Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az a legrosszabb, ha tudod, hogy egy szélhámos

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szokták volt mondani, a gondolatoknak teremtő ereje van. Főleg addig, ameddig az a gondolat nem születik meg, és nem lesz belőle mondjuk kimondott szó. Szó, ami önmagában persze nem sokat jelent, jelentéssel akkor bír majd, ha ép mondattá, gondolattá alakul át. Ha ez a még mindig megfoghatatlan valami olyan erősen motoszkál abban, aki végül leírja, vagy kimondja azt, akkor tulajdonképpen arról el lehet mondani, hogy az az ő szellemi terméke, agyszüleménye. Az övé, legfőképpen akkor, ha másnak már egyszer ugyanaz esetleg nem hagyta el a szürkeállományát. Jó, tudom, van olyan, hogy megvilágosodás és gondolatolvasás, de az nem ugyanaz. Ez, amikor egy hullámhosszon vagytok, de a másik nem tudja megfogalmazni azt, amit te esetleg igen.  Vagy amikor valaki zsonglőrködik és visszaél azzal, amit más nem tud kiadni magából. Kimondja helyette, megfogalmazza és összefűzve egy teljes beszéddé, elbeszéléssé vagy mesévé alakítja át azt. Ötletelés, agyalás, morfondírozás és ábrándozás. Mesélés vagy hazudozás. Lódítás, nagyot mondás, mellébeszélés, aljas uszítás, hergelés, vádaskodás. Rámutatás. Aztán megmagyarázás. Ideologizálás. Ha netán van tudományos magyarázata annak, amit tényként ad elő, akkor bagatellizálás, majd relativizálás. Védekezés, kifogáskeresés, okoskodás. Példamutatás, lehetőleg rossz és általános. Ellenőrizhetetlen vagy túlságosan hétköznapi esetek ellenérvként való felhasználása álláspontunk megvédésére.

Néhány példa. Régen is ettek az emberek, mégsem voltak dagadtak. A nagyanyáink idejében nem volt válás. Addig jó, ameddig nem tudod. Jobb félni, mint megijedni. Satöbbi. A tudatlanság kihasználása, felhasználása, használása. Visszaigazolás. Először csak szűk körben, aztán ha kiderül, hogy van befogadó talaj, akkor nagyobb hatósugárban. Vetés meg aratás. Finomítás, alakítgatás, szalonképessé tétel. A végén erre már nem lesz szükség, de első körben igen. A nagy felismerés, a hovatartozás definiálása és a nagy családdá alakulás. Elvtársak. Elvek és eszmék, évek, hónapok, napok, másodpercek. Felgyorsuló idő, növekvő létszám. Sejt-csoport-galeri-tábor-párt-szekta. Megvan. Izmus. Nácizmus, fasizmus, sztálinizmus, kommunizmus, globalizmus, orbánizmus, vandalizmus, rasszizmus. Működőképes, kifizetődő, van rá kereslet. Keresett árucikk ez az ostobák, tájékozatlanok, kiszolgáltatottak, manipulálhatók és lusták világában. Csak egy szó. Csak egy mondat. Ennyi elég, és sokáig tart a hatása. Propaganda. Egy virtuális kábítószer, amire van igény.

Túl rémisztő és rideg a valóság. Túl kell élni valahogy az életet, mert egy idő után felfogja mindenki, hogy csak egy van belőle, és az is folyamatosan fogy. Visszaszámlálnak mindenkinek. Lejár majd egyszer, és nem lesz több belőle. Mással kell foglalkozni, mert az jobb a léleknek, az jobb a közérzetnek. Ha a halált nem lehet legyőzni, akkor győzzünk le mást. Győzzük le egymást. Van, aki ad hozzá értelmet, és ad rá magyarázatot. Felvértez szavakkal és magasztos célokkal. Tied lehet, te is lehetsz olyan. Ha ő, akkor te is. Jogod van hozzá. Egy nagy MLM-rendszer, ócska marketing. Már Jézus is tudta, hogyan kell a piramist felépíteni, hogy ő legyen még ma is a csúcsán. Nem lehet lelökni onnan. Mások is rájöttek. Hinni kell, hitet kell eladni, és hittel kell mindent megmagyarázni. Azt nem kell bizonyítani. Meg sok minden mást sem, de ha ezt alkalmazod, csak kellően meggyőzően kell előadni, és minél hülyébbnek kell nézni a másikat. Azt is, aki átlát rajtad, aki pontosan tudja, hogy amit képviselsz, amivel kufárkodsz, az semmi más, csak egy öncélú hazugság. A legrosszabb, hogy te tudod ezt. Tudod, hogy amit mond, az nem úgy van, hogy amit mond, azzal nem segít, hanem árt, többnyire nem magának, hanem másoknak, kizárólag azért, hogy neki, természetesen csak neki jobb legyen. Az a legrosszabb, ha tudod, hogy egy szélhámos. Akinek már akkora a mozgalma, amelyik vakon követi, hogy nem tudsz tenni ellene. Tehetetlen vagy.

És akkor jön az inkvizíció. A boszorkányüldözés és megtorlás. Az istenkáromlás, az egyik kinyilatkoztatás a másik után. Majd megfogalmazza, hogy az, amiért te bűnhődsz majd, miért van. Mit értél el azzal, hogy kritizáltad, ellentmondtál, kitartottál, bebizonyítottad? Semmit. Rábasztál, benézted, megbolondultál. Nem érted, mert nem ezt remélted. Már csak remélni és bizakodni tudsz. Megkérdőjelezed, de befordulsz és befogod a füled. Nem vagy egyedül, de akik ugyanezt érzik, azok kussolnak. Félnek. Meg amúgy se vagytok sokan. Mióta világ a világ, hülyéből van több. Ugyanúgy, ahogy nőből is több van mint férfiból. Genetika. Az öröklődik, ami életképesebb, és te tényleg úgy érzed, hogy egy normálisra jut tíz kretén. Mint a zombik. Először megpróbáltad a térítést, de nem segített, már majdnem megsajnáltad a profétákat. De te nem vagy az. És mégis? A világ megfordult. Tényleg lehet légdeszkázni, egy apró kütyüvel internetezni és vezeték nélkül telefonálni, bankjegyhasználat nélkül fizetni egy plasztik kártyával, és videotelefonálni Amerikából Magyarországra. Hát mégis eljött az, amit Verne megjövendölt? Vagy Orwell? Minden itt van, és már meg is haladta a saját jövőjét.

Akkor lehet, hogy nem csak kitaláció? Van mégis alapja? Hitler tényleg nem halt meg? Magyarországon fasiszta diktatúra van? Igen, az van. Sosem volt demokrácia, sosem volt nemzet. Talán gyerekoromban még igen. Vártam, hogy kicsöngessenek az utolsó óráról, és a meleg tavaszi időben elinduljak a játszótér felé. Ma bringázni fogunk, vagy elmegyünk focizni a Rottenbiller parkba. A történelem tanárom azt mondta, változások jönnek, jók. Véget fog érni valami, és jön majd egy sokkal jobb és szabadabb világ. Ennél szabadabb? Ennél szebb és illatosabb? Akkor jöjjön, nagyon várom már a szebb világot. Quelle magazinnak képzeltem, nyugati autókkal teli utakat képzeltem el. Akkor én így fogalmaztam meg magamban. Van mindkettő. De becsapott a tanárom, mert a Toyota keleti, és nem nyugati. Haragszom. Mert azt hitte, hogy minden más lesz. És ma már tudom, rájöttem, hogy hol lett elbaszva: hitte, de nem tudta. Semmit nem tudott. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.