Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert ugye járjon ő bőgatyában/sokszoknyában, lovon avagy gyalog, a harangszó pedig eligazítja, hogy hány az óra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Elkezdődött ez a hét is, minden megy a megszokott kerékvágásban. Ami távolról sem rendes, nem is normális, de mi így szeretjük. Tiltakozók – pedagógusok, diákok, szülők, civilek – ültek le a Belügyminisztérium elé, a készülő státusztörvénynek elnevezett szemétség ellen, az oktatás átalakítása, a pedagógusok és a diákok terheinek csökkentése, a bérek emelése mellett. Semmi egyebet nem tettek ezek az emberek, csak csendesen ültek a földön. Természetesen a rendőrség mindenkit igazoltatott, mert hát nem jelentették be előre, hogy ott fognak ők ülni. Tudom, a hatóság emberei – vagy inkább a kormánypárt emberei – csak tették a dolgukat, ők tényleg mindig csak a dolgukat teszik, ez volt a parancs, meg hát az a rend, hogy cseszegetni kell a saját jogaikért küzdőket, a hajléktalanokat és más rendszerellenségeket. Márpedig a parancs az parancs. Azt nem tudom, hogy egy padra le lehet-e ülni előzetes bejelentés nélkül, de majd kiderítem, amint lesz rá egy kis időm. Délután tüntetés is volt, az emberek átvonultak a Karmelita elé, ahol kordont is bontottak, legalábbis próbáltak. A rendőrök igen agresszíven léptek fel, diákokat is, tanárokat is lefújtak könnygázzal. A hivatkozási alap az volt, hogy be nem jelentett gyűlést tartottak az emberek, és agresszív módon léptek fel. A tüntetők. A rendőrökkel szemben. Ja, értem. Ha egy pedagógus kiabál, akkor jogos a könnygáz. Meg kell szolgálni a megemelt fizetést, amit persze nem a pedagógusok, hanem a rendőrök kaptak. Értjük.

Miután hősiesen betiltotta a kormány az ukrán gabona importját, máris kiderült, hogy igen sokan megszívják a dolgot. A cikkben elsősorban a kukoricáról van szó, amiből eleve sem termett elég tavaly, import nélkül nagy szarban lettek volna a feldolgozók. Én változatlanul megértem és támogatom a hazai termelők védelmét (akár még Mészáros Lőrinc érdekeivel szemben is), de éppen ilyen változatlanul nem értem most sem, hogy létezik, hogy állítólag elöntötte a magyar piacot a szintén olcsó ukrán búza és egyéb gabona, mégis megduplázódott a kenyér ára, hazánkban az unióban példátlan mértékben drágult az élelmiszer, a tej, tojás, hús. Hiszen ezeknek az ágazatoknak profitálniuk kellett volna az olcsó gabonából, aminek látszani kellene a termékek árában. De nem hogy nem látszik, hanem megmagyarázhatatlanul, példátlanul drágult minden. A kérdés csak az, hogy amennyiben a termelők megszívták, a vásárlók is megszívták, hol a picsában van az, aki extraszuper profitot zsebelt be mindenki más kárára? Talán érdemes lenne kideríteni. Nem pont a rendőröknek, mert ők most el vannak foglalva, de esetleg valamelyik másik hatóságnak. Van belőlük elég. Már persze csak akkor, ha kapnak rá utasítást, amit csak akkor fognak kapni, ha a nyerészkedők megtalálása pártérdek. Ha maga a nyerészkedés pártérdek (jó, nem pont párt, csak néhány elvtárs érdeke), akkor nem fognak ráérni ilyesmire. Sem.

Szerencsére a Belügyminisztérium azért ráér, ha másra nem is, de Brüsszelre kenni a felelősséget, ócsárolni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, és fűt-fát ígérgetni biztosan.

Sajnálatos, hogy a pedagógusok alig egy százalékát képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez ahelyett, hogy szakmai partner lenne abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyermekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét.

 A Belügyminisztérium célja, hogy a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését emelje. Mint ismert, a kormány 2023. januárjától 10%-os pedagógusbéremelést tudott megelőlegezni. Amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus béremelés következhet.

A dollárbaloldal hathatós közreműködésének köszönhetően Brüsszel továbbra is húzza az időt a Magyarországnak járó uniós források kifizetésére. Az idei pedagógusbéremeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik.

