Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Halottnak a csók

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben a mai napig attól hangos a sajtó, hogy Gálvölgyi Jánoshoz nem érkezett ki a mentő nemrégiben, ezért a lányai vitték be a legközelebbi kórházba, ahol ma is mesterséges altatásban tartják, az OMSZ bejelentette, hogy már négy mentőkerékpárt is sikerült beszerezniük, darabonként 3,3 millió forintért. Jó, ezek elektromos kerékpárok, amelyeket ugyan tekerni is kell, de a kis elektromos motor rásegítésével akár a várba is fel lehet tekerni viszonylag könnyedén. Ez nagyszerű hír, viszont lenne azért pár kérdésem. Mi a franc kerül egy elektromos kerékpáron 3,3 millió forintba? Tudom, tudom, felszerelés, meg modern technológia, meg mit tudom én, de én valahogy akkor is sokallok 13 millió forintot 4 kerékpárért. Persze nem arról van szó, hogy egyébként ne lenne keresnivalója ezeknek az utakon, de kérdés, hogy mégis hol és kik fogják tudni ezeket bevetni? Már csak azért kérdem, mert annyira sikerült szétverni az egészségügyi rendszert, hogy ma már mentőautó, mentő és kórház sem feltétlenül van elég ebben az országban, tehát kérdés, hogy milyen segítséget tud nyújtani 4 igen drága kerékpár?

Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, amely elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a döntést. Mint írták: minden döntést támogatnak, ami a mentők munkáját segíti, a betegek vagy a mentődolgozók érdekeit szolgálja. A tervezett intézkedéssel azonban – folytatták – nem várható jelentős terhelést csökkentő hatás, ha a meglévő, egyébként is túlterhelt kollégák közül toboroznak önkéntes munka keretében, pluszpénzért.

De ahelyett, hogy ezeket a szavakat olvasva megfontolta volna az OMSZ, hogy beszerezze-e ezeket a kerékpárokat, inkább a következőket közölték a szövetséggel; indokolatlan bírálat érkezett, már csak azért is, mert a kétkerekű mentők (konkrétan a mentőmotorok) az egyik leghatékonyabb eszköznek számítanak. „Most az (elektromos) biciklis mentők bevezetésének ötletét is kritizálják a hozzá nem értők. Hozzá nem értők, értem. Bezzeg az OMSZ, amely már számtalan alkalommal bizonyította  hozzá nem értését és amelynek szóvivője Győrfi Pál már igen sok kritikát kapott az elmúlt években! Ők jobban tudják, hogy mi kell a mentőknek, hiszen mégis csak ők a szakma képviselői. Igen ám, de amennyiben valóban a túlterhelt mentődolgozókat fogják rávenni arra – vagy rosszabb esetben kötelezni -, hogy túlórában ugyan kerékpározzanak még egy kicsit, akkor a helyzet nem javulni, hanem romlani fog.

Mert mint azt Gálvölgyi esete is megmutatta, nem arról van szó, hogy nincs elegendő mentőautó, hanem a probléma gyökere a rendszer hiányosságaiban keresendő. Kiégett, stresszes, emiatt pedig könnyen dühbe guruló emberekkel van tele több mentőszolgálat is, és ha ezen problémák mellé még ezt a bizonyos kerékpárt is idesoroljuk, akkor nehéz észlelni a fejlődést, az innovációt. Még több stressz fogja érni őket, és még nagyobb terhelés lesz rajtuk, ami miatt még több hibát fognak elkövetni. Nem arról van szó, hogy ne lennének elég képzettek, hanem arról, hogy olyannyira tönkreteszi őket a munka, hogy ennek már befolyása van a viselkedésükre is. Végül Gálvölgyi esetében azt állapították meg a vizsgálatok, hogy a diszpécser hibázott, de azt a kérdést már senki sem teszi fel, hogy mégis miért hibázott? Mégis miért tette rá a telefont az apja életéért aggódó nőre? Nem azért, mert ne tudta volna, hogy mit kell tennie, hanem azért, mert vélhetően ő maga is egy érzelmi roncs már, és nem volt elég toleráns a betelefonálóval szemben.

Persze hiába is vár az ember meggondolt, szakmailag megalapozott döntéseket bármely kormányzati oldalról is. Persze mondhatjuk azt, hogy itt az OMSZ az, amely a döntéseket meghozza, de valahogy kétlem, hogy nem valami szakmailag képzetlen embert sikerült megbízni azzal, hogy mérje fel a helyzetet és hozzon meg igen komoly döntéseket. Persze ettől még a pénz adott, csodát pedig senki sem tud tenni, de akkor fel lehetne tenni a kezünket és ahelyett, hogy a kritikákat megfogalmazókat tudatlannak állítjuk be, megmutathatnánk a valóságot. Elvégre a magyar egészségügy alulfinanszírozott, ami az ápolók bérében és a kórházak óriási tartozásában is egyaránt megmutatkozik. Lehet, hogy megemelték az orvosok fizetését, de ezzel még nem oldották meg a rendszer problémáit és hibáit. Mert az orvos csak egy fogaskerék az egész gépezetben, ahhoz, hogy az egész olajozottan működjön az kellene, hogy annak minden eleme jól legyen összerakva. Erről viszont nem beszélhetünk, ezért hát 4 elektromos kerékpár körülbelül akkora segítséget fog jelenteni, mint amennyit Pintér Sándor okozott az egészségügy élén.

Ameddig nem az a célja a politikai vezetésnek, hogy valóban javítsanak is a rendszeren, addig emberek százai fognak évente meghalni a rendszer működésképtelensége miatt. Mert Gálvölgyi János esete messze nem az egyetlen ilyen volt, csak egy az emberek által ismeretlen, ámde hozzátartozói által szeretett ember halála nem fog bekerülni az újságokba. De mivel ezeket az eseteket simán fel lehet írni úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lett volna, csak bekövetkezett a tragédia, ezért soha nem fog kiderülni az, hogy még hányan jártak úgy csak idén, mint Gálvölgyi János. Neki volt akkora szerencséje, hogy a lányai be tudták vinni a kórházba, de nem mindenki ilyen szerencsés. Sajnos nem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.