Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Addig élvezd a kilátást, ameddig lehet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerdán a diákok „megostromolták” a Karmelita kolostort, ami miatt a túlfizetett rendőrök, akik Orbán meghosszabbított kezeként működnek, egyrészről arcon fújták a gyerekeket, másfelől pedig feljelentést tettek legalább egy gyermekkel szemben, aminek elég egyértelműen megfélemlítési célja volt. A Telex videóját megnézve kiderül, hogy a Karmelitához felvonuló fiatalok már egy új generáció tagjai, és valódi változást szeretnének. Itt nem megvezetett, lefizetett emberekről van szó, vagy olyanokról, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mi is történik ebben az országban. Ezen fiatalok többsége nem azért törte át az építkezésre felhúzott elválasztó kerítést, mert nem volt jobb dolga és rombolni akart, hanem azért, mert kurvára elegük van már az ország helyzetéből és abból, hogy már talán nekik sem nagyon lesz jövőjük, amelyért érdemes tanulni bármelyik oktatási intézményben is idehaza. Itt nem unatkozó iskolakerülőkről van szó, ami a több a helyszínen készített riportokból is elég egyértelműen kiderül.

Persze nem a tegnapelőtti nap fogja kiverni az első téglát az Orbán diktatúrája által épített falból, de legalább egy üzenet lehet a hatalom számára, hogy a fiatalok nem a Fidelitasban vannak, hanem a Karmelitánál, és nem boldogok. Lehet, hogy nem voltak több ezren – talán még ezren sem -, de ezek a megmozdulások úgy működnek, hogy ha a hatalom oldaláról bárki is hibát követ el, akkor könnyen lehet pár száz emberből akár több tízezer is igen rövid időn belül. Most még csak könnygázzal fújkálnak az egypártrendszert szolgáló rendőrök, de ki tudja, mit tartogat még a jövő? Mert hát a rendőrsorfalakban egy tucat gyakorlatlan, alkalmatlan, az erejét és fegyverét használni akaró egyén van, akinél ha esetleg elszakad a cérna, akkor ki tudja, mi történik majd. Mert ne felejtse el senki, a rendőrség soraiban ma már igen kevés olyan ember van, akik láttak komoly tüntetéseket és pontosan tudják, hogyan lehet csillapítani a feszültséget.

De emiatt nem a fiataloknak kell aggódniuk, ők tüntessenek csak, mondják el a véleményüket a hatalomnak és üzenjék meg, hogy ők még itt vannak. Lehet, hogy a Fidesz képes volt letarolni a teljes vidéket, de itt egy teljes generáció, amely nagyon nem boldog attól, ahogy ez az ország működik és akár arra is hajnaldó, hogy kimenjen az utcára és a hangját hallassa. A tüntetés ugyan picike volt – már ha az ott megjelentek számát nézzük -, de jóval erősebb volt, mint sok más, sokkal népesebb megmozdulás. Mert idehaza szokás, hogy több tízezer ember elmegy valahova, dalolászik egy kicsit, Orbán takarodjozik egyet, és szépen hazamegy. Aztán egy pár ilyen megmozdulás után ráunnak az emberek, és többet nem mennek már az utcára. A szerdai megmozdulás viszont pont a képzetlenségből fakadó rendőrségi reakció miatt sokkal többekhez eljutott és sokkal többeket felhergelt, mintha nem történt volna ott semmi, csak szépen hazamentek volna a fiatalok.

Ha azt hiszik, hogy az erőszak el fogja rettenteni ezeket a fiatalokat, akkor óriásit tévednek, hiszen az erőszak pont az ellenkezőjét váltja ki sokakból annak, amit a hatalom szeretne. Már csak azért is meg fognak jelenni a következő tüntetésen, hogy megmutassák, velük ilyet nem lehet tenni. Még dühösebbek lesznek és még hangosabban fogják követelni a megfelelő oktatást és a jövő lehetőségét, azt, amit Orbán nem hajlandó megadni sem nekik, sem az ország igen nagy részének. Persze sokszor hittük már azt, hogy na majd most végre változás lesz, ez lesz az az elégedetlenségi hullám, amely akár még Orbán hatalmát is megdöntheti, aztán az égvilágon semmi sem lett belőle. Mert a hatalom sajnos képes beférkőzni mindenhova, és talál módot arra, hogy feszültséget keltsen a másik oldalon, ezzel megosztva az embereket és hatástalanítva az éppen aktuális megmozdulást.

Igen ám, de a fiataloknál ez igen nehezen oldható meg, hiszen őket nem politikai célok vezérlik, és a pénz sem érdekli őket. Őket nem lehet a múltjukkal sem megfenyegetni, sem a családjukkal. Ők magukért, a saját jövőjükért harcolnak most, amely célt nem tudja még a hatalom sem bemocskolni. Persze be lehet őket vinni a kapitányságra, hogy ott majd jól megnevelik őket, mint ahogy könnygázzal is arcon lehet őket fújni két centiről, de jól láthatóan ezek a fiatalok nem cukorból vannak, ezért még ha esetleg egy-két ember kedvét el is tudják venni a további megmozdulásoktól, a többség inkább pont emiatt lesz még mérgesebb és fog csatlakozni a tiltakozásokhoz. Persze jön a nyár, amely sokszor az ilyen megmozdulások végét jelenti, de ha jól belegondolunk, a diákok és tanárok tüntetései már hónapok óta tartanak több-kevesebb sikerrel, és leállni igazán nem álltak le mostanig. Pont ezért lehet, hogy ezúttal akár egy valóban forró nyár elé nézhetünk. Okuk ugyanis van a diákoknak és tanároknak is arra, hogy felemeljék hangjukat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.