A pedagógusok közszolgálatot látnak el, hiszen a gyermekek oktatása, nevelése a feladatuk, a köznevelési foglalkoztatott jogviszony bevezetése ezt teszi egyértelművé. Az új felmondási szabályok is ennek megfelelően azt szolgálják, hogy a gyermekek és a szülők számára kiszámíthatóvá váljon a tanév, és a tanárok ne tanév közben váltsanak munkát, hanem vigyék végig az osztályaik tanítását a tanév végéig. (MTI-OS)

Jahogy, mi kérünk elnézést! Szóval jó kormányunk, külön Pintér Sándor azon munkálkodik, hogy jó legyen nekünk, főleg a pedagógusoknak, diákoknak és a szülőknek, de a gaz Brüsszel nem ad pénzt, az ármányos baloldal pedig ott gáncsoskodik, ahol csak tud. Azt én nem tudom, hogy eddig mennyire volt rendszerszintű probléma a pedagógusok tanév közbeni munkahelyváltása, de alig hiszem, hogy ehhez törvényt kellene módosítani. Ugyanis a pedagógus is ember. Ha úgy alakul az élete, hogy mondjuk elköltözik máshová, akkor majd az apaférfi vagy az anyanő (aki pedagógus a családban) ott lesz kénytelen maradni tanév végéig? Sőt, a pedagógus nem csak ember, hanem felnőtt ember. Hadd döntse már el ő, hogy iskolát, netán szakmát vált. Az pedig változatlanul erős meggyőződésem, hogy ahogy a rendőrök béremelését sem Brüsszel finanszírozza, úgy a pedagógusok béremelését is a magyar államnak kell előteremtenie. Kevesebb pénzt kell önteni a multiknak, nem kell felvásárolni mindent, nem kell baromságokat építeni, hogy a NER-lovagok szépen dagadjanak, mindjárt lesz pénz béremelésre. Nem annyira bonyolult ez.

Az Európai Parlament öt pártfrakciója levéleben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben aggályaikat fejezik ki a többi között az Országgyűlés által április 11-én elfogadott panaszokról, közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvény miatt.

A Zöldek, az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a Renew és az Európai Baloldal képviselőcsoportok vezetői levelükben rámutattak: a szóban forgó törvény lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy bejelentést tegyenek a magyar életmóddal és az alaptörvénnyel ellentétes tevékenységekről, ami magában foglalja a „házasság és a család alkotmányosan elismert szerepét” sértő tevékenységeket. „Úgy véljük, hogy ezek a rendelkezések, ha megvalósulnak, komoly veszélyt jelentenek az LMBTIQ-emberek jogaira és a véleménynyilvánítás szabadságára” – hangsúlyozták. (MTI)

Én nem csak az LMBT-közösségek miatt aggódom, hanem. Mi van akkor, ha például nagyon hazafiasan, ám hamisan dalolom el a Himnuszt? Vagy mi van akkor, ha a legnagyobb szerelemben-szeretetben, ámde házasság nélkül élek együtt a párommal? Netán gyerekünk is van? És ha egy pár férfi tagját főzésen kapják, netán az asszonyka szereli a villanyt, cseréli a kereket? Az már sérti a házasság és család alkotmányosan elismert szerepét? Ha igen, ki és hogyan fogja bebizonyítani? A hagyományos magyar életmóddal ellentétes tevékenységnek egészen pontosan mi minősül? Fel lehet jelenteni azt a politikust, aki angol öltönyt, francia blézert, amerikai cipőt hord, svájci az órája, japán az autója, német a kabátja? Mert ugye járjon ő bőgatyában/sokszoknyában, lovon avagy gyalog, a harangszó pedig eligazítja, hogy hány az óra. Lehet majd otthon kínait, olaszt, franciát főzni (persze nem embert, hanem kaját), vagy csak slambucot, azt is bográcsban? Az asszony felpofozhatja a párját, vagy csak az ember verheti a feleséget? Lehet menni a tengerpartra – már akinek telik rá -, vagy kötelező lesz a hortobágyi kilenclyukú húsos palacsinta, és a délibábot kell bámulni? Megannyi gyötrő kérdés, de majd kiforrja magát a dolog. Vagy az epém.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek. Mi – szokásunk szerint – hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.