Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem jár fülvakargatás, ugyanis ez nem kegy, nem szívesség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Orbán Viktor nemrégiben hitlerezett egy velőset, és úgy tűnik, kicsit jobban figyel ránk a külvilág, mint eddig. Hiszen egy évtized telt el úgy, hogy csak legyintettek az ilyen, vagy ehhez hasonló kijelentésekre, mondván, ezeket csak belpolitikai okokból, a saját hívei számára lövögeti el a kormánypárt, nem kell vele foglalkozni. Na, ez a legyintgetés, és a támogatások kontroll nélküli átengedése vezetett el oda, ahol most tartunk. Nem csak a fideszes szavazók, és nem csak a gyenge magyar ellenzéki pártok tehetnek arról, hogy Európa éltanulójából Európa hülyegyerekei lettünk. El lehet persze várni a magyar ellenzéktől (nem a pártokról beszélek, hanem az egyénekről, akik itt szívnak 13 éve, miközben nem csak Orbánt, hanem az unió pénzét is le kellett volna győzni ahhoz, hogy változást lehessen elérni), hogy csodát tegyenek, de csodák változatlanul nincsenek.

„Senki nem kényszeríti a magyarokat, hogy részei legyenek az európai közösségnek, ha kényelmetlenül érzik magukat benne” – mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter egy tévés beszélgetésben az Euractiv tudósítása szerint. A politikus ezt Orbán Viktor veszprémi beszédében elhangzottakra szánta válaszként. (HVG)

Én például teljesen magyar vagyok, és igenis része kívánok lenni az európai közösségnek. Ráadásul nem vagyok ezzel egyedül, vagyunk így néhány millióan. Csókoltatom a cseh külügyminisztert, de talán nem ártana eltöprengeni azon, az uniónak, ezen belül például a V4-eknek mennyi felelőssége van abban, hogy ide jutottunk.  Úgy látom, az ítélkezés nagyon megy, de a felelősségvállalás még véletlenül sem. Pedig talán nem ártana, ha nem a lónak hol az egyik, hol a másik felén tenyésznének, hanem néha sikerülne eltalálni a helyes pozíciót is. Ez nem csak az én személyes érdekem (bár nyilvánvalóan az is), de egész Európa, legalábbis az unió érdeke. Szerintem.

Úgy tűnik, Orbán Viktor utolsó barátainak egyike, Erdogan nem tudta a vasárnapi választáson úgy letarolni Törökországot, ahogy szokta. Nem hétköznapi teljesítmény az ellenzék részéről, hogy ennyire sikerült megszorongatni Erdogant, akinek minden eszköz a kezében van ahhoz, hogy leradírozza az ellenzékét, mégsem járt sikerrel. Miután a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján sem a jelenlegi török elnök, sem az ellenzék jelöltje nem érte el az 50 százalékos támogatottságot, nagyon úgy fest, hogy két hét múlva újabb fordulót kell tartani. Abban biztos vagyok, hogy Erdogan ezt az időt nem békés meditálással, nem is zoknistoppolással fogja tölteni. És mégis, mindennek ellenére a török ellenzék megmutatta, hogyan kell hatékonyan összefogni. Tették ezt sokkal, de sokkal nehezebb körülmények között, mint amilyenben a hazai ellenzéki pártok vannak, vagy valaha is lesznek. Orbán nem teheti meg azt, amit török kollégája simán, ő nem zárathatja börtönbe azokat, akik veszélyt jelenthetnek a hatalmára. Igaz, szüksége sincs rá, bőven elég néhány kollaboráns ellenzéki párt a parlamentben, és a teljes kontroll alatt tartott propagandamédia, az már bebetonozza a hatalomba örök időkre. Mondom én, hogy nem csak a kormánypártot kell itt leváltani, ha jutni akarunk valahová.

Mármeg az van, hogy két békegalamb van Európában. Az egyik természetesen Orbán Viktor (ki más is lenne?), a másik azonban nem a pápa, hanem Vlagyimir Putyin. A Szabad Európa készített egy jó kis elemzést arról, hogyan támogatja egymást az orosz és a magyar propaganda, ez milyen hatással van a szavazókra. Gyakorta emlegeti Putyin médiája, hogy Magyarország vissza akarja foglalni Kárpátalját. Bevallom, nem szívesen lennék a külhoni magyarok helyében, Orbán olyan hihetetlen pusztítást végzett mindenhol, ami jelentősen megkeseríti az életüket a jövőben. Az ukrajnai magyarok helyében főként nem szeretnék lenni. Igaz, a saját helyemben sem szívesen vagyok, mert nem csak kerítésen kívül rombol Európa génhordozója, hanem a csirkehálón belül is. Kártékonyabb, mint egy himlő.

A hivatásos tűzoltóság mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltó-egyesületek is számíthattak mindig a kormány támogatására – mondta a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Gödön.

Sölch Gellért a váci és a gödi önkéntes tűzoltó-egyesület új szertárának átadásán arról beszélt, hogy 2010 óta az önkéntes tűzoltóságok száma 2,5-szeresére nőtt.
    Hozzátette, hogy jelenleg 689 önkéntes tűzoltó-egyesület működik az országban, ezek közül 68 egyesület önálló beavatkozó státuszban teljesít szolgálatot.
    Ez is azt mutatja, hogy a kormány egyaránt számít a hivatásos és az önkéntes tűzoltók munkájára, hogy biztonságosabb környezetben élhessünk – közölte a helyettes államtitkár.
    Sölch Gellért elmondta, hogy a kormány a tűzoltóság eszközeinek beszerzését is támogatta.
    A tűzoltóságok számára 2010 óta 1400 gépjárművet szereztek be, 2022 szeptemberében pedig megtörtént egy kétlépcsős illetményemelés első lépése – emlékeztetett.
    Bíró Attila, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati szakmai koordinációért felelős helyettes államtitkára azt mondta, köszönet illeti Pest vármegye önkormányzatát azért a 86 millió forintért, amellyel a most átadott szertár megépülését támogatták, és Göd önkormányzatát, hogy mindehhez 25 évre telket biztosított. (MTI)

Éljen, már egy szertár átadásához is minimum egy helyettes államtitkárra van szükség. Az nagyon helyes, hogy illetményt emeltek (az nem derül ki, hogy mennyi volt az emelés), mivel az emelés előtt percekkel (tavaly augusztusban) egy kezdő tűzoltó alapilletménye 185 ezer, egy régebben szolgáló tűzoltóé pedig 220 ezer forint volt. Bónuszként egy csomó feladatot rájuk lőcsölnek, például saját kezükkel takaríthatnak, de akár fel is újíthatják a szertárt. Természetesen ingyen. Nem volt túlságosan régen, hogy valamelyik városban – talán Szentendre volt vagy Vác, már nem emlékszem – fagyoskodtak a bevetésre váró tűzoltók, a város lakói meglepték őket elektromos fűtőtestekkel, amit igen gyorsan lefoglalt a vezérkar. Nem pazarolunk. Szóval szerintem a kormánynak nem az a feladata, hogy támogassa a tűzoltókat, hanem az a kutya kötelessége, hogy normálisan ellássa, és becsülettel megfizesse őket. Mégpedig úgy, hogy ezért nem jár fülvakargatás, ugyanis ez nem kegy, nem szívesség. Bizony.

Veszem a búcsúmat. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Különösen a tűzoltóknak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.