Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A magyar társadalom mikor ébred fel a Csipkerózsa álmából?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sokat változott a kapcsolatunk Magyarországgal Ukrajnával és Oroszországgal szembeni álláspontja miatt, ez tény. Egykor nagyon erős volt az együttműködés a visegrádi csoport szintjén, most már sokkal kevésbé” – mondta Morawiecki az Atlanti Tanács washingtoni agytrösztjében.

Hozzátette: „Magyarország helyett nagyon szorosan együttműködünk Romániával és a Baltikummal, ezért mondtam, hogy a kelet-európai országoknak, kivéve Magyarországot, ugyanaz a véleményük arról, hogy mi folyik Ukrajnában”.

Az Euractivnak nyilatkozta ezt a lengyel miniszterelnök, ami bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány hazudott akkor, amikor cáfolni próbálta, hogy a V4-es szövetség veszélyben lenne amiatt, hogy a magyar kormány elég egyértelműen az oroszok mellé állt ebben a háborúban. Persze lehet azt mondani, hiszen ténykérdés, hogy a magyar kormány megszavazta a szankciókat Oroszországgal szemben, de a háború kitörése óta már több ízben is egyeztetett a magyar kormány az orosszal, amelynek egyikén sikerült egy olyan szerződést kötni, ami miatt a magyar adófizetők ismételten többet fizetnek a gázért, mint amennyibe az jelenleg kerül. Elég jól láthatóan több olyan szerződést is sikerült kötnünk az oroszokkal, amelyeknek nem éppen mi voltunk a nyertesei. Ezért felvetődik a kérdés, hogy mégis mivel tartja sakkban Orbánt Vlagyimir Putyin? Miért kellett nekünk orosz atomreaktor és Nemzetközi Beruházási Bank, amikor szinte mindenki ezek ellen volt?

Meglett tehát az eredménye annak, hogy Orbán inkább az oroszokhoz dörgölőzött, aminek hatására teljesen nevetségessé vált a magyar külpolitika. Nem nagyon hiszem, hogy van még olyan, nyugati értékeket valló ország a világon, de legalábbis Európában, amely komoly partnernek tekintené a magyar kormányt. Amikor lényegében a teljes világ az ukránok mellé állt ebben a szörnyű háborúban, akkor a magyar kormány – a magyar társadalom jó részével a háta mögött – inkább úgy döntött, hogy az árral szembe megy, és a végsőkig kitart a Putyin vezette Oroszország mellett. Mert az ugyan igaz, hogy Oroszország egy fontos partner sokak számára, de mint ahogy azt az elmúlt időszakban a legtöbb ország megmutatta, igenis kiváltható. Sikerült csökkenteni az orosz energia iránti függőséget és egyre több európai állam volt képes részben, vagy teljesen leválni az orosz energiahordozókról. És lehet, hogy az oroszok most Kínával próbálnak szövetséget kötni, de senki se gondolja úgy, hogy nem Kína az, amely diktálja a feltételeket, és nem Oroszország lesz az, amely kénytelen lesz elfogadni ezeket a feltételeket.

A lengyelek is megmutatták, hogy annak ellenére is képesek kiállni az értékeikért, hogy az oroszokkal szomszédságban élnek. Ide több millió ukrán menekült érkezett, akiknek óriási segítséget nyújtott a lengyel társadalom, egyúttal azt is megértették, hogy ha az ukránok elveszítik ezt a háborút, akkor könnyen ők válhatnak a következő célponttá. Ugyanezt megértette a Baltikum is és talán Románia is, amelynek következtében elmondható az, hogy hangosan és jól érthetően az oroszok tudtára adták, hogy ők az ukránokkal vannak most és a jövőben is. Ez kovácsolhatta össze őket a lengyelekkel, amelynek hatására talán egy új szövetség van alakulóban. Viszont a V4-es szövetség Lengyelország nélkül teljesen elképzelhetetlen, hiszen messze ők rendelkeztek a legnagyobb gazdasági erővel, mint ahogy a populációjukból kiindulva az is elmondható, hogy a legnagyobb nyomást ők tudták kifejteni az európai döntéshozókra.

Még ha a szlovákok és a csehek velünk is lennének ebben a „harcban” – nincsenek velünk -, akkor se mondhatnánk azt, hogy megérte a rossz oldalt választani ismételten. Ezen három ország együttesen sem rendelkezik olyan gazdasági vagy katonai erővel, mint Lengyelország. Amennyiben tehát a lengyelek úgy döntenek, hogy nem kívánnak többé egy olyan szövetség részei lenni, amelynek Magyarország is a tagja, akkor Orbán még a meglévő nemzetközi hatalmát is elveszíti. Előbb a Néppártból vágták ki a Fideszt Orbán elfogadhatatlan politikája miatt, majd az EU eljárások sorát indította Magyarországgal szemben, amelynek hatására ezer milliárdok ragadtak bent Brüsszelben, most pedig az is felmerülhet, hogy a V4-es szövetség nemcsak hogy meggyengül, de akár meg is szűnhet. Úgy tűnik, hogy a mindig nagyszerűen taktikázó Orbán többé már nem képes erre, és hibák sorát elkövetve elszigetelte az országot és ezzel a nacionalista politikát is. Egykor még arról álmodozott, hogy az európai politika meghatározó alakja lesz, de mára eljutott oda, hogy senki sem veszi már őt komolyan.

Az asztal szélére kényszerült, és noha a választásokat meg tudta nyerni a teljesen primitív, átlátszó háborúellenes politikájával, ez a taktika a nemzetközi szintéren már nagyon nem vált be. Úgy tűnik ugyanis, hogy az európai vezetők nem annyira ostobák, mint a magyar társadalom jó része, ami azért megnyugtató. Így múlik el Orbán dicsősége, amit nehéz nem örömmel megjegyezni, hiszen ha idehaza még nem is ébredt fel a társadalom, és nem zavarta el ezt a diktátort a bús francba, addig nemzetközi szinten úgy tűnik, ezt már megtették. A következő lépés az lenne, hogy a magyar társadalom is csatlakozzon, de ehhez lehet, hogy évekre, évtizedekre lesz még szükség, hiszen mint ahogy azt a történelem is jól bizonyítja: mi ragaszkodunk a diktátorainkhoz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.