Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Jegyeket, bérleteket!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hol vagy, Róza néni?! Hiányoljuk az áttekinthető számításaidat, a világosan levezetett összefüggéseket! Nem szeretnék ilyen babérokra törni, de vannak kérdéseim, hátha a Szalonna közössége érti, ami az én agyamnak sehogy sem áll össze.

Tehát: adva van a Lázár János nevű figura, aki (ismét) a nevére vette a közösségi közlekedés átszervezését. Ezt is elsősorban propagandalépésekkel és a másokéval való csalánveréssel gondolták keresztülvinni. Persze itt sem volt egyeztetés, modellszámítás, semmi liberális métely, most pedig baltával „finomhangolják” a rendszert. Nyilván megint csak egy-egy részletet kiragadva, nem figyelembe véve a teljes rendszerre gyakorolt hatást. Akkor jöjjön a matek.

Mivel azt jobban ismerem, maradok a MÁV-nál, bár elvileg a Volánnal azonos a díjszabás (a sima menetjegyeknél stimmel, de a buszbérletek mintha drágábbak lennének). A havibérletek ára rendszerint úgy van kalkulálva, hogy ha a dolgozó minden nap megveszi a teljesárú jegyet oda-vissza, akkor kb. 1-2 munkanapot kap ajándékba. A bérlettel természetesen korlátlanul lehet utazni, de a munkába vagy iskolába járók többsége szombat-vasárnaponként nem kel útra. Néhány példa:

5 km menetjeggyel: 250 Ft, bérlettel: 5940 Ft (itt a 12. naptól már ingyen utazunk, mert a MÁV-nál 10 km-es a legrövidebb menetjegy)

10 km menetjeggyel: 250 Ft, bérlettel: 9580 Ft (19,2 nap, utána ingyen)

20 km menetjeggyel: 370 km, bérlettel: 14200 Ft (19,2 nap, utána ingyen)

35 km menetjeggyel: 650 Ft, bérlettel: 24900 Ft (19,2 nap, utána ingyen)

A vármegyebérletek ebbe kavartak bele, de a jelek szerint mégsem veszik kellő számban, különben nem kényszerítenék rá az utasokat. Mert július 1-jétől a 30 km alatti utaknál durván megemelik az árakat, egyelőre csak a menetjegyek árai ismertek, de ehhez igazodnak majd a bérletárak is. A fenti logika mentén:

5 km menetjeggyel: 400 Ft, becsült bérletár: 9600 Ft

10 km menetjeggyel: 400 Ft, becsült bérletár: 15200 Ft

20 km menetjeggyel: 500 Ft, becsült bérletár: 19000 Ft

35 km-től marad minden a régiben. A vármegyebérlet egy megyére 9450 Ft, az országbérlet 18900 Ft. Gyakorlatilag megtették azt, amit az autópálya-matricáknál, kivezették a legolcsóbb megoldásokat, amelyeket nagyon sokan használnak, helyette egy drágább alternatíva felé terelik az utasokat. A rendszeresen, de nem naponta utazóknak ez durva érvágás: például azoknak, akik hetente egy-két alkalommal bolt és szolgáltatások híján kénytelenek valahová elutazni, orvoshoz, patikába, boltba, bankba, hivatalba. Akinek megérte, az már most megvette az új csodabérleteket, akinek pedig nem, annak nyilván oka volt erre. Mert egy biztos: aki busszal és vonattal ingázik, az valószínűleg élére rakja a fizetését, és megnézi, mivel jár esetleg jobban. Az is kiderült menet közben, hogy a csodabérlettel csak a fapados vonatokon lehet utazni, ami máris kavarodást okozott, utólag megy itt is a baltás finomhangolás. A MÁV pedig erre reagálva több IC-kocsit közlekedtet, ha valaki nem értékelné a zsúfolt kocsikat, esetleg folyosón ácsorgást. Azt is leírták már szakemberek a bevezetés előtt, hogy a területi megkötés helyett sokkal értelmesebb lenne a távolságalapú bérlet, mert sokan ingáznak akár 10 km-en belül is, vármegyehatáron keresztül. A mostani gógyis díjcsomag további meglepetése a kedvezmények visszavágása pl. az online és automatás jegyváltásnál. Egységesítik a pótjegyeket is, szintén a rövidebb távra utazókat büntetve, jelentősen megemelik az aznap megváltott helyjegyek árát (650 Ft elővétel / 990 Ft aznap). Utóbbinál értem a szándékot, próbálják tervezhetővé tenni a szerelvények összeállítását. Mert lassan alig marad üzemképes kocsi – hellójani, lefújtad a korszerű kocsik beszerzését is, hogy legyen pénz Vodafone-ra, atlétikai vébére, haver ingatlanjára.

Sokadszorra végigolvasva az új koncepciót, nekem az jön le ebből, hogy aki 30 km-nél kevesebbet utazik, az üljön át autóba. Vagy ha nem teheti, akkor így járt. Arról nem beszélve, hogy ezzel a munkáltatókat hozták megint baromi nehéz helyzetbe, mert ők kötelesek a dolgozó bérletének 86%-t kifizetni. Máséval a csalánt, ugye, de ezt már írtam.

És évekkel ezelőtt azt is lézerjani vette a nevére, amikor gazdaságossági szempontból megszüntették a párhuzamos közlekedést: ahol van vonat, nincs busz és fordítva. Ezzel megint az autózás felé terelik a Zembereket, mert át kell szállni, a késések miatt kiszámíthatatlanok a csatlakozások, ráadásul csak külön lehet a vonatra és buszra jegyet venni (távolságalapú általános jegyek, de ezt is írtam már). Kerekesszékkel, babakocsival, bringával körülményes vagy lehetetlen buszozni. A legszebb példa a földesúr saját szűkebb pátriája: Szegedről már nincs közvetlen buszjárat Budapestre, illetve a megyében normális vonatközlekedés a többi városba. Kivéve természetesen Hódmezővásárhelyet: onnan van közvetlen buszjárat Budapestre, Szeged felé pedig ütemes vasúti és buszos közlekedés, plusz ráadásnak a parádés tramtrain IS.

Ha valaki jobban átlátja, kérem, írja le! Tényleg szeretném érteni.

Madárlátta

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.