Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Nem értek a focihoz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem értek a focihoz.

Most mégsem állom meg, hogy néhány mondatot ne mondjak ki hangosan.

A magyar bajnokság az európai bajnokságok sorában már a 18. helyet foglalja el a bérekre fordított kiadások alapján a maga 93 millió eurójával. A lengyelekkel vagyunk holtversenyben, ahol nem 12, hanem 18 csapatos a bajnokság, s 37 millió lakos van. Nos, ez a forintra átszámolva 35 milliárd Ft/év mint tudjuk, ADÓMENTESEN áll labdarúgóink rendelkezésére. Tegyük hozzá, hogy lényegében KÖZPÉNZBŐL. Azok a források, amelyek a magyar futballba áramlanak, döntő többségében közvetlenül vagy közvetetten a magyar költségvetésből származnak. Ide kell értenünk a legnagyobb ilyen bevételt jelentő (köz)televíziós közvetítések jogdíját is, ami többszöröse a környező országok csatornái által a helyi szövetségnek, vagy csapatoknak fizetett jogdíjaknak. (Beleértve Ausztriát is!) Nos, ebből telik a magyar bajnokságban a „versenyképes” fizetésekre.

Átlagfizetésként 3,8 millió Ft havi fizetés jön ki a 12 csapat játékosaira, a „topcsapatok” persze ennél jóval magasabb béreket adnak. Köztudott, hogy a Ferencváros, a Fehérvár és a Puskás Akadémia kasszája a legnagyobb, ezeknél a kluboknál 8-10 millió Ft-os havi fizetés a jellemző. S most vállaltan demagóg leszek: tehát egy játékos fizetése megegyezik legutóbbi munkahelyem, az egyik gimnázium 29 álláshelyen dolgozó, teljes tantestületének fizetésével, igazgatóstól, mestertanárostól, óraadóstól. S ott persze nem voltak, s azóta sincsenek ilyen-olyan „bónuszok”.

Szerda este az FTC, a magyar bajnokcsapat lépett (hazai) pályára s megsemmisítőnek mondható 0:3-as vereséget szenvedett. Így nemcsak a BL-ből, hanem az EL-ből is kiesett.

Elszállt tehát a remény a BL főtáblára jutáshoz, ami csaknem 16 millió euró (6 milliárd Ft) bevételt jelenthetett volna, az EL-ben pedig 3,6 millió euró (1,4 milliárd Ft) járt volna ugyanezért. Megmaradt még a lehetőség a Konferencia Ligában való főtáblára jutásra, ott ezért 3 millió euró (1,1 milliárd Ft) járna.

A „legmagyarabb csapat” az alábbi összeállításban játszott a feröeri bajnok ellen (zárójelben a nemzetiség):

Dibusz (magyar) – Botka (magyar), S. Mmaee (marokkói), Knoester (holland), Civic (bosnyák) cseréje Marquinhos (brazil), 75.perc, Baráth (magyar) cseréje Ben Romdan (tunéziai) 46. perc, Gojak (bosnyák) cseréje Makreckis (lett) 46. perc, Abu Fani (izraeli), Zachariassen (norvég) cseréje Lisztes (magyar) 57.perc, A. Traoré (mali) cseréje Owusu (ghánai) 57. perc, Varga B. (magyar). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov (orosz)

A vendégcsapat majdnem minden játékosa feröeri, többen a főállásuk (villanyszerelő, halász stb.) mellett kedvtelésből futballoznak. Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a teljes feröeri csapat fizetése egyenlő lehet a Ferencváros 2-3 játékosának fizetésével. A közzétett adatok szerint 4 zöld-fehér labdarúgó Transfemarkt-értéke azonos a Klaksvík teljes keretének értékével. Még annyit, hogy Feröer lakossága 53 ezer fő, ami szinte azonos Ferencváros lakosságszámával. Amikor megérkeztek a Groupama Arénába, tátott szájjal nézelődtek, mert ilyet még nem láttak. Feröeren hasonló sincs. S Feröeren az év 4-5 hónapjában egyáltalán nem lehet szabad téren focizni, így márciustól októberig tart a 10 (jórészt amatőr) csapatból álló bajnokság.

Nos, ez ellen a csapat ellen bukott el szégyenletesen a magyar bajnok szerda este. Aki látta a mérkőzést, tudja, hogy valóban nagy égés volt, az első félidőben még nem volt a Fradinak kaput eltaláló lövése, a végére is csak három.

A klubelnök nem sokat gondolkodott, rögtön megtalálta a felelőst, s azonnal kirúgta az edzőt. Mik vannak! Így aztán bizonyára szinte minden probléma megoldódik. Javasolnám még, hogy a közoktatásból, egészségügyből, a szociális szférából, illetve a nyugdíjakból vonjanak el 5-10%-ot, s ha ezt is megkapják az aranylábú fiúk, sokkal jobban fognak teljesíteni. Nincs olyan ember ebben az országban, aki ezt az ötletet ne támogatná!

Vagy mégis?

Hajrá magyar labdarúgás! Hajrá, „zöld sasok”!

Magyarország, 2023

Butola Zoltán

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.