Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Aki ezeket védi, annak fogalma sincs a demokráciáról

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Schiffer András után Hont András és Puzsér Róbert is elmondta a maga számomra egészen szürreális véleményét a Karmelitánál tüntető diákokról. Pontosabban egyesek szerint nem is békés tüntetők voltak ezek, hanem agresszív fiatalok, akiket csak éppen le nem vandáloztak. Természetesen az is szóba került, hogy ez nem hasonlítható a 2006-os eseményekhez, hiszen akkor teljesen más volt a helyzet, amivel mondjuk én magam is egyetértek. Ott, akkor fizetett futballhuligánok csaptak össze rendőrökkel és ártatlan civilek is megsérültek. Nem azért, mert a gyurcsányista rendőrök kifejezett célja a káosz elszabadítása volt, hanem azért, mert a rendőrök Magyarországon képzetlenek, és túlságosan szívesen használnak fegyvert akár ártatlanokkal szemben is. A magyar rendőrség akkor, 2006-ban sem volt képes profi módon fellépni a tüntetőkkel szemben, és ez ma is ugyanúgy igaz.

Persze kár lenne csodát várni egy olyan csoporttól, amelynek tagjai már szinte csak olyan emberek, akik ki akarják élni elfojtott vágyaikat és máshova nem nagyon kellettek. Tisztelet persze a kivételnek, ha még egyáltalán létezik ilyen. Ami engem illet, már elég sok alkalommal kifejtettem, hogy mennyire szívlelem a rendőrséget, de állítom, ha látnék olyan esetet, ahol jogosan, a helyzetnek megfelelően lépnek fel a tüntetőkkel szemben, akkor elismerném a döntéseiket. De ki látott ilyet az elmúlt években? Ki látott intelligensen kommunikáló, a fűtött helyzetet lecsillapítani akaró rendőrt, aki professzionálisan volt képes megoldani egy helyzetet? Ordibáló, az erejét fitogtató, kommunikálni képtelen rendőrökkel van tele az állomány, amely szinte mindegy egyes éles helyzetben elő is jön. Fogalmuk sincs a könnygáz használatáról, és felszólítás nélkül fújják azt olyan emberekre, akik semmiféle veszélyt sem jelentenek senkire sem.

Elmondásuk szerint a Karmelita kolostornál azért vetették ezt be, mert a diákok agresszívan léptek fel a rendőrökkel szemben, akik féltve az életüket, vagy mit, könnygázt vetettek be, majd random módon állítottak elő fiatalokat, akikről aztán a legtöbb esetben kiderült, hogy semmit sem követtek el, ezért ejtették a vádat ellenük. De térjünk egy kicsit vissza a Schiffer-Hont-Puzsér trióhoz, amely trió abban a szerepben tetszeleg, hogy ők se nem jobboldaliak, se nem baloldaliak, és ők minden magyar véleményét képviselik azzal, hogy nem választanak oldalt. Őket nem befolyásolja senki, ők egyszerűen az igazat mondják el, amivel nehéz lenne nem vitatkozni, mivel ebben az esetben is pontosan ugyanazt mondják el mindhárman, a különbség csupán annyi, hogy más-más platformokat választottak erre.

Akkor, ha mindenki lenyugodott egy picit, és a Momentum sem a Várban töltötte a ma reggelt, tekintsük meg ezt. A rendőrség tegnap tette közzé a május 3-i kordonbontásos, könnygázos, előállításos demonstrációról készült felvételt, ez abból egy részlet. Némileg más látható rajta, mint az eddigieken. Azt ez alapján sem lehet megmondani, hogy a rendőrség minden megmozdulása jog- és szakszerű volt-e, de azt igen, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök alappal érezhették agresszívnek a tüntetők föllépését. Az is látható továbbá, hogy a demonstrálók egy tényleges építési területre törnek be, és bár a felirattal ellentétben én csupán egy dobálót látok, de az is untig elég annak fényében, hogy az elkerített részen kockakövek vannak fölhalmozva. Abba belegondolt-e bárki a nagy erkölcsi gőzfújás és az ezígynemmehettovább-nehagyjukozás közben, hogyha véletlenül elrepül egy kő, akkor nemcsak annak a rendőrnek mehet tönkre az élete, akit esetlegesen eltalál, hanem annak a fiatalnak is, aki fölhevült állapotban eldobja? Minden bátorító gesztus, a közlő indulatait a közhangulattal összekeverő interpretáció, a karhatalmazás ezt hozza közelebb.

*

Puzsér azt gyanítja, hogy az ellenzék vélhetően azokat a sémákat akarja lekoppintani, amiket annak idején Orbán Viktor tett. „Meg kell retrózni az élményt” – utalt például a kordonbontásra, amelyből egyszer már kisült egy „rendszerváltás”.

Csakhogy – utalva a Momentum kampányára – a publicista leszögezte: „2006-ban tényleges rendőri erőszak volt. Azt nem lehet összehasonlítani”. „Az, amit az Orbán rendőrei ott fenn a várban művelnek, az legfeljebb csak a homeopátiás mennyisége annak a mértékű rendőri erőszaknak, ami 2006-ban lezajlott Budapest utcáin”.

Tény, hogy ami a Karmelitában történt, viszonylag jelentéktelen eseménynek is tekinthető, noha hírértéke igenis volt, mivel gyermekekkel szemben használtak könnygázt a rendőrök úgy, hogy arra – véleményem szerint – semmi okuk sem volt. Ledöntöttek egy kordont, hát mi lesz velünk? Arról nem is beszélve, hogy ez az építési területnek bélyegzett rész nem más, mint egy lehetőség arra, hogy bevédjék Orbánék seggét. Az egész úgy kezdődött, hogy a Karmelitánál több újságíró is kérdezni mert politikusokat, akik a munkájukat szerették volna elvégezni, ezt megelégelve utasították a rendőrséget arra, hogy zárják már el az újságírókat a területtől, hogy nyugodtan mehessenek a dolgukra. Végülis nem közfeladatot ellátó személyekről van szó ugye, akik közszolgák, tehát a magyar népnek tartoznak elszámolással. Ők a hatalom megszerzését követően nem kívánnak nyilatkozni, semmilyen közérdeklődésre számot tartó kérdésben kommunikálni.

A Színház utcában a forgalomtechnikai lezárás biztonsági okból történt, védett személyek biztonsága érdekében, ezt a Készenléti Rendőrség jogszabályi felhatalmazás alapján megteheti.

Ennyit arról, hogy ott építkezés van, meg joggal védik azt a rendőrök, hiszen ha a drága fiatalok bemennek keménysapkák nélkül, akkor majd jól a fejükre hullik a vároldal. A Karmelitában felállított kordonok szerepe nem más, mint hogy a hatalmat birtoklók elbújhassanak az átlagpolgár és az újságírók elől. Gyávák, beszariak, gerinctelenek. Aki pedig a rendőrök viselkedését teljesen normálisnak gondolja, az nézze meg, mit is védenek ilyen hevesen ezek az elviekben a magyar emberek biztonságát garantálni hivatott személyek. Nem lesz forradalom abból, amit a fiatalok a Karmelitánál tettek, sem abból, amit később Hadházy vagy a Momentum tett, viszont ettől még nem kellene teljesen átlátszó hazugságokat híresztelni, úgy viselkedve, mintha azzal csak az igazság másik szeletét mutatnák be. A rendőri fellépés nem volt arányos, nem volt szükséges, de ma már ez vált megszokottá idehaza. Ettől viszont még nem kevésbé felháborító.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.