Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A pápalátogatás margójára

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Amint Ferenc Pápa lába magyar földet ért, mintegy varázsütésre, reformátusok váltak hithű katolikusokká. Vajon hogy csinálta? Már ha egyáltalán ő volt az, nem pedig a mi helyi megváltónk? Pázmány Péter el lenne alélva, elvégre élete nagy részét arra fordította, hogy visszaterelje a magyar urakat a katolikus akolba. Nem tudom, ehhez mit szólt Balog Zoltán református püspök, mindenesetre kíváncsi lennék vajon benne is felmerült-e a vágy a katolizálásra. Esetleg vívódott magában? Vajon segített volna, ha a pápa felajánl neki egy érseki vagy egy bíborosi pozíciót? Vagy esetleg dühöngött nyája egyes tagjai miatt? Már most elnézést kérek tőle ezért, elvégre ízetlen dolog mások hitével viccelődni, de a mostani körülmények között nehéz ennek ellenállni. Ráadásul rögtön eszembe is jutott egy Luther-vicc (Robert Nye Faust című regényéből). Íme: Luther találkozik egy katolikus pap ismerősével, aki megkéri, hogy ugorjon be helyette gyóntatni. Luther nem szeretne, de a kolléga meggyőzi, ugyan nagyon egyszerű, bejön az asszonyka, azt mondja vétkeztem atyám, mire te megkérdezed hányszor, ő azt mondja háromszor, erre te kirósz neki tíz miatyánkot. Hát jó, Luther bevállalja, jön is egy asszony, Atyám, vétkeztem. Hányszor? Egyszer. Nem háromszor? Nem. Tudod mit lányom? Mondj el tíz Miatyánkot és basszál még kettőt az egyház kontójára. 

Sokat nem tudok a református egyházakról, de ez a Luther Márton mindig is szimpatikus volt nekem. Eredetileg a katolikus egyházat akarta megreformálni, vissza akarta vezetni az eredeti Krisztusi tanításokhoz. A végeredményt ismerjük. Egyházi és Birodalmi átok alá került, azaz bárki szabadon kinyírhatta (nem lepődnék meg, ha hamarosan nálunk is sor kerülne ilyesmire), végül a valóban Bölcs Frigyes mentette meg. A katolikus püspökök pedig tovább duhajkodtak és vígan árulták ezután is még egy ideig a búcsúcédulákat. 

Talán kevésbe közismert tény, hogy Róma Püspöke egy Konstantin császárnak tulajdonított adománylevélnek köszönhetően kapta meg Itáliát, ezen alapszik maga az egyházi állam (Vatikán) illetve ebben nevezik meg az egész egyház fejének. Talán még kevésbé közismert tény, hogy már a 15. században megállapították, hogy az adománylevél 8. századi hamisítvány, vagyis itt van egy szervezet, aminek a korai története eleve hazugságra épült.

A Katolikus Egyház fő tevékenysége egész története során az volt, hogy politizált. Ez alapvetően két dolgot jelent, vagyon és hatalom halmozását. Mind a mai napig a világ egyik leggazdagabb szervezete, annak ellenére, hogy a felvilágosodás során nagyon meggyengültek. Dézsmát, azaz tizedet szednek, ellenben nem adóznak, vagyis nem vesznek részt a közteherviselésben, ráadásul mindenért pénzt kérnek. Ennek tükrében még irritálóbb, hogy a mai magyar kormány még külön támogatja őket. Ahogy én látom, üzleti relációban ez egy egyszerű megbízási szerződés, amelyben a kormány, mint megbízó (a közösből) fizet az egyháznak, hogy az PR-tevékenységet folytasson a kormányzó párt részére. Az hagyján, hogy ezt pártpénzből kellene finanszírozni, mert ez így korrupciónak, sikkasztásnak, költségvetési csalásnak minősül, azaz bűncselekmény, de az a szervezet, amely üzleti tevékenység révén profitot realizál, annak adóznia kell, vagyis az egyház nemcsak a korrupcióban vétkes, hanem adócsaló is. Ha netán valaki beperelné ezért őket, feltehetően kiröhögnék, rosszabb esetben meghurcolnák, esetleg egyházi és állami átok alá helyeznék, vagyis kiadnák rá a kilövési engedélyt.

