kettős szorításban vergődik, egyrészt az általános elszegényedés, amihez az infláció jelentősen hozzájárul, a fogyasztás csökkenését eredményezi, vagyis az állam kevesebb adóbevételhez jut, amit az infláció letörésével, az adók és a rezsiköltségek csökkentésével lehetne megfordítani (vannak egyéb ötletek, eljárások is, de ebbe most nem akarok belemenni), vagyis ezekkel lehetne gerjeszteni a fogyasztást, másrészről a költségvetésünk oldaláról is óriási a nyomás, ami azt jelenti, hogy nem jut elég pénz a fentiekre, sőt az összeomlás elkerülése miatt a költségvetésnek arra van szüksége, hogy növeljék az adóbevételeket, különös tekintettel az ÁFA bevételekre, vagyis muszáj az inflációt tartani, sőt tovább növelni. 

A költségvetésen levő nyomást próbálják ugyan csökkenteni, pl. azzal, hogy ismét befagyasztottak több beruházást, leginkább olyanokat, ami Budapest fejlesztését érinti, persze a budapestiek meg is érdemlik, hiszen felháborító módon többségében nem a Fideszre szavaztak. Ráadásul a már kiadott pénzeket vissza kell utalni az államnak. Ez is mutatja, hogy mennyire rossz a helyzet. Úgy tűnik, most már felfogták azt is, hogy az uniótól nem fogjuk megkapni a nekünk járó pénzeket, de ennek ellenére azért még azt is megpróbálták, hogy az Unió kedvezményes hiteléért kuncsorogtak, amit szintén nem fognak megkapni, ugyanazért nem, amiért a többi pénzt sem. Az új hiteligénylés mögött meg az állhat, hogy már rájöttek arra is, hogy nem lesz jó további hiteleket kérni Kínától, mert akkor végleg kicsúszik minden még az ő kezükből is. 

Ugyanakkor emelni kellene a nyugdíjakat az infláció mértékével, de már ez se nagyon megy, a tanárok fizetésemelését se lehet már nagyon tologatni, valamit muszáj lesz adni nekik is, itt van még az egészségügy is, és egy csomó más terület, amire tényleg költeni kellene. Legújabb ötletük, hogy felemelik 34%-kal a minimálbért egész jó ötlet, hiszen ezzel ösztönözni lehet a fogyasztást, és a cégeknek kell kipréselniük magukból ezt a plusz költséget, nem nekik, ugyanakkor az is benne van, hogy ezzel gyakorlatilag rengeteg kisvállalkozót fognak ellehetetleníteni, akik már most is épphogy túlélnek, meg persze az is, hogy sok multi hazai üzeme is veszélybe kerülhet, hiszen úgy is dönthetnek, hogy inkább áttelepítik máshova a gyáraikat, ahol még olcsóbb a munkaerő. A héten már hallhattunk ilyenről, egy amerikai cég zárta le itteni tevékenységét, és további amerikai cégek léphetnek erre az útra, mivel januártól többet kell majd adózniuk, mivel az USA felmondta a kettős adóztatásról szóló megállapodást velünk, hála kormányunk fantasztikus külpolitikájának. 

Szóval a penge élén táncolunk. Ezúttal sikerült ismét elkerülni a pénzügyi összeomlást. Most már azzal próbálkoznak, hogy a lakosság finanszírozza az államot, ezért nyomják annyira, hogy vegyünk állampapírt. Még a Krétán is ezt hirdetik, de lassan rá kell eszmélniük, hogy használható pénz már csak a NER-nél maradt. Lehet, hogy ez megtörtént, és ezt szolgálja a Pesty László-féle műsor, ami azt vetíti előre, hogy kezdhetünk találgatni, ki lesz az új Simicska. Öröm az ürömben, hogy közben elkészült az MNB (Matolcsy) új balatoni luxusnyaralója és oktatóközpontja.

CHF.Scarface

U.i. Megoldás lenne ugyan, de persze az azzal járna, hogy vissza kellene állítani a jogállamot, megszüntetni a korrupciót, független szakembereket kellene a kulcspozíciókba ültetni, és akkor máris hozzáférnénk az uniós pénzeinkhez. Persze ez azzal is járna, hogy eljárások indulnának elsősorban Orbán, Matolcsy, és a családjaik ellen, no meg persze felsorolhatnám itt a teljes Fidesz-KDNP vezérkart és a strómanjaikat is. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.