Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az üzenetet lehet, hogy meghallották, csak nem érdekli őket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Veres András, győri megyés püspök is találkozott a pápával, aki több dolgot is elmondott neki, amelyeket meg lehetne fogadni, ha valóban fontos lenne az, amit a pápa mond. Ferenc pápa egy olyan vezető, akit sokan még a nem vallásosok közül is tisztelnek, mivel a megszokott konzervatív sületlenségek mellett azért mondott és cselekedett már olyanokat is, amelyekkel azonosulni lehetett. Nem változtatta meg örökre az egyházat, amit persze egyetlen pápa nem is tehet meg, de legalább megpróbálkozott azzal, hogy valamiféle változást eszközöljön. Ő is pontosan tudja ugyanis, hogy a katolikus egyház az elmúlt években több millió hívőt veszített el a sorozatos botrányok miatt, amelyek szinte fémjelzik ma már a kereszténységet. Pedofil botrányok, őslakosok kiirtása, vagy épp eltitkolt bűncselekmények. Van bőséggel olyan ügy, amely megtépázta az egyház egyébként sem túl jó összeképét, amin Ferenc pápa megpróbált változtatni.

De térjünk vissza Veres Andráshoz, akit a Magyar Kurír szólaltatott meg a pápalátogatás kapcsán. Sok minden elmondott attól kezdve, hogy mekkora megtiszteltetés volt számára, hogy a Szentatya idelátogatott egészen addig, hogy mit érzett a pápa közelében. De ezeken túl az alábbi gondolatot is megosztotta, amelyet Ferenc pápa közölt az itteni látogatása kapcsán:

Amit még mondott, szintén egy nagyon keménynek hangzó mondat volt, hogy nem szabad, hogy örökös ellenséget lássunk egy másik népben. Mindnyájunknak szóló üzenet, hogy nem szabad ellenségképeket alkotnunk magunknak, hanem törekednünk kell nyitottsággal, szeretettel, békével lenni egymás iránt, csak ez teremtheti meg nagyobb összefüggésekben is a békét, jelen esetben Európában.

Én ugyan egyetértek a pápa szavaival, de vajon a hazai egyház is? Az az egyház, amely nyíltan kiáll Orbán Viktor kormánya mellett, amely kormány xenofób, menekültellenes és igen gyakran beszél úgy a Kárpát-medencéről, mintha az még mindig a Trianon előtti határokkal rendelkezne. Lehet, hogy nem is igazán országokkal veszik össze a magyar vezetés, hanem a magyarokkal. Azokkal, akik nem támogatták és most sem támogatják Orbán hatalmát. A dollárbaloldalt támadják, a hazaárulókat, a „buzikat”, az ateistákat és mindazokat, akik nem férnek bele Orbánék nemzeti képébe. Mert idehaza a család az egyház és a haza a három legfontosabb dolog, miközben megszabják, hogy ki és mi számít családnak, melyik vallást kell követni és ki számít hazafinak. Mert az nem úgy van, hogy valaki csak úgy létezik Magyarországon és a magyar nép tagja, dehogy is.

Orbán legalább két részre szakította ezt az országot, de igazából már több részről beszélhetünk. Ma már nincs olyan, hogy magyar, olyan van, hogy nemzeti és hazaáruló, attól függően, hogy miben hisz és kire szavaz. Ezt a rendszert az az Orbán Viktor hozta létre, akit Veres András is boldogan támogat, hiszen elképesztő pénzeket és értékes ingatlanokat osztogatott ki és osztogat ki ma is az Orbán-kormány az egyházak számára, amelyek szerintük a legjobb helyre kerülnek. Iskolák, óvodák, stadionok és értékes épületek kerülnek örökre az egyház kezére, amelyet talán már soha nem fognak viszontlátni az adófizetők. Lehet tehát, hogy nagyon fontos gondolatnak tartja Veres András a pápa szavait, de hogy magasról tesz azokra, az egészen biztos. Idehaza ugyanis nem az a legfontosabb, hogy gyűlöletmentes legyen a társadalom, hanem az, hogy Orbánt hatalmon tartsa a saját szavazótábora, bármi áron.

Nem tudom persze, hogy a pápának van-e fogalma arról, hogy milyen politikát folytat Orbán idehaza, mint ahogy azt sem, hogy tudja-e, hogy kikkel is találkozott a látogatása alkalmával. De csak remélni merem, hogy azért a háttérben volt erősebb üzenete is a kormánynak annál, mint amivel mi, halandók szembesülhettünk. Mert senki se gondolja, hogy a kamerák előtt látott jópofáskodással kimerül egy pápalátogatás, ezeknek bizony van komoly diplomáciai háttere is. Na persze nem várhatunk csodát ezektől sem, de ha legalább egy kicsit is berezelnek Orbán és a haverok attól, amit a Vatikán üzent, akkor már jobb lehet nekünk. Az EU már megüzente, hogy mit is gondol Orbán diktatúrájáról, de erre a Vatikán – hivatalosan legalábbis – még nem volt hajlandó. Remélem viszont, hogy ennek a látogatásnak azért volt több értelme is, mint hogy Orbán a teljes családjával fotózkodhatott a pápával, amit aztán mások megszégyenítésére használt fel, nem is beszélve arról, hogy Orbán Gáspárt valahogy elfelejtették meghívni erre a fotózásra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.