Amit talán a legtöbb állam irigyelt tőlük még a középkorban, az a világ legjobb kémszervezete, amit az egyház gyóntatás ürügyén felépített. Adódott ebből pozitívum is, vagyis a pszichológiát megelőzve, lelki támaszt és megkönnyebbülést tudott adni az embereknek, de ahogy én látom ez csak a mellékterméke volt annak a célnak, hogy mindenkiről tudjanak mindent. Ezért volt különös érvágás számukra a reformáció, rengeteg információtól elestek ez által. No meg pénztől is.

Nem szeretnék belemélyedni a Katolikus Egyház történetébe és történelmi bűneibe (aki esetleg nincs tisztában ezekkel, annak ajánlom, hogy olvassa át, hogy II. János Pál mennyi mindenért kért bocsánatot az egyház nevében. Azt azért hiányoltam, hogy míg Galilei meghurcolásáért bocsánatot kért, addig Giordano Bruno máglyahaláláért nem. Írjak valami jót is? Nehéz. Már ez a bocsánatkérés sorozat is talán jót jelent, bár úgy is lehetne nézni, hogy jól van, de vajon változott-e a hozzáállásuk. Itt van ez a Ferenc pápa, aki tényleg szimpatikus, annak ellenére, hogy egy olyan hatalmi szervezetet képvisel és vezet, aminek a kezéhez rengeteg vér tapadt, de ő legalább próbál olyanokat tenni, mondani, aminek tényleg köze van Jézus tanításaihoz. Lehet, hogy ez a latin-amerikai származása miatt van, bennük valahogy zsigerből jön egyfajta antiimperializmus és antikapitalizmus, empátia a szegények és elesettek irányába. Ezért is történhetett meg, hogy azok, aki most el voltak ájulva saját nagyságuktól, a pápalátogatás kapcsán, nem is olyan rég még átkozták és szidták őt, pedig Ferenc hozzáállása nem változott. Persze most már azt is tudjuk, hogy reformátusként teljes joggal lehet a pápát ócsárolni. 

Amit ma a magyar kormány előad a kereszténységre hivatkozva, az egyszerűen nonszensz. A beállításuk alapján olybá tűnik, mintha a mai modern, liberális, progresszív, kommunista (ugyan ma már nyugaton nincs olyan, hogy kommunista, ehhez ők állnak még a legközelebb) mainstream el akarná pusztítani a vallást. Bocs, de ezen már több, mint kétszáz éve túlléptünk a felvilágosodással, aminek során végleg szétválasztották az államot és az egyházat, kimondva ezzel azt is, hogy az egyházaknak nincs helye a politikában. Jó reggelt! Nem ártana történelmet tanulni az uraknak! A másik komoly agybajuk a modern kori keresztényüldözés Európában. Ez valójában jobb, mint a Luther-vicc. Ha az Unió valamit komolyan vesz, az az, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a saját vallását, illetve mindenki számára biztosítsa a liberális(!) alapjogokat és értékeket, vagyis származástól, nemtől, szexuális beállítottságtól, bőrszíntől is még egyszer vallási hovatartozástól függetlenül ugyanazok a jogok illessenek meg mindenkit. Na ez nem tetszik a NER-nek, mert ők kiváltságokat akarnak. Ez már tényleg a középkor, amikor is a magyar nemzet alatt a nemesség közösségét értették. A jobbágyok meg dolgozzanak és fizessék az adót! Szóval nyugodtan legyen bárki vallásos, aki szeretne. Nem ezzel van a probléma. Nem ezért nem kapunk pénzt az Uniótól, hanem leginkább azért, mert lopnak, csalnak, hazudnak és a kormány nem tartja be a játékszabályokat, amiket önként vállaltunk annak idején. (Az már csak hab a tortán, hogy egy Unión kívüli ország zsoldjába álltunk és az ő, azaz Putyin érdekeit képviseljük a saját szövetségeseinkkel szemben. A duma ne tévesszen meg senkit, ez a magyar érdekekkel is egyértelműen szembe megy, vagyis elárulták az országot, az Uniót és a NATO-t is.) 

Ugyan nem fog eljutni ez a cikk a hívekhez, bár jó lenne, mindenesetre fel kellene fogniuk nekik is, hogy a 21. században élnek, a világ egyik legfelvilágosultabb részén és nem a középkorban. Amíg nem fognak fel- és megvilágosodni, addig önkéntes és örökletes jobbágysorban maradnak. A középkorhoz képest ebben is van egy fontos különbség, akkoriban a jobbágyok nem fizettek annyi adót, mint mi most.

CHF.Scarface

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.